Το διακριτό στίγμα του Κώστα Μπακογιάννη

Το διακριτό στίγμα του Κώστα Μπακογιάννη
Ο Κώστας Μπακογιάννης Eurokinissi

Σε μια περίοδο έντονης πολιτικής πόλωσης, ο Δήμαρχος Αθήνας, μοιάζει να έχει καταφέρει να διατηρήσει το υπερκομματικό προφίλ του.

Με δεδομένο ότι διανύουμε μία περίοδο που οι αντιπαραθέσεις στην πολιτική ζωή έχουν ενταθεί, η παρουσία ενός αιρετού σε μεγάλο δήμο της χώρας, που ταυτοχρόνως είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, και συγγενής του πρωθυπουργού, θα ανέμενε κανείς να λειτουργήσει πολωτικά. Το αντίθετο όμως συνέβη με την χθεσινή παρουσία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, του Κώστα Μπακογιάννη.

Ο Δήμαρχος Αθήνας, κλήθηκε για να ενημερώσει το κοινοβούλιο αναλυτικά για την δοκιμαστική πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου της πόλης, γνωστή ως ο «Μεγάλος Περίπατος», όπως και την πολιτική του δήμου για την πανδημία, το οποίο και έκανε. Όμως το πολιτικό στοιχείο που προέκυψε από την συνεδρίαση είναι ότι ο Κώστας Μπακογιάννης καταφέρνει ακόμη να κινείται στις «ουδέτερες» περιοχές του πολιτικού φάσματος. Παρότι κέρδισε το δήμο με την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Απέναντι μάλιστα σε ένα στέλεχος πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, τον Νάσο Ηλιόπουλο.

Σε κλίμα συναίνεσης

Η πολύωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, με την παρουσία του Κώστα Μπακογιάννη, κύλησε ήρεμα χωρίς εντάσεις. Aποτελώντας εξαίρεση στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που βλέπει κανείς το τελευταίο διάστημα.

Χαρακτηριστικό δεν ήταν μόνο το ότι από την συζήτηση που είχε με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων έλειψαν οι υψηλοί τόνοι και οι αντιδικίες. Αλλά ότι ο Δήμαρχος Αθήνας, φάνηκε να επιτυγχάνει ευρύτατη συναίνεση στον σχεδιασμό του, όπως και θετικά σχόλια από τις περισσότερες πλευρές.  Άλλωστε ο ίδιος ο Κώστας Μπακογιάννης, φρόντισε να διαμορφώσει αυτές τις συνθήκες. Ξεκαθαρίζοντας εξαρχής πώς «βλέπω εδώ στην Επιτροπή, ανθρώπους οι οποίοι μπορούνε να βοηθήσουμε πάρα πολύ, μέσω μιας εποικοδομητικής και ουσιαστικής συζήτησης» και κινούμενος σε συναινετικό πνεύμα σε όλες τις τοποθετήσεις του στην συνέχεια.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων στην Βουλή Eurokinissi

 

Οι σχέσεις με το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Στην ίδια λογική  κινήθηκε ο Δήμαρχος Αθήνας και όταν προκλήθηκε από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, για την σχέση του με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και τον υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, τομεάρχης περιβάλλοντος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε στο θέμα των συντελεστών δόμησης γύρω από την Ακρόπολη, επισημαίνοντας πως όταν η διάταξη αυτή συζητήθηκε στην Βουλή «το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν δέχτηκε να έρθετε στη Βουλή να μας ενημερώσετε». Επίσης παρατήρησε πως «είναι υπερβολικά απών το Υπουργείο Περιβάλλοντος από την συζήτηση για τον περίπατο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «πρόσφατα βγήκε υπουργική απόφαση, η οποία απαγορεύει, αναστέλλει, περιορίζει τις κινήσεις στο σημείο που θα γίνει το έργο. Ξέρετε, ότι αυτή η υπουργική απόφαση βγήκε χωρίς υπογραφή του Υπουργού Περιβάλλοντος;».

Απαντώντας σε αυτές τις αιτιάσεις ο Κώστας Μπακογιάννης επισήμανε ότι «υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και προφανώς και είμαστε κοινωνοί όλων των πολιτικών που αφορούν την Αθήνα. Εκεί τέλος πάντων μας πέφτει και λόγος». Στην συνέχεια απευθύνθηκε στον Σωκράτη Φάμελλο λέγοντας: «Εσάς προσωπικά αυτό δεν πρέπει να σας εκπλήσσει, γιατί είχαμε εξαιρετική συνεργασία και όταν ήσασταν εσείς Υφυπουργός Περιβάλλοντος και εγώ Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, γιατί είναι υποχρέωσή μας. Αυτό, λοιπόν, είναι καλό και θετικό».

Μιλώντας για τον «Μεγάλο Περίπατο»,  ο Κώστας Μπακογιαννης τόνισε πως «εμείς στην Αθήνα ήμασταν τυχεροί γιατί ήμασταν έτοιμοι και ξέραμε ακριβώς τι μπορούμε να κάνουμε λόγω της πανδημίας και να το πάμε πιο γρήγορα και η διαβούλευση είναι η πλέον ουσιαστική γιατί γίνεται στην πράξη». Πρόσθεσε μάλιστα: «Τι πιο δημοκρατικό, τι πιο όμορφο και νομίζω ότι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που έγινε δεκτή η πρότασή μας ομόφωνα». 

Από την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Eurokinissi

 

Ανταπόκριση

Η τακτική αυτή του Κώστα Μπακογιάννη, προκάλεσε την ανάλογη ανταπόκριση. Είναι χαρακτηριστικό πως με θετικό τρόπο σχολιάστηκε ο σχεδιασμός για την πεζοδρόμηση του κέντρου από τα περισσότερα κόμματα. «Η ουσία του περιπάτου είναι πάρα πολύ σημαντική» επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Χαρά Καφαντάρη δήλωσε πως «ακούσαμε πολύ ωραίους σχεδιασμούς σε σχέση με την Αθήνα. Πιστεύω ότι όλοι θέλουμε να υλοποιηθούν, γιατί είναι ένας διάλογος και μια ιστορία, η οποία συζητιέται χρόνια».

«Προσωπικά το χαιρετίζω το έργο της πεζοδρόμησης. Ανυπομονώ να το περπατήσω» επισήμανε και ο Κρίτωνας Αρσένης από το Μέρα 25. Μάλιστα ο Κώστας Μπακογιάννης βρήκε σημείο επαφής με τον εκπρόσωπο του κόμματος του Γιάννη Βαρουφάκη. Είπε πως «για το αστικό πράσινο συμφωνούμε απολύτως. Ο καλύτερος τρόπος να σας αποδείξω πόσο πολύ συμφωνούμε μαζί σας, είναι ο εξής, τετραπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό του δήμου Αθηναίων για το πράσινο. Ήταν 2,5 εκατ. το χρόνο, τώρα είναι 10 εκατ. το χρόνο. Γιατί το κάναμε αυτό; Πολύ συνειδητά, γιατί ακριβώς πιστεύουμε πάρα πολύ στην σημασία του αστικού πρασίνου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα