Το ΚΙΝ.ΑΛ σε (πρόωρη) προεκλογική περίοδο

Το ΚΙΝ.ΑΛ σε (πρόωρη) προεκλογική περίοδο
Στόν Ανδρέα Λοβέρδο - αντικειμενικά- "χρεώνεται" η πρόωρη είσοδος του ΚΙΝ.ΑΛ σε προεκλογική εσωστρέφεια Eurokinissi

Μετά την πρωτοβουλία του Ανδρέα Λοβέρδου να ανακοινώσει επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος, οι προβολείς μετατίθενται, από τις πολιτικές θέσεις του Κινήματος Αλλαγής στις εξελίξεις στο εσωτερικό του. Με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι συζητήσεις για το ποιος θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής τον ερχόμενο Νοέμβριο, οπότε και θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου και μάλιστα από τη βάση, ήταν ούτως η άλλως υπαρκτές. Αραιά και που, γίνονταν αναφορές στα ΜΜΕ και καταγράφονταν αρκετά σενάρια. Δίχως όμως αυτό να «επισκιάζει» την μέχρι τώρα λειτουργία του κόμματος στην πολιτική ζωή. Αντικειμενικά όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει μετά την επίσημη ανακοίνωση από τον Ανδρέα Λοβέρδο ότι θα είναι υποψήφιος.

Οι σποραδικές εικασίες και οι πιθανολογήσεις αντικαθίστανται πλέον από ένα πραγματικό γεγονός που «ρίχνει τους προβολείς» στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ. Δεν φαίνεται άλλωστε να λείπουν και τα ΜΜΕ που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τελευταίες εξελίξεις, σαν να αδημονούσαν.

Ανεξαρτήτως των προγνώσεων αλλά και της φημολογίας για πόσοι υποψήφιοι τελικά θα προκύψουν, ένα στοιχείο είναι σαφές: Σε σημαντικό βαθμό βρίσκεται «υπό αίρεση», οποιαδήποτε πολιτική θέση εκφράσει το τρίτο σε δύναμη κόμμα στο κοινοβούλιο. Δεδομένο που δεν θα μείνει ανεκμετάλευτο από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΚΙΝ.ΑΛ.

Όλα αυτά σε μία χρονιά που πολλά μέτωπα είναι ανοιχτά: Το ποια είναι η πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας δεν είναι ξεκάθαρο. Οι εκπλήξεις στα αποκαλούμενα «εθνικά θέματα» ελλοχεύουν. Τα μεγέθη της οικονομικής κρίσης της διετίας 2020-2021 δεν έχουν αποσαφηνιστεί σε όλο τους το εύρος. Παραμένει ανοιχτό το σενάριο πιθανών πρόωρων εκλογών το ερχόμενο Φθινόπωρο, παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σπεύσει να το διαψεύσει.

Παρά την τόσο μεγάλη πολιτική ρευστότητα το Κίνημα Αλλαγής επιβαρύνεται με εσωτερικούς μηχανισμούς που – αναγκαστικά πλέον – θα λειτουργούν «στο φούλ». Βουλευτές και στελέχη εντατικά θα βολιδοσκοπούνται προκειμένου να διαλέξουν πλευρά. Γιατί είναι μάλλον αφελές να πιστεύει κανείς ότι σε τέτοιες συνθήκες είτε η νυν ηγεσία του κόμματος, είτε οι επίδοξοι πρόεδροι θα καθίσουν «με τα χέρια σταυρωμένα». Εν ολίγοις το εσωτερικό «παιχνίδι», σε ένα κόμμα που δεν μπορούσε να κρύψει ότι έχει στο εσωτερικό του διαφορετικές προσεγγίσεις, «αλλάζει πίστα».

Όλα αυτά, δίχως ο Ανδρέας Λοβέρδος να «ανοίγει τα χαρτιά του» σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση που επιθυμεί για το κόμμα του. Όποιος πρόσεξε την τηλεοπτική συνέντευξη στην οποία ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του, τα επίμαχα ζητήματα των πολιτικών συμμαχιών και το θέμα του σε τι είδους κυβέρνηση θα μπορούσε να μετάσχει το Κίνημα Αλλαγής, τα παρέπεμψε στο μέλλον. Προκρίνοντας την – αυτονόητη για κάθε υποψήφιο πρόεδρο – άποψη ότι το κόμμα πρέπει να πολλαπλασιάσει τα ποσοστά του. Καθώς και το …σιβυλλικό «η Ν.Δ είναι ο ιδεολογικός αντίπαλος του ΚΙΝ.ΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ ο υπαρξιακός».

Η ψύχραιμη υποδοχή από τον Ανδρέα Λοβέρδο της απόφασης της Φώφης Γεννηματά να τον αντικαταστήσει στην θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, έδωσε αρχικά την εντύπωση πώς το πράγμα θα έμενε εκεί.

Πλέον όμως αποτελεί ερώτημα το αν ένα κόμμα όπως το ΚΙΝ.ΑΛ θα μπορέσει να πορευτεί σε αυτή την κατάσταση για τους επόμενους μήνες. Επίσης το αν η ηγεσία του θα αναλάβει αποφασιστικές πρωτοβουλίες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα