Θύελλα για τον Γεωργιάδη – “Δεν χωνεύεται” η δήλωση για τα Τέμπη

Διαβάζεται σε 10'
Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις Γεωργιάδης Aris Oikonomou / SOOC

Την οργή της αντιπολίτευσης, των συγγενών των θυμάτων, αλλά και της κοινωνίας προκάλεσε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, με τις δηλώσεις του για τα Τέμπη. Τι απάντησε από το βήμα της Βουλής.

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, καθώς, παρά τη μερική απολογία του, συνεχίζει να δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης.

Να σημειωθεί ότι κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το μεσημέρι της Πέμπτης (9/11), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού της ΝΔ, λέγοντας ότι “αλίμονο αν δεν μας απασχολούσε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Μας απασχολεί και απασχολεί τους πολίτες” ανακοινώνοντας παράλληλα, ότι οι βουλευτές και οι βουλεύτριες της Νέας Δημοκρατίας θα ψηφίσουν την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

H απάντηση του Άδωνι από το βήμα της Βουλής

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής “έχει ανάψει” με τον Άδωνι Γεωργιάδη να προσέρχεται στο βήμα για διευκρινιστικές δηλώσεις, κατά τις οποίες τόνισε, μεταξύ άλλων, πως “αν είχα πει αυτό που λέτε, θα είχα παραιτηθεί από μόνος μου από ντροπή”.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως, “αναγκάζομαι να έρθω στη Βουλή και να κάνω αυτή την παρέμβαση, μετά την τοποθέτηση του κ. Κατρίνη και τη μεσολαβήσασα παρέμβαση του κ. Κασσελάκη. Αμφότεροι ζήτησαν την αποπομπή μου από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις δήθεν χθεσινές μου, “αποτρόπαιες” δηλώσεις, ότι “ο ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται για τα Τέμπη”. Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων. Η εμπειρία μου, τηλεοπτική και ραδιοφωνική, θα έπρεπε να με έχει προστατεύσει, και να έχω αντιληφθεί εκείνη τη στιγμή, τη διαστρέβλωση που, για μικροκομματικούς λόγους, θα έκαναν μετά βεβαιότητος, την επόμενη στιγμή οι πολιτικοί μου αντίπαλοι, αγνοώντας τον πόνο των θυμάτων, για τους οποίους υποτίθεται σήμερα κόπτονται”.

“Προφανώς, εγώ ποτέ δεν είπα ότι ο ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται, για τα Τέμπη. Ούτε θα μπορούσα να το έχω πει. Μόνο ένας άνθρωπος χωρίς καρδιά θα μπορούσε να έχει πει κάτι τέτοιο. Εγώ το μόνο που είπα, και ευχαριστώ δημόσια τον κ. Δελλατόλα, το δημοσιογράφο που μου έκανε την ερώτηση, για τη σημερινή του τοποθέτηση στο Real fm, o οποίος είπε “επειδή εγώ έκανα την ερώτηση στον κ. Γεωργιάδη, οφείλω να πω από την ίδια συχνότητα, ότι ποτέ δεν είπε αυτό που του καταλογίζουν”. Η ερώτηση ήταν ποια είναι η γνώμη μου για το αν πρέπει να γίνει προκαταρκτική ή εξεταστική για τα Τέμπη.

Και αυτό που είπα είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται γι αυτό. Δηλαδή, για ποιο; Για τα Τέμπη; Όχι. Για τον πολιτικό καυγά, για την κλωτσοπατινάδα των πολιτικών, για την πολιτική μικροεκμετάλλευση, για το εμπόριο της τραγωδίας. Γι΄αυτό δεν ενδιαφέρεται ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός ενδιαφέρεται να μην ξαναγίνει ποτέ ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα, για να κάνει η πολιτεία ό,τι μπορεί, για τους συγγενείς των θυμάτων, για να διερευνήσει η ελληνική δικαιοσύνη ποιοι είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι και αυτοί να τιμωρηθούν. Αυτό ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό.

Δεν ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό να τσακώνονται τα κόμματα πάνω σε ένα τέτοιο φοβερό δυστύχημα. Αυτό είπα, αυτό κατάλαβαν οι δημοσιογράφοι πρώτοι από όλους, αν είχα πει κάτι τόσο φρικώδες, ήδη θα έκοβαν και θα μου ασκούσαν κριτική. Και οι δύο δημοσιογράφοι, και ο κ. Χατζηνικολάου και ο κ. Δελλατόλας, είναι εξαιρετικά έμπειροi, για να μη σπεύσουν να σχολιάσουν αν είχα πει κάτι τόσο πραγματικά φρικώδες”, πρόσθεσε και κατέληξε,

Εάν είχα πει αυτό το οποίο εσείς λέτε, θα είχα παραιτηθεί μόνος μου από ντροπή. Δεν είπα ποτέ αυτό που εσείς λέτε. Παρά ταύτα ζητώ πραγματικά συγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων, διότι αυτή μου η αναφορά, έδωσε την ευκαιρία σε εσάς να κάνετε αυτή τη φασαρία, και να τους προκαλέσετε, άθελά μου κι εγώ μαζί, περισσότερο πόνο, ενώ οι άνθρωποι έχουν περάσει ήδη πολύ πόνο, για να τους προκαλούμε και περισσότερο. Ασφαλώς, και εγώ και η κυβέρνηση και όλοι μας, δεσμευόμαστε να κάνουμε τα πάντα και για να μην ξαναγίνει ένα τέτοιο δυστύχημα και για να έρθουν όλα στο φως. Και αναμένουμε το πόρισμα της ελληνικής δικαιοσύνης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε και μια δήλωση. Ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει την πρόταση εξεταστικής επιτροπής που κατέθεσε ή θα καταθέσει το ΚΚΕ. Γιατί; Γιατί το να ψάξουμε τι πηγαίνει στραβά στο σύστημα, αυτό είναι σωστό, αυτό δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση, αυτό είναι διερεύνηση της ουσίας. Απλώς δικαιώσατε τη χθεσινή μου δήλωση γιατί σπεύσατε να κάνετε μικροκομματική αντιπαράθεση”.

ΚΚΕ: Προσβολή στις οικογένειες των θυμάτων η τοποθέτηση Άδωνι

“Η χθεσινή “κυνική” τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας είναι προσβολή τουλάχιστον στις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών”, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μετά την παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη από το βήμα της Βουλής.

“Στην προσπάθειά σας να διορθώσετε την χθεσινή κυνική σας τοποθέτηση, σήμερα, πέσατε σε μια αντίφαση, σχολίασε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε,

“Τώρα μόλις είπατε πως όταν ερωτηθήκατε για την εξεταστική επιτροπή, απαντήσατε πως δεν ενδιαφέρεται κανείς. Και ότι είναι μια άγονη πολιτική αντιπαράθεση. “Τσακωμός”, πως το είπατε. Από αυτή την άποψη λοιπόν, για την εξεταστική του ΚΚΕ ρωτηθήκατε. Και αυτή η εξεταστική προέκυψε, μετά από συνάντηση που είχαμε με το σωματείο που έχουν κάνει οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών. Αυτοί ζητήσανε και εμείς στηρίξαμε το αίτημά τους. Άρα αποτελεί αυτή η τοποθέτησή σας προσβολή τουλάχιστον στις οικογένειες των 57 θυμάτων που θέλουν να βρουν δικαίωση και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και το πρώτο βήμα για να γίνει αυτό είναι τα εξεταστούν τα αίτια και αν προκύψουν -πολιτικές ευθύνες υπάρχουν- αν προκύψουν και οι ποινικές ευθύνες να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που έχουν ευθύνες και ποινικού χαρακτήρα”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε επίσης ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τη σημερινή του τοποθέτηση, προσπάθησε “να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη”. “Είπατε ότι συμφωνείτε με την εξεταστική για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο κ. υπουργέ”, σημείωσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Να καταδικάσει τις δηλώσεις ο πρωθυπουργός

Τη δήλωση του Υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη στηλίτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι “ξεπέρασε και τον πιο κακό εαυτό της” ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να την καταδικάσει.

“Γνωρίζαμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση αλαζονική και κυνική η οποία μας είχε συνηθίσει να στοχοποιεί και να απαξιώνει διάφορες κοινωνικές ομάδες στο πλαίσιο του κοινωνικού αυτοματισμού. Αυτή τη φορά ξεπέρασε και τον πιο κακό εαυτό της, φτάνοντας στο σημείο της ύβρεως απέναντι στους νεκρούς”, αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή χθεσινή δήλωση του υπουργού Εργασίας.

Αναφέρουν ειδικότερα ότι “η δήλωση του ‘Αδωνη Γεωργιάδη αναφορικά με τις ενέργειες της αντιπολίτευσης για τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών και του σκανδάλου των υποκλοπών αποτελεί την επιτομή της αθλιότητας και της απανθρωπιάς”.

Κασσελάκης: Ο πρωθυπουργός να αποπέμψει αμέσως τον Γεωργιάδη

Κυνική και απάνθρωπη χαρακτήρισε τη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη για τα Τέμπη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος έκανε λόγο για μείζον πολιτικό θέμα, καλώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τον αποπέμψει από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η συγκεκριμένη δήλωση προσβάλλει αρχικά τη μνήμη των θυμάτων αλλά και τους τραυματίες και διασωθέντες, ενώ προσβάλλει και το σύνολο των Ελλήνων που παρουσιάζονται ως ένας λαός χωρίς αισθήματα.

ΠΑΣΟΚ: Μνημείο κυνισμού και αλαζονείας οι δηλώσεις Άδωνι

Τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για τα Τέμπη σχολίασε με ανακοίνωσή του και το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για κυνισμό και αλαζονεία.

“Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οι νεκροί στα Τέμπη «δεν απασχολούν» την κοινή γνώμη. Με την ίδια κυνική λογική παρέκαμψαν την εγκληματική απουσία του κράτους και τις υπουργικές ευθύνες, όταν δολοφονούνταν ο Αντώνης Καρυώτης στο λιμάνι του Πειραιά και ο Μιχάλης Κατσούρης στη Νέα Φιλαδέλφεια από την επέλαση Κροατών χούλιγκαν” σχολίασε συγκεκριμένα.

Κατρίνης: Καθεστωτικής νοοτροπίας οι δηλώσεις του υπουργού

Για απάνθρωπη δήλωση, όσον αφορά το δυστύχημα στα Τέμπη, από πλευράς Άδωνi Γεωργιάδη έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, πριν από λίγο στη Βουλή, καθώς ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε χθες, ότι “κανείς Έλληνας δεν ενδιαφέρεται για την προανακριτική για τα Τέμπη”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηλείας χαρακτήρισε “αλαζονική και καθεστωτικής νοοτροπίας” τη συμπεριφορά του κυβερνητικού στελέχους, ενώ έκανε λόγο για “επίδειξη απανθρωπιάς”. Συνεχίζοντας μάλιστα την επίθεση προς τον υπουργό Εργασίας ανέφερε ‘’ότι ενδιαφέρει τους συγγενείς των 57 νεκρών στη τραγωδία των Τεμπών εάν θα συσταθεί εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή και ενδιαφέρει όλους όσοι βάζουν καθημερινά τα δικά τους παιδιά στη θέση των ανθρώπων που χάθηκαν’’.

Αντιδράσεις από επιζώντες και συγγενείς θυμάτων

Ο Βαγγέλης Βλάχος, συγγενής θύματος στο πολύνεκρο δυστύχημα, απάντησε στον κ. Γεωργιάδη σχετικά με το πόσοι ενδιαφέρονται για τα Τέμπη, ότι “από τους 100 που ήταν στις μηχανές και στα πρώτα βαγόνια ρωτάνε τουλάχιστον 57. Αλλά επειδή δεν έχουν πλέον φωνή, τους δανείζουμε εμείς τη δική μας”.

“Ρωτάει ο @AdonisGeorgiadis να κάνει “πείραμα” ο Real, να μάθει πόσοι από τους 100 ενδιαφέρονται για τα Τέμπη; Θα του πω εγώ. Από τους 100 που ήταν στις μηχανές και στα πρώτα βαγόνια ρωτάνε τουλάχιστον 57. Αλλά επειδή δεν έχουν πλέον φωνή, τους δανείζουμε εμείς τη δική μας. Aν συνεχίζει να απορεί πόσοι ενδιαφέρονται για τα Τέμπη, να βγει το βράδυ στη @StarAlithies στις 23:00, μαζί με το Βορίδη, τον Καραμανλή και τον Μητσοτάκη, που θα είμαστε όλες οι οικογένειες να τους το εξηγήσουμε εκεί.” έγραψε αναλυτικά.

“Λέτε να μην νοιάζονται οι άνθρωποι για τα κακουργήματα σας, την συγκάληψη τους και την κατά συρροή υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής, της δικαιοσύνης και της νοημοσύνης;” διερωτήθηκε επίσης η Ευδοκία Τσαγκλή, η οποία ήταν μέσα στο μοιραία τρένο και κατάφερε να επιβιώσει.

Η επίμαχη δήλωση Γεωργιάδη

Την Τετάρτη (8/11) μιλώντας στον Real 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, o υπουργός Εργασίας ανέφερε πως,

“Όλοι του οι πολιτικοί αντίπαλοι (σ.σ. του Κυριάκου Μητσοτάκη) έχουν αποφασίσει, δεν ξέρω για ποιους λόγους, αντί να ασχολούνται με αυτά που ενδιαφέρουν πράγματι τους Έλληνες, να ασχολούνται με πράγματα που δεν αφορούν κανέναν, παρά μόνο τον μικρόκοσμό τους.

Δηλαδή σήμερα στην Ελλάδα πόσοι πιστεύετε από τους 100 συμπολίτες μας, άμα τους ρωτήσουμε, ενδιαφέρονται για Εξεταστική ή για Προκαταρκτική επιτροπή για τα Τέμπη; Και πόσοι ενδιαφέρονται για την ακρίβεια, πόσοι ενδιαφέρονται για το αν θα βρει το παιδί τους δουλειά, πόσοι ενδιαφέρονται για το μεταναστευτικό, πόσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια..”.

Ολόκληρη η δήλωση του από το 10:50:

Να σημειωθεί, ότι μετά από τις πρώτες αντιδράσεις, ο υπουργός, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτέθηκε κατά δημοσιευμάτων κάνοντας λόγο για “χυδαιότητα και εξαχρείωση” ενώ λίγες ώρες μετά, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων.

Εδώ η μερική συγγνώμη του Υπουργού:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα