ΣΥΡΙΖΑ: Θετική η επίσκεψη Χάφταρ – Ας ζητήσει επιτέλους ο πρωθυπουργός την επέκταση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας

ΣΥΡΙΖΑ: Θετική η επίσκεψη Χάφταρ – Ας ζητήσει επιτέλους ο πρωθυπουργός την επέκταση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας
Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Τι τονίζεται από την Κουμουνδούρου για τις συναντήσεις της ελληνικής πλευράς με τον Χάφταρ και τι προτρέπουν τον Πρωθυπουργό να κάνει.

“Θετική” χαρακτηρίζει την επίσκεψη Χάφταρ στη χώρα μας η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ διαμηνύει πως αν η χώρα αναγκαστεί να φτάσει σε βέτο σε Συμβούλιο Κορυφής για τη Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και δεν της αρκούν οι διεθνείς της συμμαχίες για την ανατροπή της κατάστασης, τότε η αποτυχία της διπλωματίας μας θα είναι απόλυτη.

Οι πηγές της Κουμουνδούρου τονίζουν τα εξής:

“1. Η επίσκεψη Χάφταρ αποτελεί θετική εξέλιξη που ελπίζουμε να βοηθήσει ώστε κάποιες από τις θέσεις μας να υποστηριχθούν στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

2. Ο πρωθυπουργός είπε ότι αν ληφθεί διεθνής απόφαση για το μέλλον της Λιβύης που ενσωματώνει ως έγκυρα τα παράνομα Μνημόνια και μετά η Ευρωπαϊκή Ένωση πάει με Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να τα καλωσορίσει (πχ “καλωσορίζουμε την απόφαση που ελήφθη στο Βερολίνο/ Μόσχα για τη νέα μεταπολεμική Λιβύη”) τότε εμείς θα βάλουμε βέτο στα Συμπεράσματα. Αυτό έλειπε ο πήχης να είναι τόσο χαμηλά για την ελληνική διπλωματία. Δηλαδή να απειλούμε την Ένωση στην οποία ανήκουμε 40 χρόνια να μην αποφασίσει με την Τουρκία κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Αν γίνει αυτό, οι ευθύνες Μητσοτάκη θα είναι βαρύτατες και δεν αρκεί το βέτο να τον σώσει. Με άλλα λόγια, αν οι συμμαχίες μας πχ με ΗΠΑ, Γαλλια, Γερμανια, Αίγυπτο, είναι τόσο αδύναμες που όχι μόνο δεν μπορούν να στηρίξουν τη συμμετοχή μας στη Διαδικασία του Βερολίνου αλλά δέχονται να νομιμοποιηθούν τα Μνημόνια στη μεταπολεμική Λιβύη και ζητούν υποστήριξη και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για αυτό το πλαίσιο, τότε η διπλωματική αποτυχία της χώρας μας θα είναι απόλυτη.

Ο πήχης πρέπει να είναι στην επέκταση ευρωπαϊκών κυρώσεων ώστε να αφορούν όχι μόνο εταιρείες και άτομα που δρουν παράνομα στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα όπου τέμνεται με την παράνομη Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης. Ας το ζητήσει αυτό επιτέλους ο πρωθυπουργός”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version