Θεσσαλονίκη: Οργή κομμάτων για την τρανσφοβική επίθεση

Διαβάζεται σε 7'
Νεαροί επιτέθηκαν σε τρανς άτομα στην Θεσσαλονίκη
Νεαροί επιτέθηκαν σε τρανς άτομα στην Θεσσαλονίκη Facebook

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε ομόφωνα την ομοτρανσφοβική επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Αριστοτέλους σε βάρος δύο ατόμων.

Το ένα μετά το άλλο, τα πολιτικά κόμματα της χώρας καταδικάζουν την πρωτοφανή σε έκταση και σοκαριστική επίθεση σε βάρος δύο ατόμων, μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, χθες το βράδυ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Με αναρτήσεις και ανακοινώσεις τους, εκπρόσωποι κομμάτων εξέφρασαν τη θλίψη, την οργή αλλά και τον αποτροπιασμό τους για το περιστατικό, κάνοντας ωστόσο λόγο για εικόνες που αντικατοπτρίζουν τις συνέπειες της ρητορικής μίσους, της αναπαραγωγής στερεοτύπων και της έλλειψης ουσιαστικού διαλόγου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων.

Θλίψη και οργή προκαλεί η επίθεση με στοιχεία λιντσαρίσματος σε δύο συνανθρώπους μας στη Θεσσαλονίκη, επειδή απλώς έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Ο κοινωνικός εκφασισμός δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός. Οι αυτουργοί αυτών των αποτρόπαιων πράξεων θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά. Θλιβερές εξαιρέσεις δεν πρόκειται να μας αφήσουν πίσω”, αναφέρει σε ανάρτηση του o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης σχετικά με την επίθεση.

Κασσελάκης: Είμαστε περισσότεροι και είμαστε στο φως

“Αποτροπιασμός”, σημειώνει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία ανήρτησε το βίντεο από τη “χθεσινή επίθεση της μάζας εναντίον δύο τρανς ατόμων, στο πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης”,

“Σας καλώ να το δείτε, για να αναλογιστούμε μαζί το μέγεθος της παρακμής, και του φασισμού και ρατσισμού που ελλοχεύουν στην κοινωνία μας. Όταν ο κυρίαρχος λαός μετατρέπεται σε όχλο δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε για το μέλλον”, υπογραμμίζει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τονίζει ότι “ήρθε η ώρα οι προοδευτικοί πολίτες να πάρουμε τη χώρα στα χέρια μας”, προσθέτοντας: “Φαίνονται περισσότεροι γιατί το σκοτάδι πάντα κάνει πολύ θόρυβο. Είμαστε περισσότεροι και είμαστε στο φως”.

Χρηστίδης: Μία εικόνα που αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της ρητορικής μίσους και αναπαραγωγής στερεοτύπων

Την επίθεση που δέχτηκαν τα δυο τρανς άτομα στην πλατεία Αριστοτέλους καταδικάζει με ανάρτησή του, ο Παύλος Χρηστίδης, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Οι εικόνες από την πλατεία Αριστοτέλους είναι απολύτως καταδικαστέες“, αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Χρηστίδης, συμπληρώνοντας: “Είναι όμως, και μια εικόνα που αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της ρητορικής μίσους, της αναπαραγωγής στερεοτύπων και της έλλειψης ουσιαστικού διαλόγου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και θα το κάνουμε”.

Νέα Αριστερά: ‘Το αυγό του φιδιού’ εξακολουθεί να επωάζεται στα σπλάχνα της πόλης

“Γίναμε μάρτυρες ακόμα μιας τρανσοφοβικής επίθεσης εναντίον δύο συμπολιτών μας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από όχλο νεαρών τραμπούκων. Το γεγονός έρχεται να προστεθεί σε πολλά ακόμη εξίσου σοβαρά περιστατικά βίας που αποδεικνύουν αφενός ότι ‘το αυγό του φιδιού’ εξακολουθεί να επωάζεται στα σπλάχνα της πόλης, αφετέρου ότι τα ζητήματα της νομοθεσίας υπέρ της ισότητας όλων των πολιτών ανεξάρτητα από φύλο και σεξουαλικό προσανατολισμό, είναι άκρως σοβαρά και επίκαιρα”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Σήμερα και πριν να είναι αργά, είναι επιτακτική ανάγκη, σύσσωμη η κοινωνία και ο πολιτικός κόσμος να καταδικάσουμε κάθε μορφή βίας αλλά και κάθε επιχείρηση αμφισβήτησης του δικαιώματος όλων των ανθρώπων να ζουν όπως αυτοί θέλουν τη ζωή τους.

Η παραμικρή ανοχή σε φασιστικές επιθέσεις εναντίον μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έχει ως αποτέλεσμα θρασύτατες επιθέσεις, όπως η χθεσινή, όπου από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα, παρότι η επίθεση συνέβη σε κεντρικότατο σημείο της Θεσσαλονίκης”.

Η Νέα Αριστερά Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι “το σοκ που νιώθουμε βλέποντας ανήλικα παιδιά να εκφράζονται και να δρουν με τόσο μίσος και μένος εναντίον συνανθρώπων τους, οφείλουμε να το μετατρέψουμε σε αποτρεπτική πολιτική και κοινωνική δράση”.

Η Νέα Αριστερά Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη και τους φίλους της, καθώς και όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, “σε επαγρύπνηση και σε συμμετοχή στην απογευματινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 19.00, στον τόπο όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση, στην πλατεία Αριστοτέλους στη συμβολή της με την λεωφόρο Νίκης. Ο αγώνας για να φτιάξουμε μια κοινωνία δίκαιη, συμπεριληπτική, ανθρώπινη, δίνεται καθημερινά παντού, από τις πλατείες και τους δρόμους μέχρι τους χώρους εργασίας, τις καθημερινές μας συζητήσεις, τη Βουλή”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Οι ένοχοι της επίθεσης να τιμωρηθούν παραδειγματικά

Το ΚΚΕ “καταδικάζει τη χθεσινή απάνθρωπη και αποτρόπαια επίθεση σε βάρος δύο νεαρών τρανς ατόμων, από πολυπληθή ομάδα τραμπούκων στη Θεσσαλονίκη. Τέτοιες εικόνες πρέπει να γεμίζουν κάθε άνθρωπο με οργή, αλλά και με αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, να μην ξανασυμβούν στο μέλλον”.

Ο λαός και η νεολαία έχουν αποδείξει στην πράξη ότι μπορούν να χτίσουν ασπίδα προστασίας για κάθε άνθρωπο που βιώνει τέτοιες αποκρουστικές ρατσιστικές επιθέσεις και διακρίσεις με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη σεξουαλικότητα. Το απέδειξαν και χθες όσοι έσπευσαν να βοηθήσουν τα θύματα της επίθεσης.

Αποδεικνύεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό και την ομοφοβία, κάθε είδους διακρίσεις που βρίσκονται στο DNA του συστήματος που υπηρετεί και τροφοδοτούνται με πολλούς τρόπους από την πολιτική της.

Οι ένοχοι της χθεσινής επίθεσης πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά”, υπογραμμίζει σχόλιο του κόμματος.

ΜέΡΑ25: Αυτή είναι η άσχημη πτυχή μιας κοινωνίας που ταΐζεται με τρανσφοβία και ομοφοβία

“Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν τα όσα νιώθουμε μετά τη χθεσινοβραδινή τρανσφοβική επίθεση πλήθους δεκάδων τραμπούκων ενάντια σε δύο νεαρά τρανς άτομα στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη. Οι εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφορούν στη δημοσιότητα, και εμφανίζουν τον τρόπο με τον οποίο κυνηγήθηκαν τα δύο τρανς άτομα μας τρομάζει και μας εξοργίζει.

Αυτή είναι η άσχημη πτυχή μιας κοινωνίας που ταΐζεται με τρανσφοβία και ομοφοβία, με επιθέσεις εναντίον ευάλωτων ατόμων, που νιώθει ισχυρή όταν ποδοπατά τον αδύναμο, που γελάει με τον πόνο της άλλης. Για τα αίτια αυτής της επίθεσης ευθύνες έχουμε όλοι και όλες μας.

Η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια φανέρωσε τις πραγματικές σκοταδιστικές απόψεις πολλών κυβερνητικών βουλευτών και υπουργών. Σε μια χώρα που η ίδια η πολιτική ηγεσία την ώρα που αναγνωρίζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, επιτρέπει να στήνονται ρατσιστικές τηλεοπτικές συζητήσεις για να κρατήσει ικανοποιημένο όλο το ακροατήριο της, δυστυχώς δημιουργεί ρητορικές μίσους και αφήνει το περιθώριο σε τέτοια περιστατικά όπως το χθεσινό στη Θεσσαλονίκη.

Με όλη μας την ψυχή στεκόμαστε δίπλα στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και ευχόμαστε τα δύο νεαρά θύματα να είναι καλά. Απαιτούμε από την πολιτεία να φροντίσει ώστε να μην υπάρξει παραθυράκι να γλιτώσουν όσοι συνέβαλαν στο τρανσφοβικό λιντσάρισμα.

Για να μην υπάρξει ξανά άλλη τέτοια επίθεση χρειάζεται, από χθες, το Κράτος, συλλογικότητες και φορείς με αντικείμενο τα Ανθρώπινα και ΛΟΑΤΚΙ+ Δικαιώματα, να προχωρήσουν άμεσα σε πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και ανάδειξη της ορατότητας και της ισότητας των τρανς και ομόφυλων ατόμων.

Αυτή η κοινωνία θα αλλάξει. Πρέπει και μπορεί να αλλάξει. Για αυτούς/ες/@ θα παλέψουμε. Για να νικήσουμε τον ακροδεξιό λόγο, την μισαλλοδοξία και τον σκοταδισμό τους”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.

ΚΟΣΜΟΣ: “Παλεύουμε για μια κοινωνία δίχως φόβο”

Ο ΚΟΣΜΟΣ «καταδικάζει την τρανσφοβική επίθεση», που έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ηλίας Παπαθεοδώρου, τονίζοντας ότι «ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η τρανσοφοβία και κάθε είδους διάκριση και βία είναι καταδικαστέες σε μια δημοκρατική κοινωνία που προάγει την ισότητα και την ισονομία.»

Ο ΚΟΣΜΟΣ παλεύει και εργάζεται για μία κοινωνία δίχως φόβο, ενώ όπως τονίζεται στο ίδιο κείμενο, «απαιτούνται μεγαλύτερες τομές στο ζήτημα της καταπολέμησης των προκαταλήψεων στην ελληνική κοινωνία». Καταλήγοντας η ανακοίνωση σημειώνει ότι “ο ΚΟΣΜΟΣ αγωνίζεται για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων. Είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης“.

Αγγελούδης: Στην πολύχρωμη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης τοποθετήθηκε για την ομοφοβική επίθεση που δέχθηκαν χθες βράδυ δύο τρανς άτομα.

Με ανάρτησή του στα social media καταδίκασε το περιστατικό και ανέφερε μεταξύ άλλων πως “στην πολύχρωμη, συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές“.

Αναλυτικά η ανάρτηση του:

“Καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο τη χυδαία, ομοφοβική επίθεση στην καρδιά της πόλης, που συνέβη χθες το βράδυ. Η αποδοχή είναι δείγμα Πολιτισμού και Δημοκρατίας. Στην πολύχρωμη, συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα