Θρασύτατη επίθεση της Άγκυρας κατά Τσίπρα για τους οκτώ

Θρασύτατη επίθεση της Άγκυρας κατά Τσίπρα για τους οκτώ
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ AP Photo/dpa,Marijan Murat

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν με έκτακτες ανταποκρίσεις από την Αθήνα την είδηση - Σφοδρή η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου του Ερντογάν

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Άγκυρας μετά την αναμενόμενη απελευθέρωση και των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν καταφύγει στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν.

“Η Ελλάδα προστατεύει και υποστηρίζει πραξικοπηματίες, τρομοκράτες, γκιουλενιστές. Θεωρήσαμε ότι ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα είναι λόγος ανδρός”, είπε χαρακτηριστικά στις ακραίες και προκλητικές δηλώσεις του ο Μπεκίρ Μποζντάγ, κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να προσθέσει:

“Υπάρχει πολιτική κατεύθυνση στην απόφαση αυτή, νομίζαμε πως ο Τσίπρας τηρεί τις δεσμεύσεις του”. Δήλωσε ακόμη ότι είναι καθήκον της Τουρκίας να φροντίσει να επιστρέψουν στη χώρα οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο πραξικόπημα, στρατιωτικοί. Όλα αυτά την ώρα που τα τουρκικά ΜΜΕ καλύπτουν εκτενώς την απελευθέρωση των οκτώ, κάνοντας λόγο για “σκανδαλώδη απόφαση”.

Οι υπόλοιποι τέσσερις που κρατούνταν ακόμη, αφέθηκαν ελεύθεροι τη Δευτέρα λόγω παρέλευσης του δεκαοκταμήνου, που αποτελεί το ανώτατο όριο κράτησης.

Όλοι τους παραμένουν σε δημόσιο οίκημα στην Αττική υπό καθεστώς αυστηρότατης φύλαξης, από το φόβο να επιχειρηθεί απαγωγή τους.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα ότι είναι συνταγματική και νόμιμη χορήγηση ασύλου στον έναν από τους οκτώ, τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο όλοι οι αξιωματικοί είχαν έρθει στην Ελλάδα, λίγες μέρες μετά το απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2016.

Όταν η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ που αφορά τον έναν από τους οκτώ, δημοσιευθεί, θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους, καθώς η υπόθεση έχει εισαχθεί στο ΣτΕ με το θεσμό της πιλοτικής δίκης (πρότυπης δίκης σύμφωνα με το νόμο 3900/2010).

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν όλοι τους να πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα για να φύγουν στο εξωτερικό, κάτι που είναι και πάγιο αίτημα της υπεράσπισής τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα