Η επικοινωνιακή “τριάδα” του Μητσοτάκη και το νέο Μαξίμου

Η επικοινωνιακή “τριάδα” του Μητσοτάκη και το νέο Μαξίμου
Στέλιος Πέτσας, Κωνσταντίνος Ζούλας και Κύρα Κάπη

Πέτσας, Ζούλας και Κάπη στην επικοινωνιακή ομάδα του πρωθυπουργικού επιτελείου με Θεοδωρικάκο και Ζαχαράκη να μετακινούνται σε υπουργεία. Οι κρίσιμοι ρόλοι Δημητριάδη, Σκέρτσου, Γεραπετρίτη

Τη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε χθες ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, παίρνοντας το βάπτισμα του πυρός στο νέο του ρόλο.

Ο μέχρι πρότινος διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ επελέγη για την “ηλεκτρική” αυτή καρέκλα ως ένας άνθρωπος εμπιστοσύνης, με γνώση των οικονομικών ειδικά θεμάτων και του συνόλου των πολιτικών λεπτών ισορροπιών της νέας κυβέρνησης.

Ο νέος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, την περίοδο 2012-2014 ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους μας της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Προετοίμασε και υποστήριξε σε τεχνικό επίπεδο τη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς και τη μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%

Διατέλεσε, μεταξύ άλλων, σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ για θέματα Δημοσιονομικής Πολιτικής, διευθυντής του γραφείου του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και νυν υπουργού Χρήστου Σταϊκουρα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Τ.Ε. Α.Ε. και της Cosmote Α.Ε., μέλος του Προεδρείου της Economic and Development Review Committee (EDRC) του ΟΟΣΑ, Προϊστάμενος Εσόδων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Οικονομικός Σύμβουλος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, εθνικός εμπειρογνώμονας σε Προγράμματα Οικοδόμησης Θεσμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Twinning Projects), εκπρόσωπος της Ελλάδας σε Ομάδες Εργασίας και Επιτροπές της Ε.Ε.

Διετέλεσε επίσης μέλος επιτροπών και ομάδων εργασίας για, μεταξύ άλλων, θέματα μισθολογίου στο Δημόσιο Τομέα και τις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές, το σύστημα ιδίων πόρων της Ε.Ε., τη σύνταξη του Τόμου Φορολογικών Δαπανών, την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, την εξέταση των μη μη-ανταποδοτικών τελών και φόρων υπέρ τρίτων.

Μιλάει αγγλικά και γαλλικά είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και κάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού διπλώματος στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, διεθνών οικονομικών, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Από τον Απρίλιο του 2018 ανέλαβε διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ και τώρα μετακομίζει στο Μαξίμου σε ένα κρίσιμο ρόλο. Ο κ.Πέτσας θα πραγματοποιεί μπρίφινγκ ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και προφανώς θα έχει θέση στον πρωινό καφέ η σύσταση του οποίου μένει να οριστικοποιηθεί.

Από το γραφείο τύπου του κόμματος της ΝΔ στο Μαξίμου μετακομίζει επι του παρόντος ο Κωνσταντίνος Ζούλας που θα αναλάβει διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.

Την επικοινωνιακή τριάδα του Μαξίμου συμπληρώνει η Κύρα Κάπη, εκ των στενότερων και αθόρυβων συνεργατών του κ.Μητσοτάκη, που αναλαμβάνει διευθύντρια επικοινωνίας.

Ο μέχρι πρότινος σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος αναλαμβάνει το διευρυμένο πλέον υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στην κυβέρνηση μετακομίζει και η μέχρι πρότινος εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη, που αναλαμβάνει υφυπουργός Παιδείας με υπουργό τη Νίκη Κεραμέως. Η κ.Ζαχαράκη εκρίθη ότι ανταποκρίθηκε άψογα στο ρόλο της εκπροσώπου και αναβαθμίζεται, καθώς εξάλλου έχει σπουδές και εργασιακή εμπειρία στο χώρο της παιδείας και αναλαμβάνει την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Την επικοινωνιακή τριάδα του Μαξίμου συμπληρώνει η συντονιστική τριάδα.

Όπως έχει γράψει το News 24/7 “κλειδοκράτωρ” του Μαξίμου είναι ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος τον συνόδευσε χθες στην ορκομωσία μαζί με τον κ.Πέτσα.

Ο 39 χρονος δικηγόρος και ανιψιός του πρωθυπουργού είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, το δεξί του χέρι όπως λένε πολλοί και ο άνθρωπος των “ειδικών αποστολών”. Μετριοπαθής και κεντροδεξιός, θεωρείται ένας άνθρωπος που λειτουργεί πυροσβεστικά και χαρακτηρίζεται επίσης γεφυροποιός (εχει καλή σχέση και με τους σαμαρικούς και με τους καραμανλικούς) και πρόσωπο που φέρνει σε πέρας όποια αποστολή αναλαμβάνει. Από τη νέα του θέση θα έχει και νέες δύσκολες αποστολές, καθώς θα είναι ο άνθρωπος που ελέγχει ποιος φτάνει στον πρωθυπουργό.

Κομβικός ειναι και ο ρόλος του νέου υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του ανθρώπου πίσω από το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου, έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λονδίνου (London School of Economics και Institute of Advanced Legal Studies). Επίσης υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Βρετανικού Συμβουλίου, του Γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας και του German Marshall Fund των ΗΠΑ. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία, έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, έχει συμμετάσχει και σε μεγάλο αριθμό νομοπαρασκευαστικών. Είναι συγγραφέας 7 επιστημονικών βιβλίων και περίπου 100 συμβολών σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, καθώς και συνεκδότης 2 συλλογικών τόμων. Έχει μεγάλο αριθμό ομιλιών σε διεθνή συνέδρια σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική και παραστάσεων ως δικηγόρος ιδιωτών, του δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Λουξεμβούργου και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου.

Το συντονισμό του κυβερνητικού έργου αναλαμβάνει ο νέος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, που ήταν Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι πρόσφατα.

Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης του Δημόσιου Τομέα κατά την πενταετία 2009-2014, με πιο πρόσφατη αυτή του Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα (Ιούλιος 2012 – Ιούνιος 2014). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (Master of Arts) στον τομέα του Political Management and Lobbying από το Πανεπιστήμιο George Washington των ΗΠΑ και πτυχιούχος της Σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1995-1999). Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Έως τον Ιούνιο του 2019 ήταν, επίσης, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ-ΙΒΕΠΕ, Γραμματέας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ- Junior Achievement) και Ταμίας του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΒΙΑΝ). Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα