Παραιτήθηκε τελικά ο Θεοχάρης. Το ανακοίνωσε ο Στουρνάρας

Παραιτήθηκε τελικά ο Θεοχάρης. Το ανακοίνωσε ο Στουρνάρας
ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΕΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ-PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Phasma

Διαβάστε το διάλογο που είχαν ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Χάρης Θεαχάρης στο υπουργείο οικονομικών

Tην αποδοχή της παραίτησης, για προσωπικούς λόγους, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη Θεοχάρη, τον οποίο ευχαριστεί για τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε στο Υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Ο κ. Θεοχάρης ανέλαβε την ηγεσία της ΓΓΔΕ, η οποία ήταν ακέφαλη για χρονικό διάστημα πλέον του έτους, στην κρισιμότερη χρονική στιγμή και στο αποκορύφωμα της δημοσιονομικής κρίσης, υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες.

Ο Υπουργός κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «Ο κ. Θεοχάρης με τις προσπάθειές του στήριξε καθοριστικά τη φορολογική μεταρρύθμιση και τους στόχους της Κυβέρνησης κατά την τελευταία διετία με ήθος, αίσθημα ευθύνης και ακεραιότητα. Κλήθηκε να ανορθώσει τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση εκ του μηδενός, ξεκίνησε ριζικές μεταρρυθμίσεις θέτοντας τις βάσεις για μία σύγχρονη, ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της. Το σημαντικότερο, τα έκανε όλα αυτά επιδεικνύοντας σταθερά αποτελέσματα, υπερβαίνοντας συστηματικά όλους τους τεθέντες στόχους, πράγμα που αποτυπώθηκε στα θετικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού.

Τον ευχαριστώ θερμά και εύχομαι καλή επιτυχία στα επόμενα βήματά του».

Στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι  ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τον Χάρη Θεοχάρη, οι διάλογοι ήταν λακωνικοί και ζητήθηκε η παραίτηση του.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν επί μακρόν και ο κ. Στουρνάρας ζήτησε ευθέως την παραίτηση του του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη, επιρρίπτοντάς του στην ουσία ευθύνες για εγκυκλίους οι οποίες εκδόθηκαν πριν από τις εκλογές. Για παράδειγμα, επέρριψε ευθύνες για μια διευκρινιστική εγκύκλιο ειλημμένης απόφασης, σύμφωνα με τη οποία οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες ελληνικών ομολόγων θα έπρεπε να πληρώσουν φόρο. μετά όμως από τον σάλο που δημιουργήθηκε από την έκδοση της εγκυκλίου, η απόφαση ανεστάλη.

H Κομισιόν διαφώνησε αρχικά  με την απομάκρυνση Θεοχάρη.

Το Μαξίμου όμως επέμεινε και έτσι ουσιαστικά εξαναγκάσει σε παραίτηση.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε έντονη δυσφορία για το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Χάρη Θεοχάρη, τόνιζε ότι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έχει πενταετή θητεία ακριβώς για να μην εξαρτάται από τον «πολιτικό κύκλο» και σημείωνε ότι ο κ. Θεοχάρης στη μέχρι τώρα θητεία του «παρήγαγε έργο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα