Την Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων τίμησε η Βουλή – Παραμένει η εκκρεμότητα της αναγνώρισης

Την Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων τίμησε η Βουλή – Παραμένει η εκκρεμότητα της αναγνώρισης
ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων των εκπροσώπων των κομμάτων στην ειδική εκδήλωση στην Βουλή ήταν η εκκρεμότητα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων από την μεριά της Τουρκίας κι η ανάγκη διεθνοποίησης του ζητήματος

Την Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων τίμησε η Βουλή με ειδική εκδήλωση, στην οποία πήρε τον λόγο μάλιστα κι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων υπογράμμισαν ότι παραμένει η εκκρεμότητα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων από την μεριά της Τουρκίας, χρέος για το οποίο χρειάζονται συντονισμένες κι εντατικές προσπάθειες διεθνοποίησης του ζητήματος.

Πριν πάρουν τον λόγο οι εκπρόσωποι των κομμάτων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και Βύρωνας Πολύδωρας, καθώς κι οι εκπρόσωποι των Ποντιακών οργανώσεων.

Κ. Γαβρόγλου: Όχι εκδίκηση, αλλά δημοκρατικό αίτημα η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

«Είναι καθήκον μας να μετατρέψουμε την τραγωδία σε δύναμη» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου τονίζοντας ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων δεν είναι «εκδίκηση», αλλά ένα «δημοκρατικό αίτημα». Ο Κ. Γαβρόγλου δεσμεύτηκε για την στελέχωση του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών και θύμισε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για μετατροπή των Προσφυγικών της Αλεξάνδρας σε Μουσείο, ενώ ενημέρωσε τους βουλευτές ότι το νέο βιβλίο της Ιστορίας θα έχει εκτενείς αναφορές στην Γενοκτονία των Ποντίων.

Ο Κ. Γαβρόγλου έκανε εκτενείς αναφορές στην μακραίωνη παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή του Πόντου, την αναβίωση της Ποντιακής διαλέκτου από τις νεώτερες γενιές Ελλήνων ποντιακής καταγωγής, αλλά και την τομή στην Ιστορία του Ελληνικού κράτους που αποτέλεσε η ενσωμάτωση των προσφύγων. Παράλληλα, ο Κ. Γαβρόγλου παρατήρησε ότι δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τον ρατσισμό και τις διακρίσεις με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι οι Πόντιοι, ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή της προσφυγικής κρίσης.

Εντατικοποίηση των προσπαθειών για την διεθνοποίηση του ζητήματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων ζητούν τα κόμματα

Ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι μία συγγνώμη από την μεριά της Τουρκίας για την Γενοκτονία των Ποντίων θα ήταν μία «λύτρωση» για την γειτονική χώρα, ενώ θύμισε τα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα κομμάτι του Ποντιακού Ελληνισμού, οι παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ο Κώστας Τσιάρας από την ΝΔ σχολίασε ότι «η άρνηση της Γενοκτονίας είναι το τελευταίο στάδιό της», ενώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γερμανίας και της στάσης της ως προς την αναγνώριση του Ολοκαυτώματος σε αντίθεση με την αρνητική στάση που κρατά η Τουρκία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Για «ατιμωτικές φιέστες» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης αναφερόμενος στα όσα έγιναν στην Τουρκία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να υπηρετήσουμε την αλήθεια και την Δικαιοσύνη» με την αποκατάσταση της Ιστορικής πραγματικότητας για την Γενοκτονία των Ποντίων. Ο Β. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στην πρόσφατη πρόταση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά για σύσταση ειδικής επιτροπής στην Βουλή για τον συντονισμό των προσπαθειών για ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων ζητώντας η προσπάθεια αυτά  να μην αποτελέσει πεδίο κομματικών ανταγωνισμών.

Ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ έκανε μια ιστορική αναδρομή στις ευθύνες για την τραγωδία που βίωσε ο Ποντιακός Ελληνισμός και τα προβλήματα ρατσισμού που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες με τον ερχομό τους στην Ελλάδα ζητώντας μάλιστα από τις Ποντιακές οργανώσεις «να μην δώσουν χώρο» στους φασίστες. Ο Νίκος Νυφούδης από το Ποτάμι τόνισε ότι «είναι εθνικό καθήκον να πράξουμε τα μέγιστα» για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων παρατήρησε ότι η σημερινή μέρα «δεν είναι μέρα εκδίκησης, αλλά μέρα επαγρύπνησης» για τις προσπάθειες αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης μίλησε για «ημέρα εθνικού χρέους που δεν έχουμε ξεχρεώσει» αναφερόμενος στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα