Το δύσκολο Σαββατοκύριακο του Μαξίμου

The greek Prime Minister Alexis Tsipras delivers a speech at the opening day of the 24th Conference of the Greek Tourism Federation (SETE), in Athens, on May 12, 2016 /     ,     24   ,  ,  12  2016.
The greek Prime Minister Alexis Tsipras delivers a speech at the opening day of the 24th Conference of the Greek Tourism Federation (SETE), in Athens, on May 12, 2016 / , 24 , , 12 2016. NIKOS LIBERTAS / SOOC

Ο δεύτερος και τελευταίος γύρος για το κλείσιμο της αξιολόγησης ξεκινά αύριο στη Βουλή με τη συζήτηση στην Ολομέλεια. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τους πρωταγωνιστές, αλλά και τα όπλα της κυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Τo «πρώτο δείγμα» από τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής δείχνει ξεκάθαρα πως την κυβέρνηση την περιμένει ένα θερμό Σαββατοκύριακο στην Ολομέλεια.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν καλά πως η αντιπολίτευση και ιδιαιτέρως η ΝΔ έχει αποφασίσει να σηκώσει πολύ ψηλά τους τόνους αποδομώντας τόσο το νομοσχέδιο όσο και την ίδια τη διαδικασία.

Η σημερινή ημέρα στο Μαξίμου, μετά την ματαίωση του Συνεδρίου των σοσιαλιστών ηγετών στην Ρώμη, θα είναι αφιερωμένη στη «μάχη» του Σαββατοκύριακου, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη ετοιμάσει την ομάδα που θα αποτελέσει τη «δύναμη κρούσης» απέναντι στη αξιωματική αντιπολίτευση. Εκτός από τους υπουργούς και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Σωκράτη Φάμελλο στα «βαθιά» αναμένεται να μπουν μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Δημητριάδης, η Κατερίνα Ιγγλέζη και η Φωτεινή Βάκη.

Όπως φάνηκε και από την συζήτηση στην Επιτροπή το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα είναι ένα από τα βασικά σημεία τριβής του πολυνομοσχεδίου. Από το Μαξίμου θεώρησαν απαραίτητο χθες βράδυ να διευκρινίσουν πως τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου είναι για αξιοποίηση και όχι απαραίτητα για πώληση, και ότι πολλά από αυτά δεν πρόκειται να φύγουν από τα χέρια του δημοσίου. Για παράδειγμα για την ΕΥΔΑΘ και την ΕΥΔΑΠ σημείωναν ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός να ιδιωτικοποιηθούν, αλλά μόνο να αξιοποιηθούν αφού έχει εκδοθεί και σχετική γνωμάτευση από το ΣΤΕ.

Σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και η επιχειρηματολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας την ίδια ώρα πως σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ, του οποίου τα έσοδα αποδίδονταν για την αποπληρωμή του χρέους,  τα  κέρδη που θα προκύψουν από τη λειτουργία του νέου Ταμείου θα αποδοθούν κατά  50% στο χρέος και κατά 50% στην ανάπτυξη και σε επενδύσεις.

Το γεγονός πως κάποιες διατάξεις που έχουν να κάνουν με τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να τις στηρίξει η ΝΔ και συνεπώς δεν κινδυνεύει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν φαίνεται να ανησυχεί το Μαξίμου που εμφανίζεται σίγουρο για τα «153 ναι» την Κυριακή το βράδυ στο σύνολο του νομοσχεδίου.

Στην κυβέρνηση έχουν προετοιμαστεί και για το θέμα του ΕΝΦΙΑ στο οποία φαίνεται να στοχεύει η ΝΔ. Η βασική γραμμή που θα ακολουθηθεί είναι πως η συνολική επιβάρυνση για το 2016 θα είναι όσο και την προηγούμενη χρονιά στα 2,65 δισ. ευρώ διευκρινίζοντας, πως μόνο 500.000 νοικοκυριά από τα 6,5 εκατομμύρια θα επιβαρυνθούν περισσότερο λόγω των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Βασικό αφήγημα θα αποτελέσει και η επιτυχία της ελληνικής πλευράς για το γεγονός ότι ύψος της δόσης θα είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο με την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το δημόσιο προς τον ιδιωτικό τομέα να δίνει ανάσα στην αγορά.

Την ευκαιρία να αναδείξει τη σημασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα έχει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή. Η «νέα σελίδα» που γυρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από την Τρίτη και μετά δρα συσπειρωτικά όλο αυτό το διάστημα στο σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας και σε αυτό το σημείο αναμένεται να εστιάσει ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα με την προοπτική που ανοίγεται στη χώρα για το χρέος ο κ. Τσίπρας θα επισημάνει τη σκληρή διαπραγμάτευση που ολοκλήρωσε το οικονομικό επιτελείο και τα «χειρότερα» που αποσόβησε εξαιτίας της επιμονής του.

Για άλλη μια φορά στο «κάδρο» θα μπει η ΝΔ και η στάση της να μην στηρίξει καμία επιλογή της κυβέρνησης υπενθυμίζοντας πως είχε υπογράψει τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.

Η ψηφοφορία της Κυριακής έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί αυστηρά στις 6 το απόγευμα, καθώς ο πρωθυπουργός  το ίδιο βράδυ θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη για να παρευρεθεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας
SHARE:

24Media Network