Θεοδωράκης στο συνέδριο του Ποταμιού: Έχω θετική αμηχανία. Υπάρχει μεγάλη ευθύνη και την αναλαμβάνουμε όλοι μαζί

Ο Σταύρος Θεοδωράκης πριν την ομιλία του ανάμεσα σε συνέδρους στο ιδρυτικό συνέδριο του «Ποταμιού», που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό - Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014.
(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
Ο Σταύρος Θεοδωράκης πριν την ομιλία του ανάμεσα σε συνέδρους στο ιδρυτικό συνέδριο του «Ποταμιού», που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό - Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Παρέμβαση Σταύρου Θεοδωράκη στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος στο Λαύριο

Νιώθω μια θετική αμηχανία για όλο αυτό που έχουμε στήσει. Δηλαδή η διάθεσή μας είναι πάρα πολύ θετική και για τα πρόσωπα που βλέπω, αλλά και για τα πρόσωπα που ακούω δηλαδή γι' αυτές τις τοποθετήσεις που άκουσα στους τρεις τομείς που πέρασα και η αμηχανία έγκειται στο ότι… δεν ξέρω, μερικές φορές δεν χρησιμοποιώ πάντα τις σωστές λέξεις, η αμηχανία είναι ότι νιώθεις ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευθύνη και θα θέλω αυτή την ευθύνη να σας πω ότι δεν μπορώ να νιώθω ότι την παίρνω μόνος μου.

Αυτή την ευθύνη την παίρνουμε όλοι μαζί.

Είναι μια πολύ μεγάλη ευθύνη. Είναι μια πολύ μεγάλη ευθύνη γιατί μετά από δεκαετίες γεννιέται στην Ελλάδα ένα Κόμμα χωρίς να έχει στα σπλάχνα του ή στη σκέψη των ιδρυτών του ένα άλλο Κόμμα. Έχω την αίσθηση ότι θα τα καταφέρουμε, είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος γι' αυτά που έχω ακούσει.

Ας μου επιτραπεί να πω κάτι. Θέλω να είμαστε λίγο όλοι αυστηροί και προσεκτικοί για τα πρόσωπα που θα επιλέξουμε. Να ξέρετε, γιατί πιθανό να ακούσετε διάφορα τις επόμενες ώρες και μέχρι αύριο που θα ψηφίσουμε, ότι δεν υπάρχουν λίστες αρεστών ή μη αρεστών προσώπων. Πρέπει να φτιάξουμε ένα Κίνημα με τα συστατικά και με τις αρχές που λέμε ότι πρέπει να φτιάξουμε και την πολιτική, δηλαδή πρέπει να επιλέξουμε όχι τους φίλους του Προέδρου ή τους φίλους της γειτονιάς, αλλά τους πιο άξιους.

Η αξιοκρατία είναι η αδιαπραγμάτευτη αρχή μας και αφορά όλους. Αφορά αυτούς που θα ψηφίσουμε για περιφερειακούς εκπρόσωπους, αυτούς που θα ψηφίσουμε για τη λίστα των 30. Εάν δεν υπάρχει εκεί αξιοκρατία αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν σαν επιλογή.

Άρα θέλω την προσοχή σας, θέλω με αγάπη μεν αλλά με πολύ αυστηρότητα και με το ένστικτο που διαθέτετε να μεταφέρουμε όλες αυτές τις αρχές που λέμε ότι θα μεταφέρουμε στην πολιτική, και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Γιατί πολλές φορές ξέρεις τι κάνουν οι πολιτικοί; Αναβάλλουν τις αρχές με τη λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και ότι εντάξει όταν δυναμώσουμε θα έχουμε και αξιοκρατία. Όχι. Εμείς πρέπει να το κάνουμε από την αρχή, από την πρώτη στιγμή.

Η λογική ξέρετε ποια είναι; Ότι σήμερα έχουμε καλέσει να μιλήσουν οι σύνεδροι και θα μιλήσουν, έχουμε καλέσει και έχουμε προσκαλέσει μια σειρά από φίλους που είναι στην Επιτροπή διαλόγου και θα μιλήσουν και θα ακουστούν και νομίζω μέσα από αυτή τη συζήτηση θα βγάλουμε πολλά συμπεράσματα για τη δυναμική μας.

Δεν έχω τίποτε άλλο να πω γιατί δεν θέλω να τοποθετηθώ επί της ουσίας, τα πράγματα πρέπει να τα πείτε εσείς σήμερα. Να σας πω κάτι. Μπορούμε να διορθωνόμαστε κάθε μέρα. Οι επιλογές που έχουμε κάνει, είναι πάρα πολύ μελετημένες. Να ξέρετε ότι τίποτε δεν γίνεται πρόχειρα, να ξέρετε ότι για όλα τα πράγματα έχουμε ξοδέψει αρκετοί άνθρωποι και αρκετοί από εσάς δηλαδή δεκάδες εκατοντάδες ώρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε λάθη.

Μου είπε ένας φίλος που δεν τον ξέρω, μια πρόταση την οποία τη θεωρώ σωστή και τη θέτω στο Προεδρείο σας μήπως αλλάξουμε μια διαδικασία. Είναι η εξής: αύριο που θα βγουν οι περιφερειακοί εκπρόσωποι να μην είναι όλοι από ένα νομό μιας Περιφέρειας, δηλαδή να μην είναι επί παραδείγματι από την Κρήτη όλοι Ηρακλειώτες και οι τρεις, ή όλοι Χανιώτες, πρέπει να βρει ένα τρόπο και το Σώμα αλλά και το Προεδρείο να υπάρχει όντως μια εκπροσώπηση της Περιφέρειας στους εκπρόσωπους. Όταν βγάζει τρεις να είναι από τρεις διαφορετικούς νομούς, ή τουλάχιστον από δύο και αντίστοιχα να συμβεί σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι, που δεν το είχαμε συζητήσει και δεν το έχουμε προβλέψει. Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει, αλλά γι' αυτό έχουμε ένα τόσο ωραίο μεγάλο Προεδρείο για να βρει τις λύσεις.

Και όποιος έχει συγκεκριμένες και μελετημένες προτάσεις, εδώ να τις ακούσουμε, να τις εντάξουμε είτε στις θέσεις μας είτε στα Καταστατικά μας, παντού. Είναι μια συνεχής διαδικασία ανανέωσης. Αυτό που χτίζουμε, δεν μας το έδωσε κανείς, δεν υπάρχει κανένα manual να ανοίξουμε. Διορθωνόμαστε. Όποιος έχει μια ιδέα καλή να την ακούσουμε.

Λοιπόν αν δεν υπάρχει κάποια ερώτηση να δώσω τον λόγο στον κόσμο. Πρότεινε η χτεσινή μου ομιλία να ψηφιστεί από τους συνέδρους ως μανιφέστο στην αυριανή συνεδρίαση. Επί αυτού θα μιλήσει και ο κόσμος οπότε θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας αν αποδέχεται αυτή την πρόταση. Καλή δύναμη.

Δίπλα στο Ποτάμι ο Γ. Καμίνης

Τη συμπαράστασή του στο Ποτάμι εξέφρασε στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο πλαίσιο του συνεδρίου και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος ανέφερε ότι "Ποθούμε ένα Ποτάμι αλλαγών".

Και πρόσθεσε:

"Δεν έχουμε χρόνο για να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Είτε με μνημόνια είτε με αντιμνημόνια. Έχω όμως ελπίδα και πίστη και γι' αυτό είμαι εδώ. Έχετε τεράστια δύναμη. Έχετε αναλάβει μια μεγάλη υποχρέωση για τη χώρα".

SHARE:

24Media Network