Το δώρο του Βέμπερ στο Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές

Το δώρο του Βέμπερ στο Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές
Ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μ.Βέμπερ και στο βάθος ο πρόεδρος της ΝΔ , Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την Κομισιόν έδειξε ότι θα δώσει στον πρόεδρο της ΝΔ εάν εκλεγεί πρωθυπουργός δημοσιονομικό περιθώριο για τη μείωση φόρων και άρα του έδωσε ένα όπλο για την καταπολέμηση της χαλαρής ψήφου το Μάιο

Μπορεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Αθήνα να μην έκρυψε πόσο ευχαριστημένη είναι με την κυβέρνηση Τσίπρα για τη λύση στο Σκοπιανό και να εγκωμίασε τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί στο Βερολίνο ακόμη και ακραιφνώς συντηρητικοί πολιτικοί σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους να λένε χαριτολογώντας ότι… σταυρώνουν τα δάχτυλα τους για να μη χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες εκλογές. Ο (Γερμανός και Χριστιανοκοινωνιστής) υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ όμως προσέφερε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη χθες ένα μεγάλο δώρο.

Η δήλωση του κ.Βέμπερ ότι μπορούν στο μέλλον με μία άλλη κυβέρνηση να συζητηθεί ξανά το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων προκάλεσε χαμόγελα στο επιτελείο Μητσοτάκη, καθώς εφόσον ο Γερμανός έχει εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος της ΝΔ πρωθυπουργός, η αλλαγή των στόχων θα του δώσει το δημοσιονομικό περιθώριο για μείωση φόρων, που είναι και η κορωνίδα της πολιτικής του.

Και επιπλέον επισημαίνουν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει ένα ισχυρό επιχείρημα και στις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά και στις ευρωεκλογές του Μαϊου εφόσον δεν στηθούν τριπλές κάλπες, ώστε να καταπολεμήσει τη “χαλαρή ψήφο”. Από αυτό προφανώς κερδίζει και ο κ.Βέμπερ, για αυτό προέβη σε μία τέτοια δήλωση που στην πατρίδα του μπορεί να μην έγινε δεκτή και με ενθουσιασμό.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η δήλωση αυτή ήταν αποτέλεσμα της καλής προσωπικής σχέσης που έχει αναπτύξει ο κ.Μητσοτάκης με τον κ.Βέμπερ. Ο Βαυαρός δεν ξεχνά ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του στην εσωκομματική διαδικασία του ΕΛΚ. Και ο κ.Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι οι προσωπικές σχέσεις στην πολιτική και δη όταν έχει κανείς να κάνει με τις “απρόσωπες Βρυξέλλες” παίζουν σημαντικό ρόλο, επένδυσε στον κ.Βέμπερ για να έχει ένα σύμμαχο στο μέλλον. Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν από την πλευρά του θέλει επίσης ένα σύμμαχο στο αυριανό ευρωπαϊκό συμβούλιο και εξάλλου παρά την ικανοποίηση Μέρκελ για την κυβέρνηση Τσίπρα, στο Βερολίνο βλέπουν τις δημοσκοπήσεις και θέλουν προφανώς γέφυρες με την ενδεχόμενη επόμενη κατάσταση στην Αθήνα.

Εξάλλου, εκτιμούσαν οι ίδιες πηγές, τη στάση της ΝΔ στο Σκοπιανό και την απόφαση Μητσοτάκη να θέτει βέτο στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας εάν δεν εκπληρούνται τα κριτήρια καλής γειτονίας, κατανοεί πια και η κ.Μέρκελ, αν και προφανώς δε συμφωνεί.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ, ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, ένα από τα στελέχη της CDU που βρίσκονται πάρα πολύ κοντά στη Μέρκελ, είπε ότι η ΕΕ πρέπει να ξεκαθαρίσει στην ΠΓΔΜ ότι ο Μέγας Αλέξανδρος και η Αρχαία Μακεδονία ανήκουν στην Ελλάδα και πως καμία αλυτρωτική τάση δεν θα γίνει αποδεκτή απο τους Ευρωπαίους κατά την ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ., μετά την επίπονη συμφωνια των Πρεσπών. Γαλάζια στελέχη ερμήνευσαν μάλιστα την αναφορά Μπροκ ως προαναγγελία… βέτο και από τη Γερμανία, εάν η γειτονική χώρα δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Με τον κ.Μπροκ ευλόγως συμφώνησε κατά τη συζήτηση στο ΕΛΚ ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία κακή συμφωνία, και τόνισε ότι η ΝΔ ξέρει να σέβεται τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου, αλλά θα κάνει τα μέγιστα ώστε να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες. Εξέφρασε δε τη χαρά του που το ΕΛΚ δια του κ.Μπροκ στηρίζει τη θέση της ΝΔ ότι η γειτονική χώρα θα κριθεί αυστηρά όπως όλες οι προς ένταξη χώρες κατά τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, καταλήγοντας πως εάν και όποτε χρειαστεί η Ελλάδα με την στήριξη του ΕΛΚ, θα μπλοκάρει την διαδικασία.

Πηγές της ΝΔ εν τω μεταξύ απαντούσαν με οργή στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφερόταν στη δήλωση του αντιπροέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άδωνι Γεωργιάδη ότι εκείνος δε θα αποκαλέσει ποτέ τη γειτονική χώρα “Βόρεια Μακεδονία” και καλούσε το Μοσχάτο να ξεκαθαρίσει εάν αυτό είναι επίσημη θέση του κόμματος. “Εχουν το θράσος να ζητούν και τα ρέστα, αυτοί που θα αποκαλούν στο εξής Μακεδόνα πρωθυπουργό τον κ.Ζάεφ” έλεγαν ειδικότερα πηγές της ΝΔ.

Αυτό πάντως όπως διευκρινίστηκε στη συνέχεια δεν συνιστά ούτε καν διακριτικές αποστάσεις από τον κ.Γεωργιάδη, καθώς όπως υπενθύμιζαν γαλάζια στελέχη και ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δε θα αποκαλέσει τον Ζόραν Ζαέφ Μακεδόνα πρωθυπουργό.

Από την άλλη επίσης δε σημαίνει ότι αδειάζει βέβαια ούτε και στελέχη όπως ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ και υποψήφιος στην Α Αθήνας Άγγελο Συρίγο, ο οποίος δήλωσε στον News 24/7 στους 88,6 ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μην αποκαλεί τα Σκόπια “Βόρεια Μακεδονία”.

Απλά η ΝΔ αφήνει προεκλογικά όλα τα λουλούδια να ανθίσουν…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα