Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ και Φάιμαν για την προσφυγική κρίση μέσα στο Σαββατοκύριακο

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ και Φάιμαν για την προσφυγική κρίση μέσα στο Σαββατοκύριακο

Η Βιέννη επιβεβαιώνει την τηλεφωνική επικοινωνία των τριών αρχηγών προκειμένου να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα σε ό, τι αφορά το μεταναστευτικό και τις προσφυγικές ροές

Τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους καγκελάριους της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με θέμα την προσφυγική κρίση και ειδικότερα την εγκατάσταση και λειτουργία στην Ελλάδα, κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων - τα αποκαλούμενα "Hot Spots" - πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα στη Βιέννη η εκπρόσωπος του Αυστριακού καγκελάριου, Άννα Μαρία Ράιχ.

Ο κ. Φάιμαν είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνικές συνομιλίες, τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ, όσο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Την Τετάρτη, ο Αυστριακός καγκελάριος, σε τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα ομόλογό του και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε υποσχεθεί την αποστολή 100 ειδικών από την Αυστρία στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να συνδράμουν μαζί με άλλους ειδικούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Αυστριακοί φτάνουν στην Ελλάδα

Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να αποσταλούν στην Ελλάδα Αυστριακοί "συντονιστές" από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών και την Καγκελαρία, για να διαπιστώσουν επί τόπου τις ανάγκες για τη δημιουργία και λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων, ώστε στη συνέχεια να επιλεγούν οι κατάλληλοι 100 ειδικοί που θα προέρχονται από την Αστυνομία, τις ένοπλες δυνάμεις και άλλους τομείς της αυστριακής διοίκησης.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Αυστριακού καγκελάριου, οι Αυστριακοί ειδικοί προορίζονται κυρίως για την καταγραφή των προσφύγων που ζητούν προστασία, σε συνεργασία με το Γραφείο Ασύλου της ΕΕ (EASO), καθώς επίσης για τον εντοπισμό και τη δίωξη δικτύων διακινητών, στο πλαίσιο της Europol.

Τα hot spot πρέπει να είναι έτοιμα ως τα τέλη Νοεμβρίου

Η σχετική συμφωνία της πρόσφατης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση, προβλέπει τη δημιουργία, έως τα τέλη Νοεμβρίου, συνολικά ένδεκα τέτοιων κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ, σύμφωνα με την αυστριακή Καγκελαρία, τη συνδρομή τους στη δημιουργία αυτών των κέντρων έχουν υποσχεθεί, εκτός της Αυστρίας, η Γερμανία, η Γαλλία και η Σουηδία.

Συνάντηση Ξυδάκη με τον πρέσβη της Αυστρίας

Εξάλλου, θέματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στο μεταναστευτικό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκου Ξυδάκη, με τον πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα, Αντρέα Ίκιτς Μπεμ.

Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στις «άριστες» διμερείς σχέσεις και στην «αγαστή» συνεργασία και σύμπνοια μεταξύ των δύο χωρών, η οποία επιβεβαιώθηκε και κατά την επίσκεψη, πριν από λίγους μήνες, του Αυστριακού καγκελάριου της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, στην Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας, Μεταναστευτικό, Μετανάστες, Μέρκελ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μπαν Κι Μουν: Καλώ την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για τους πρόσφυγες

Άνοιξαν και πάλι τα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία

SHARE: