Τι συζήτησαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρέσβη του Ιράν

Τι συζήτησαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρέσβη του Ιράν
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρθηκε η δυσαρέσκεια της Τεχεράνης για τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Ο Αλέξης Τσίπρας συνέστησε στον ιρανό πρέσβη να μεταφέρει διάβημα μέσω επίσημων διαύλων

Είχε πολύ ενδιαφέρον τελικά η επίσκεψη του ιρανού πρέσβη στη χώρα μας στον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το παρασκήνιο που αποκαλύπτει το News 24/7.

Ο ιρανός πρέσβης ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μεταφέρει στον πρωθυπουργό,  στη συνάντησή τους που ήταν προγραμματισμένη για το μεσημέρι, την έντονη δυσαρέσκεια της Τεχεράνης για τη δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Atlantic Council, στην Ουάσιγκτον, λίγο πριν συναντήσει τον Ντ. Τραμπ –δήλωση, που όπως υποστήριξε, δεν έκαναν ούτε  ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών με τις οποίες το Ιράν διατηρεί κάκιστες σχέσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τις  πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», συνέστησε στον πρέσβη του Ιράν στη χώρα μας να μεταφέρει το διάβημά του μέσω των επίσημων διαύλων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, κάτι που ο πρέσβης είπε πως θα πράξει άμεσα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπογράμμισε τις πάγιες θέσεις και τον σταθερό διεθνή ρόλο της  Ελλάδας υπέρ της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου, που δεν αλλάζει, όπως είπε, «από μια ατυχή δήλωση που έγινε υπό την πίεση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον».

Σημειώνεται δε ότι ο πρέσβης είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι επεδίωξε τη συνάντηση μαζί του για το θέμα, καθώς ήταν ως πρωθυπουργός  επισκέφτηκε το  Ιράν το 2016, αναβαθμίζοντας τις σχέσεις των δυο χωρών την περίοδο που επιτεύχθηκε η συμφωνία για τοπυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με το πρόεδρο Ομπάμα.

Για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ιρανό πρέσβη στη χώρα μας, η Κουμουνδούρου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Πρέσβη του Ιράν στην Ελλάδα κ. Ahmad Naderi,  κατόπιν αιτήματος του Πρέσβη,  με τον οποίο συνομίλησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στο Ιράκ.

Ο Πρέσβης του Ιράν παρουσίασε τις θέσεις της χώρας του για την εκτέλεση του Ιρανού Στρατηγού Qasem Soleimani στο Ιράκ από τις αμερικανικές δυνάμεις και τις επιπτώσεις που είχε και θα έχει για την περιοχή. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η εκτέλεση του Ιρανού Στρατηγού παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και συμβάλλει στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση του Ιράκ και της ευρύτερης περιοχής.

Υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ψυχραιμία και αποκλιμάκωση της έντασης και να υποστηριχθεί ενεργά από τη διεθνή  κοινότητα η ειρήνη και η σταθερότητα στο Ιράκ, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ειδικά της αρχής της μη εμπλοκής στα εσωτερικά τρίτων χωρών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα