Το δίλημμα της ΝΔ για τη συγκρότηση του ΕΣΡ

Το δίλημμα της ΝΔ για τη συγκρότηση του ΕΣΡ
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EUROKINISSI

Διακριτή τοποθέτηση του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη πριν ξεκαθαριστεί η επίσημη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόσκληση Παππά-Βούτση. Καμία συζήτηση για το ΕΣΡ αν δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά λέει η ΝΔ. Η απόφαση του ΣτΕ και οι περιφερειακές άδειες

Με μια επίσημη ανακοίνωση λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Βούτση και Παππά που καλούσαν τη ΝΔ να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, η Πειραιώς ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε συνεννόηση για τη σύνθεση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης προϋποθέτει την κατάργηση του νόμου Παππά ως αντισυνταγματικού.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση είχε ως εξής: «Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων γνωρίζει ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες απαξιωμένος πολιτικά, νομικά και ηθικά. Η Νέα Δημοκρατία από θέση αρχών, είναι υπέρ της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με πλήρεις τις αρμοδιότητές του, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. 

Συνεπώς, η λειτουργία του Ε.Σ.Ρ. έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την κατάργηση του νόμου Παππά, που οδήγησε στη μη εφαρμογή των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του».

Με αυτό τον τρόπο η Πειραιώς θέλησε να προσπεράσει και τη σύγχυση που προς στιγμήν είχε προκληθεί με αφορμή αντικρουόμενες θέσεις γαλάζιων στελεχών που είχαν διατυπωθεί πριν την επίσημη ανακοίνωση. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης με ραδιοφωνικές του δηλώσεις (real fm) είχε κάνει μια πιο διακριτή τοποθέτηση σημειώνοντας και μέσω twitter ότι «η ΝΔ δεν είναι “κολλημένη” με το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ. Να δούμε τι θα πει και το ΣτΕ για το νόμο Παππά», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «τυχόν συγκρότηση τώρα του ΕΣΡ δεν σημαίνει ότι θεραπεύονται τα προβλήματα του νόμου Παππά».

Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης συναρτούσε την τελική στάση της ΝΔ και από την απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά και του διαγωνισμού. «Αφήστε να δούμε τι θα φέρει η κυβέρνηση και τι θα έχει αποφασίσει μέχρι τότε το Συμβούλιο της Επικρατείας» ανέφερε χαρακτηριστικά καταλήγοντας ότι «αυτό που θέλω να κρατήσουμε όλοι στη μνήμη μας είναι ότι η ΝΔ δεν είναι “κολλημένη” με το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ».

Σε άλλο μήκος κύματος ήταν για παράδειγμα από νωρίς το πρωί οι δηλώσεις του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Κώστα Τσιάρα (παραπολιτικά fm). Αφού υπογράμμιζε ότι για οποιαδήποτε συζήτηση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ στη ΝΔ θέτουν ως εκ των ων ουκ άνευ την κατάργηση του νόμου Παππά, ο κ. Τσιάρας χαρακτήριζε «όψιμο ενδιαφέρον» την κυβερνητική πρωτοβουλία για λύση στο θέμα του ΕΣΡ λέγοντας με νόημα ότι έχει «απώτερη στόχευση να δοθεί η αδειοδότηση των περιφερειακών, των θεματικών καναλιών» και συνέχιζε τονίζοντας ότι «προφανώς αντικρούει στην λογική που υιοθετήθηκε νωρίτερα από την κυβέρνηση καθιστώντας τον υπουργό-καναλάρχη απόλυτα αρμόδιο για οτιδήποτε αφορούσε την αδειοδότηση των τηλεοπτικών Μέσων εθνικής εμβέλειας».

Ουσιαστικά η ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμα δίλημμα που είχε εκφραστεί και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού όταν ο Νίκος Δένδιας είχε κάνει μια τοποθέτηση, που θεωρήθηκε εκτός γραμμής, αναφορικά με την επιστροφή του χρηματικού τιμήματος που θα κατέβαλλαν οι υπερθεματιστές, εφόσον η ΝΔ ως κυβέρνηση θα ακύρωνε το διαγωνισμό.

Τώρα το δίλημμα της ΝΔ είναι αν θα αφήσει ή όχι να προχωρήσει μόνη της η κυβέρνηση στην αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών, ειδικά δε, αν η απόφαση του ΣτΕ κρίνει συνταγματικό το νόμο Παππά και κατ’ επέκταση τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Επί της ουσίας ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την άποψη της ανάγκης αναπροσαρμογών στη θέση της ΝΔ εφόσον αλλάξουν τα δεδομένα από την απόφαση του ΣτΕ.  Υπάρχουν άλλωστε στελέχη της ΝΔ που θέτουν το ερώτημα τι θα κάνει η ΝΔ σε σχέση με τις περιφερειακές άδειες. Θα αφήσει και εκεί την κυβέρνηση να προχωρήσει μόνη της ή θα επιχειρήσει να παρέμβει;

Το Μαξίμου κατηγορεί τη ΝΔ για εκτροπή

“Ο κατήφορος της Νέας Δημοκρατίας είναι ολισθηρός και επικίνδυνος”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και προσθέτει:

“Στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να διασφαλίσει τα συμφέροντα των καναλαρχών, η Νέα Δημοκρατία εκτρέπεται ολοένα και περισσότερο. Με την ανακοίνωσή της, («η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων γνωρίζει ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός…») σπεύδει να προκαταλάβει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, επιχειρώντας ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη.

Επιπλέον παραδέχεται ανοιχτά ότι επιδιώκει την παράλυση του ΕΣΡ , ακολουθώντας μια επαίσχυντη και βαθύτατα αντιθεσμική πρακτική, προκειμένου να προστατεύσει όσους κατέχουν αυθαίρετα δημόσιες συχνότητες.  Τους καλούμε να συνέλθουν γιατί ο κατήφορος που έχουν πάρει, είναι ολισθηρός και επικίνδυνος. Το ότι η ΝΔ «αδειάζει» με εκκωφαντικό αλλά και υποτιμητικό τρόπο τον ίδιο τον αντιπρόεδρό της κ. Χατζηδάκη, ας το διαχειριστούν εσωτερικά”.

Η νέα απάντηση της ΝΔ

“Η Κυβέρνηση ήταν εκείνη που εμπόδισε τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., προτείνοντας 7 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις 9 θέσεις.

Η Κυβέρνηση ήταν εκείνη που παρέκαμψε το Ε.Σ.Ρ., παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος, για να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο με τον νόμο Παππά” αναφέρει η ΝΔ και συμπληρώνει: “Και σήμερα έχουν το θράσος να κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία επειδή επιμένουμε στο αυτονόητο. 

Επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο Ε.Σ.Ρ. και συζήτηση για τη συγκρότησή του από μηδενική βάση και σε κλίμα συνεννόησης. Το μόνο που κρατάει όρθια αυτήν την τραγική Κυβέρνηση είναι το θράσος της. Τίποτα άλλο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα