Το φορολογικό στο επίκεντρο του κυβερνητικού συμβουλίου

Cabinet meeting at the Greek Parliament in Athens, Greece on May 12, 2015. /    ,   12  2015.
Cabinet meeting at the Greek Parliament in Athens, Greece on May 12, 2015. / , 12 2015. NICK PALEOLOGOS / SOOC

Περισσότερες από πέντε ώρες διήρκεσε το κυβερνητικό συμβούλιο, στο οποίο έγινε μια πιο συνολική αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων. Στο τραπέζι μπήκαν και μια σειρά από νομοθετήματα που προετοιμάζει η κυβέρνηση με αιχμή το φορολογικό.

Μήνυμα προς το Brussels Group, που από σήμερα ξεκινά και πάλι τις εργασίες του, να επιταχύνει τη διαδικασία για την επίτευξη της συμφωνίας εξέπεμψε χθες το βράδυ το κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδρίασε για 3η φορά μέσα σε μια εβδομάδα

Στόχος η επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, με το Μέγαρο Μαξίμου να δηλώνει πως  παραμένει σταθερό στις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί.

Παρών στη πολύωρη συνεδρίαση και ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, όπου έδωσε το στίγμα των διαβουλεύσεων, αλλά και το κλίμα της συνεδρίασης των τεχνικών κλιμακίων.

«Μπαίνουμε στην τελικά φάση», τόνιζε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μετά το τέλος της συνεδρίασης, θέλοντας να επισημάνει την κρισιμότητα των στιγμών.

Όσον αφορά τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης που είναι το ασφαλιστικό, το εργασιακό, το δημοσιονομικό κενό και ο ΦΠΑ, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως δεν έχει προκύψει κάποιο νέο δεδομένο που να γεφυρώνει το χάσμα που ήδη υπάρχει.

Στο κυβερνητικό συμβούλιο συζητήθηκαν εκτενώς τα ανοιχτά ζητήματα με τους υπουργούς να οριοθετούν μέχρι που «μπορεί να πάει η κυβέρνηση», επιβεβαιώνοντας, όπως υποστήριζαν, τα αρχικά όρια που είχαν τεθεί.

Για το ζήτημα του εργασιακού κυβερνητικοί κύκλοι ξεκαθάριζαν πως «η πρόταση μας είναι συγκεκριμένη και είναι σαφής και δεν πάμε πίσω από αυτή».

Τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων μπήκαν στο τραπέζι του κυβερνητικού  συμβουλίου και συμφωνήθηκε οτι για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ισχύει η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ. 

Τα φορολογικά

Ευρεία συζήτηση έγινε στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, για το φορολογικό με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται ήδη την πρότασή της. Η νομοθετική, πρόοδος της συγκεκριμένης πρότασης, τόνιζαν κυβερνητικοί κύκλοι, θα εξαρτηθεί από την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Η όλη συζήτηση γύρω από τα φορολογικά περιστράφηκε σχετικά με το πώς μπορούν  να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική πίεση μεταφέροντας τα βάρη από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και την μεσαία τάξη στα πιο υψηλά.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση προχωράει και μια σειρά από νομοθετήματα και σε  διάφορους άλλους τομείς, που είναι δεδομένη η σύγκλιση με την πλευρά των δανειστών. Όπως διευκρίνιζαν κυβερνητικά στελέχη όλα αυτά χρειάζεται μια διαδικασία προκειμένου να ολοκληρωθούν, όμως χθες δόθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου και οι πολιτικές κατευθύνσεις στους υπουργούς.

Έκτακτο Eurogroup

Σε σχέση με το έκτακτο Eurogroup είναι κάτι το οποίο δεν έχει ζητήσει η Ελληνική πλευρά, όμως, όπως διευκρίνιζαν από την κυβέρνηση, όλοι αναγνωρίζουν, ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει μέχρι τα τέλη Μαίου, οπότε χρονικά προσδιορίζεται μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο ξεκαθαρίζουν πως η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχισθεί, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τις λίγες ημέρες που απομένουν. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν και στελέχη που εκτιμούν πως οι δυνατότητες συνεννόησης έχουν σχεδόν εξαντληθεί και οι περαιτέρω «διορθώσεις» που μπορεί να γίνουν είναι πλέον μικρές.

Βάρος στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν, πλέον και στο κομμάτι της πολιτικής διαπραγμάτευσης μέσω των τηλεφωνικών επαφών που συνεχίζει ο πρωθυπουργός, αλλά και με την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που θα γίνει στη Ρίγα της Λετονίας την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Θεωρείται δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει μια σειρά επαφών με κορυφαίους ηγέτες και αξιωματούχους προκειμένου, έστω και στο παρά πέντε να θέσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network