Τήρηση συμφωνιών ζήτησε ο Τσίπρας από Μέρκελ και Ολάντ

Τήρηση συμφωνιών ζήτησε ο Τσίπρας από Μέρκελ και Ολάντ

Ολάντ και Μέρκελ συνάντησε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Στήριξη στα λόγια από την γαλλική πλευρά για το θέμα του χρέους. Υπόσχεση Μέρκελ για βοήθεια στο προσφυγικό

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ολάντ,  συμφωνήθηκε και από τις δυο πλευρές ότι πρέπει να υπάρξει μια λύση για το χρέος και μάλιστα τονίστηκε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί ένα σήμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλλική πλευρά σημείωσε “αυτό θα θέλαμε να συμβεί και αναγνωρίστηκε από τις δυο πλευρές η αναγκη να αρθεί η αβεβαιότητα (το θέμα των γνωστών διαφωνιών για το ζήτημα του χρέους μεταξύ των θεσμών) ως προϋπόθεση για να υπάρξει η λύση αυτή.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος και τονίστηκε από την ελληνική πλευρά αυτό που λέει πάντα είναι ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέρη που έγινε δεκτό από την γαλλική πλευρά.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια συνάντησε την Άνγκελα Μέρκελ, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

Αναγνωρίστηκε και από τις δυο πλευρές ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ενίσχυση της Ελλάδας σε ειδικούς και επιτάχυνση της επανεγκατάστασης. Αυτό έγινε δεκτό από τη Γερμανία τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και σε επίπεδο Γερμανίας.

“Θα βοηθήσουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε”, φέρεται να είπε η καγκελάριος.

Για την οικονομία, τέθηκε το ζήτημα της τήρησης, της συμφωνίας από όλες τις πλευρές, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα προκειμένου να υπάρξει γρήγορη λύση για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Όσον αφορά το κυπριακό, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε για τις θέσεις της που είναι:

-Στήριξη κοινοτικών συνομιλιών και σε ο,τι αφορά τις εγγυήσεις για την ασφάλεια

-Απόσυρση των στρατευμάτων από το νησί

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε και συνάντηση εκτός προγράμματος με την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Τερέζα Μέι στην οποία έθεσε το ζήτημα των Ελλήνων φοιτητών και των εργαζομένων στη χώρα, μετά τη νέα κατάσταση, που διαμόρφωσε το Brexit.

Αναζητώντας θετικό σινιάλο

“Είμαστε το τελευταίο προπύργιο σταθερότητας” ανάμεσα στις πολλαπλές κρίσεις της περιοχής, και είναι καιρός να τηρήσουν οι πιστωτές και η Γερμανία τις υποσχέσεις τους για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα θετικό σινιάλο στις αγορές και στους επενδυτές” δήλωσε σήμερα το πρωί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξη στο France 24.

Στη συνέντευξη, όπως αυτή αποδόθηκε στα γαλλικά από το κανάλι, ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση για μείωση της δημοτικότητας της κυβέρνησής του, απάντησε πως εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι “το αποτέλεσμα στις κάλπες το 2019”.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version