Θεοδωρικάκος: Η κυβέρνηση θέλει να απελευθερώσει την αυτοδιοίκηση από τα κρατικά δεσμά

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος EUROKINISSI

Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην επιθυμία της κυβέρνησης να αποφασίσουν οι δήμοι και οι δημότες για τα του οίκου τους, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση θέλει να απελευθερώσει την αυτοδιοίκηση από τα κρατικά δεσμά, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσιάζοντας στη Βουλή τις νομοθετικές παρεμβάσεις με τις οποίες δίνεται στα δημοτικά συμβούλια η δυνατότητα σύναψης δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών στους τομείς της καθαριότητας, της συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού. Ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε κατηγορηματικά τους εργαζόμενους στους δήμους ότι η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση δεν θέτει σε κίνδυνο την εργασία τους και ζήτησε να σταματήσει η σπέκουλα γύρω από το θέμα.

«Η κυβέρνηση μας θέλει να απελευθερώσει την αυτοδιοίκηση από τα κρατικά δεσμά. Θέλει να είναι αληθινή πραγματική αυτοδιοίκηση. Θέλει να αποφασίζουν οι δήμοι και οι δημότες για τα του οίκου τους. Δικό τους θέμα είναι τι συμφέρει τους πολίτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, για τον φωτισμό κ.ο.κ. και τα δημοτικά συμβούλια πρέπει να έχουν μπροστά τους νόμιμα όλες τις εναλλακτικές λύσεις», είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος και προσέθεσε ότι στόχος της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι καθαρές και όμορφες πόλεις, ασφαλείς και φωτεινές γειτονιές.

ADVERTISING

«Στόχος μας είναι η σωστή λειτουργία των δήμων, ώστε να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες. Με τη ρύθμιση που κάνουμε, δίνουμε τη δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια να παίρνουν εκείνα το βάρος των αποφάσεων τους, αφού πρώτα από όλα αυτές αφορούν τους δικούς τους δημότες. Επιδιώκουμε οι αποφάσεις να λαμβάνονται με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, από τους αντιπροσώπους εκείνων που βιώνουν τα προβλήματα. Έτσι οι πολίτες δεν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τόνους απορριμμάτων μπροστά στις πόρτες τους με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει προσωπικό για την αποκομιδή τους. Δεν θα υπάρχει πλέον δικαιολογία σε κανέναν ότι δεν υπάρχει το προσωπικό για να συντηρήσει το πράσινο, δεν θα παρατηρείται το φαινόμενο της έλλειψης ηλεκτροφωτισμού», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και συνέχισε:

«Θέλω με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο να τονίσω ότι δεν υπάρχει, και δεν νοείται να υπάρχει καμία ανησυχία για εκείνους τους εργαζόμενους στους δήμους που εργάζονται στον τομέα καθαριότητας και συντήρησης του πρασίνου. Η ενεργοποίηση των δυνατοτήτων του άρθρου 179, γίνεται, εφόσον το δημοτικό συμβούλιο κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο και συνεπώς δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν όλοι και να σταματήσει η σπέκουλα γύρω από αυτό το θέμα. Αντίθετα, μπορεί συμπολίτες μας που είναι άνεργοι να μπορέσουν να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα».

«Αναρωτιέμαι», είπε επίσης ο υπουργός «πώς μετά από τόσα χρόνια κρίσης να έχει κανείς αλλεργία απέναντι στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και να μην παίρνουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και οι άνεργοι που θέλουν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα για να ζήσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειες τους; Εν τέλει είναι τα ίδια τα δημοτικά συμβούλια, τα ανώτατα όργανα που καθορίζουν τους όρους των συμβάσεων και τις δυνατότητες ανανέωσης τους, ανάλογα με την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη διάταξη με την οποία «η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει τον έλεγχο, από μεριάς υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, για τα επίπεδα απασχόλησης του προσωπικού σε συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου», τόσο για λόγους σχεδιασμού του προγραμματισμού των προσλήψεων και στοχευμένης κάλυψης των πραγματικών αναγκών όσο και για λόγους δημοσιονομικής τάξης καταργώντας πληθώρα εξαιρέσεων που «η προηγούμενη κυβέρνηση μεθόδευσε με σειρά διατάξεων». Η ρύθμιση που φέρνουμε αφορά τις περιπτώσεις συμβάσεων με σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, είπε ο υπουργός.

Ανέφερε επίσης ότι στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο εισάγεται διάταξη ώστε να αντιμετωπιστούν κενά που δημιουργούνται με την κινητικότητα. «Η ρύθμιση που φέρνουμε είναι επιβεβλημένη για τη σωστή λειτουργία και αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού, στους ΟΤΑ Α΄βαθμού και ιδιαίτερα του προσωπικού των τεχνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών δόμησης», είπε και τόνισε ότι με τη ρύθμιση η κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε αιτήματα των δημάρχων και στελεχών της αυτοδιοίκησης.

Αναφορικά με την παράταση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, είπε ότι η κυβέρνηση τηρεί τη δέσμευσή της να δοθεί παράταση μέχρι την πλήρωση των οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό.

Υπέρ του άρθρου 179 οι δήμαρχοι Τρικκαίων και Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων και Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης
Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων και Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπέρ του άρθρου 179 του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, που προβλέπει τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων των δήμων με ιδιώτες για αποκομιδή απορριμμάτων και συντήρηση πρασίνου και φωτισμού, μετά από απόφαση των δημοτικών συμβουλίων, τάσσονται με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι υποψήφιοι για την ΚΕΔΕ δήμαρχοι Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου και Αμπελοκήπων-Μεναμένης Λάζαρος Κιρίζογλου.

Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων

Η επιτυχία των δήμων μας θα κριθεί σε έναν σημαντικό βαθμό, από το πόσο γρήγορα θα ξεκολλήσουμε από αναχρονιστικές ιδεοληψίες.

Οι πόλεις και τα χωριά μας για δυο μέρες γέμισαν πάλι απορρίμματα γιατί ξαφνικά θυμηθήκαμε ότι δεν θέλουμε να μπουν οι ιδιώτες, εκεί όπου δεν μπορούμε εμείς, με τα μέσα και το προσωπικό που έχουμε, να παράξουμε έργο.

Προφανώς είναι λεπτομέρεια ότι εδώ και χρόνια η ανακύκλωση στο μεγαλύτερο μέρος των δήμων της χώρας γίνεται -ήδη- από ιδιώτες.

Προφανώς δεν θέλουμε να δούμε πώς τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα είναι αυτά των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων όπως η ΠΑΔΥΘ ΑΕ. Μία Ανώνυμη Εταιρία των ΟΤΑ της Δυτικής Θεσσαλίας, που έχει μεν μετόχους τους δήμους εξασφαλίζοντας έτσι το περιβάλλον και τους εργαζόμενους, αυτούς που τουλάχιστον γνωρίζουν πού είναι και γιατί είναι εκεί, είναι όμως και ΑΕ για να έχει την ευελιξία να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά όπου χρειαστεί.

Δεν είμαι των άκρων. Όχι όλα σε ιδιώτες αλλά και σίγουρα όχι όλα ιδεοληπτικά στο Δημόσιο, χωρίς να μετρήσουμε το κόστος, την αποδοτικότητα και την ταχύτητα των υπηρεσιών μας.

Στο Δήμο Τρικκαίων εδώ και περίπου δύο χρόνια, προβήκαμε σε ένα μεικτό σύστημα όπου δώσαμε την αποκομιδή των απορριμμάτων των 35 χωριών του Δήμου σε τοπικούς μικροεργολάβους και κρατήσαμε με τα μέσα και το προσωπικό που είχαμε, την αποκομιδή στο κέντρο της πόλης. Να είστε βέβαιοι ότι κανείς δεν έχασε τη δουλειά του, κανείς δεν κατάλαβε διαφορά στην ποιότητα της αποκομιδής, τουλάχιστον ως προς το δυσμενέστερο και το συνολικό κόστος διαχείρισης μειώθηκε σημαντικά.

Το νομοσχέδιο κινείται αναμφισβήτητα στη σωστή κατεύθυνση και θα δώσει επιτέλους λύσεις εκεί που «πονάμε».

Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Έτσι όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη του άρθρου 179 δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο απόλυσης κανένας εργαζόμενος στους δήμους. Άλλωστε έδωσε σχετική διαβεβαίωση και ο υπουργός. Γίνεται πολύς θόρυβος για κάτι που ήδη συμβαίνει σε πολλούς δήμους της χώρας με ανάθεση σε ιδιώτες υπηρεσιακών αναγκών.

Κυρίαρχο όργανο είναι το δημοτικό συμβούλιο και όχι ο δήμος. Η διάταξη καθιερώνει δυνητικά και όχι υποχρεωτικά, δηλαδή εφόσον αυτό κρίνεται από το δημοτικό συμβούλιο την με δημόσια σύμβαση ανάθεση υπηρεσιών.

Στο δικό μας Δήμο και σε άλλους μεγάλους αστικούς δήμους η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται από τις υπηρεσίες των δήμων. Υπάρχουν όμως δήμου σε όλη την Ελλάδα που αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί, είτε λόγω της απαγόρευση των προσλήψεων προσωπικού που υπάρχει, είτε διότι οι ανάγκες οι υπηρεσιακές δεν είναι ίδιες το καλοκαίρι και ίδιες τον χειμώνα. Π.χ. σε έναν νησιωτικό ή παραλιακό δήμο το μεν καλοκαίρι χρειάζονται 50 εργαζόμενοι, τον χειμώνα 10. Επομένως το κυρίαρχο όργανο, το δημοτικό συμβούλιο, ορθά πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει το ζήτημα αυτό σε κάθε δήμο.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τάκης Θεοδωρικάκος, Βουλή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πέρασε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο με 165 "ναι" και 122 "όχι"

Πιερρακάκης: Βγάζουμε τα εμπόδια του παρελθόντος - Σχεδιάζουμε το μέλλον

Βουλή: Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου

SHARE:

24Media Network