Τηλεδιάσκεψη ΕΕ: “Όλες οι επιλογές στο τραπέζι για την τουρκική παραβατικότητα”

Τηλεδιάσκεψη ΕΕ: “Όλες οι επιλογές στο τραπέζι για την τουρκική παραβατικότητα”
Τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Eurokinissi

Ραντεβού το Σεπτέμβριο δίνει η ΕΕ στην Τουρκία, αν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο. "Αποκλιμάκωση" θέλει η Μέρκελ. Έρχονται κυρώσεις για τη Λευκορωσία.

Μπορεί τα όσα συμβαίνουν στη Λευκορωσία, μετά τις εκλογές βίας και νοθείας, να ήταν το κύριο θέμα της ατζέντας, ωστόσο το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκε επίσης στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής, η οποία διεξήχθη το μεσημέρι της Τετάρτης με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέφρασε τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και τόνισε ότι “όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι”.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε:

“Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι”.

Ανησυχεί η Μέρκελ

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι ανησυχεί της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κα Μέρκελ, αφού εξέφρασε την αλληλεγγύη της όσον αφορά στα δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρο στην περιοχή, είπε ότι επιθυμεί “αποκλιμάκωση της κατάστασης”.

Πρόσθεσε ότι “για μια ακόμη φορά παραπέμψαμε στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα ασχοληθούμε σε βάθος με την σχέση μας με την Τουρκία, κάτι που ασφαλώς έχει πολλές πτυχές”.

Η Γερμανία, συνέχισε η Καγκελάριος, “τάσσεται υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου για τα διαφιλονικούμενα ζητήματα της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων. Αυτός ο διάλογος υπήρχε μέχρι το 2016. Από την σκοπιά μας πρέπει, ιδιαίτερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, να ξαναρχίσει. Αλλά πρέπει ωστόσο να ανησυχεί κανείς για τις εντάσεις και θα επανέλθουμε σε βάθος τον Σεπτέμβριο”, κατέληξε η καγκελάριος.

“Εκλογική νοθεία στη Λευκορωσία”

Στο κυρίως θέμα της τηλεδιάσκεψης, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία και σύντομα θα επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην εκλογική νοθεία και την καταστολή των διαδηλώσεων.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου.

“Η ΕΕ θα επιβάλει σύντομα κυρώσεις σε έναν σημαντικό αριθμό προσώπων που ευθύνονται για τη βία, την καταστολή και την εκλογική νοθεία”, είπε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα