Της “τροπολογίας το ανάγνωσμα” σήμερα στην Βουλή

Της “τροπολογίας το ανάγνωσμα” σήμερα στην Βουλή
Την πρακτική των δεκάδων τροπολογιών στο τέλος της χρονιάς θα ακολουθήσει και φέτος το κοινοβούλιο Eurokinissi

Την πεπατημένη της τακτοποίησης εκκρεμοτήτων την τελευταία στιγμή ακολουθεί και το 2020 το κοινοβούλιο. Συζητείται νομοσχέδιο που αποτελεί συρραφή τροπολογιών 16 υπουργείων, στο οποίο όμως αναμένεται να προστεθούν και νέες τροπολογίες.

Νομοθετική αυλαία για το 2020 ρίχνει σήμερα στην Βουλή η κυβέρνηση εισάγοντας προς συζήτηση στην Βουλή ένα νομοσχέδιο που τυπικά αφορά το υπουργείο Υγείας ενώ -η ίδια παραδέχεται ότι- αποτελεί συρραφή ρυθμίσεων που θα μπορούσαν να έρθουν με την μορφή τροπολογιών. Μάλιστα από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης εκφράζονται φόβοι πώς παρά το γεγονός ότι το ίδιο το νομοθέτημα είναι ένα νομοθετικό συνονθύλευμα, σε αυτό θα ενταχθούν και πολλές άλλες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Το νομοσχέδιο

Χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος του νομοθετήματος: «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κωρονοϊού COVID-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

Η «χαρτογράφηση» του νομοσχεδίου δείχνει ότι αποτελείται από 160 άρθρα που αφορούν ρυθμίσεις 16 ξεχωριστών υπουργείων. Είναι ενδεικτικό ότι το νομοσχέδιο υπογράφεται από 24 υπουργούς, υφυπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς. Επίσης το ότι σε ένα νομοθέτημα του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν τις συντάξεις, τις αναδοχές τέκνων, θέματα ενίσχυσης ακτοπλοϊκών εταιριών, ζητήματα τουρισμού, μεταφορών, αλλά και διατάξεις που αφορούν τις διαδικασίες διανομής του τύπου και της DIGEA, όπως και διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ήδη μάλιστα στο νομοσχέδιο έχουν προστεθεί δύο τροπολογίες η πρώτη αφορά τον ΟΓΑ και η δεύτερη το ηλεκτρονικό εμπόριο και την λιανική πώληση. Το νομοθετικό κείμενο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής μόλις τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου.

Eurokinissi

Ο βασικός κυβερνητικός ισχυρισμός για την συρραφή όλων αυτών των άρθρων σε ένα νομοσχέδιο είναι πως με κάποιον τρόπο αυτά σχετίζονται με την πανδημία του Covid 19. Επίσης σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων όπου υφίσταται κυβερνητική πλειοψηφία, το νομοθέτημα αυτό θα συζητηθεί σε μία αποκλειστικά συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής σήμερα, ενώ έγινε σύντμηση και των διαδικασιών κοινοβουλευτικής επεξεργασίας στην αρμόδια διαρκή επιτροπή αφού το νομοθέτημα χαρακτηρίστηκε «κατεπείγον».

Στον Βασίλη Κικίλια ανήκει τυπικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, όμως θα επιλύσει εκκρεμότητες ολόκληρης της κυβέρνησης Eurokinissi

Παραδοχή

Ο εισηγητής της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο, Αθανάσιος Πλεύρης, παραδέχθηκε άλλωστε στην τοποθέτηση του στην επιτροπή Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων ότι ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επέδωσε νομιμοφάνεια στην πρακτική των δεκάδων – που ακολουθείται επί χρόνια- ώστε στα τελευταία νομοσχέδια κάθε έτους να «φορτώνονται» δεκάδες τροπολογίες.

Χαρακτηριστικά είπε πως «επιλέγει η Κυβέρνηση να συγκεντρώσει όλες τις κατεπείγουσες ρυθμίσεις που υπάρχουν από όλα τα υπουργεία και, αντί να ερχόντουσαν ως ξεχωριστές τροπολογίες». Σημείωσε πως έτσι «οι ρυθμίσεις που θα περνούσαν ως τροπολογίες έρχονταιεδώ πέρα συλλογικά σε ένα νομοσχέδιο. Είναι στο σύνολό τους κατεπείγουσες».

Αντιδράσεις

Έντονες ήταν όμως οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης με τον Θανάση Παπαδόπουλο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει πως «όλα τα ζητήματα τα οποία κληθήκατε να αντιμετωπίσετε, θα μπορούσατε να έχετε δει έγκαιρα, να τα αντιμετωπίσετε έγκαιρα, να προβλέψετε για τον τρόπο με τον οποίον θα κάναμε και διαβούλευση με φορείς, τους οποίους αφορούν οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου».

Στην ίδια λογική ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε ότι «αυτό που γίνεται αυτή τη φορά σε αυτή την αίθουσα, δεν έχει προηγούμενο, δεν έχει προηγούμενο. Και είναι ενδεικτικό, ότι αυτή η κυβέρνηση, χαρακτηρίζεται, πρώτον, από ερασιτεχνισμό, επιπολαιότητα και προφανώς ανεπάρκεια και θα γίνω πολύ σαφής: Δεν είναι δυνατόν, να επικαλείται, ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας, το επείγον των διατάξεων του Υπουργείου Υγείας, όταν η πλειοψηφία σε αυτήν την αίθουσα έχει ψηφίσει όποια τροπολογία έχει φέρει το Υπουργείο Υγείας, σε όποιο νομοσχέδιο, αρκεί να σχετίζεται με τον COVID».

Κριτική ασκήθηκε και από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Χρήστο Κατσώτη. Αναρωτήθηκε αν «αυτή είναι η καλή νομοθέτηση που λέγατε, όταν κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ, για τις fasttrack διαδικασίες, αυτή η σημερινή; Πρέπει να καταλάβει ο λαός μας, ότι εδώ, με σκοπιμότητα προχωράτε, για να μπορέσετε να αρπάξετε, να το πω έτσι, τη ψήφο ή να συνεχίσετε μόνοι σας τις ανατροπές, τις μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη το κεφάλαιο».

Η Φωτεινή Μπακαδήμα από το Μέρα 25 τόνισε ότι το σύστημα αυτό «το επιλέγετε με στόχο να μην υπάρχει αντίλογος σε όλα αυτά που θέλετε να περάσετε. Θα πρέπει επιτέλους να βάλετε ένα τέλος σε αυτή την πρακτική. Δεν μπορείτε να εμπαίζετε ούτε το Ελληνικό Κοινοβούλιο ούτε τους Έλληνες Βουλευτές».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα