Τιμές PCR: Τα κορόιδα στην Ελλάδα, η σύγκριση με την Κύπρο και η οργή για τον Άδωνι Γεωργιάδη

Τιμές PCR: Τα κορόιδα στην Ελλάδα, η σύγκριση με την Κύπρο και η οργή για τον Άδωνι Γεωργιάδη
Άδωνις Γεωργιάδης SOOC

Οργή στην Κύπρο έχει προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη που χαρακτήρισε "κινέζικα" και "πολύ χαμηλής αξιοπιστίας" κάποια μοριακά τεστ στην Κύπρο επειδή οι τιμές τους είναι χαμηλές. Η απάντηση της κυπριακής πλευράς.

Την ώρα που στην Ελλάδα οι τιμές στα μοριακά τεστ κορονοϊού παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα με την ανοχή του υπουργείου Ανάπτυξης, η Κύπρος έχει καταφέρει να μειώσει κατα πολύ το κόστος τους.

Οι έλληνες πολίτες επί μήνες πλήρωναν 60 ευρώ για PCR κι απο σήμερα 47 (μετά το πλαφόν) με τις τιμές στην Μεγαλόνησο να είναι πολύ χαμηλότερες. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, που χαρακτήρισε “δίκαιη” και “πολύ λογική τιμή” τα 47 ευρώ που κοστίζει πλέον ένα PCR, υποστήριξε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, οτι είναι ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ το οτι στην Κύπρο τα PCR στοιχίζουν περίπου 20 ευρώ.

Απαντώντας στον δημοσιογράφο που υπογράμμισε πως η πληροφορία αυτή δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνο Αθανασίου, ο οποίος νωρίτερα είχε μιλήσει στον ίδιο ραδιοσταθμό, ο υπουργός Ανάπτυξης προσπάθησε ανεπιτυχώς να μαζέψει τα ασυμμάζευτα:

“Χθες μίλησε ο κ. Πλεύρης με τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου και η τιμή που μας έδωσαν είναι 20€-50€. Μία τιμή υπάρχει στα 20€ στην Κύπρο σε μια εταιρεία, η οποία όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνάντηση που κάναμε, μας έφεραν τα χαρτιά ότι είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικο και όχι παρόμοιο με αυτά που πωλούνται εδώ. Στην Κύπρο δεν έχει διατίμηση το μοριακό τεστ”.

Μάλιστα, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του υπουργού, ο εκπρόσωπος Τύπου του κυπριακού υπουργείου Υγείας είχε τονίσει ότι το πλαφόν για τα pcr είναι στα 50 ευρώ, ενώ υφίσταται ανώτατη τιμή σε αυτά, ήδη από τον Αύγουστο του 2020, με το ποσό τότε να ανέρχεται στα 75 ευρώ και από τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς στα 55.

Οργή στην Κύπρο

Οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη έφτασαν στην Κύπρο με την βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου να ζητεί παρέμβαση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα αλλά και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη χαρακτηρίζοντας προσβολή προς την Κύπρο όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης με ανάρτησή του έβαλε τα πράγματα στη θέση τους αναφέροντας πως  “ο συνεχής ανταγωνισμός στις δημόσιες προσφορές, έριξε τις τιμές στα €15. Οι προδιαγραφές είναι σύμφωνα με πρότυπα της ΕΕ”

Μετά από όλα αυτά ο Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο twitter προσπάθησε εκ νέου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα λέγοντας πως “τα PCR στην Κύπρο είναι αξιόπιστα. Ουδέποτε έκανα αναφορά στην ποιότητα των εργαστηριακών ελέγχων της Κύπρου που αποδεικνύεται από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην Κύπρο το πλαφόν του PCR είναι στα €50 αλλά οι συνθήκες της αγοράς είναι διαφορετικές”.

Τι απαντά το υπουργείο Υγείας Κύπρου

Σε διευκρινίσεις αναφορικά με την αξιοπιστία των μοριακών ελέγχων που διενεργούνται στην χώρα, καθώς και το κόστος τους, προχώρησε το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου .

Οπως αναφέρει στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Χατζηπαντέλα:

1. Όλα τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο για διενέργεια εξετάσεων για τη νόσο Covid-19 πληρούν τις αυστηρότερες των προδιαγραφών που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων ECDC και έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, ενώ χρησιμοποιούνται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.

2. Για την αντικειμενική σύγκριση του κόστους διενέργειας των μοριακών ελέγχων διαφόρων χωρών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες και παράμετροι, όπως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες και η πολιτική που ανέπτυξε η κάθε χώρα για την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.

3. Η Κύπρος κατατάσσεται στις πρωτοπόρες χώρες όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς έγιναν συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και εμπειρογνωμοσύνης, για τη διάθεση αξιόπιστου μοριακού ελέγχου για τη νόσο COVID-19 στους πολίτες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα