Το παρασκήνιο της καθαίρεσης Λοβέρδου από τη Γεννηματά

Το παρασκήνιο της καθαίρεσης Λοβέρδου από τη Γεννηματά
Ο Ανδρέας Λοβέρδος στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας. Το κινητό του χτύπησε αρκετές φορές... Eurokinissi

Για αναδιανομή ρόλων και ανάδειξη στελεχών κάνει λόγο η Χ.Τρικούπη, όμως η «προεκλογική εκστρατεία» του Α.Λοβέρδου για την υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ είναι η αιτία.

Πολιτικοί «αντίδικοι» στο ίδιο κόμμα είναι πλέον η Φώφη Γεννηματά και ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού η απόφαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής να αντικαταστήσει τον πρώην υπουργό από την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, επισημοποιεί το ότι εκφράζουν πλέον διαφορετικές τάσεις. Αιτία είναι η πρόθεση του Ανδρέα Λοβέρδου να διεκδικήσει την θέση του προέδρου στις εκλογές του Νοεμβρίου και οι πολιτικές-οργανωτικές κινήσεις του προς αυτή την κατεύθυνση.

Παρά το γεγονός ότι η Χαριλάου Τρικούπη θέλησε να «κρατήσει χαμηλά» τους τόνους, αποδίδοντας την κίνησή της για αλλαγή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στην ανάγκη ανάδειξης και άλλων στελεχών με το νέο έτος, είναι σαφές ότι για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ «το ποτήρι ξεχείλισε». Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Φ.Γεννηματά στο παρελθόν έχει δείξει ιδιαίτερα διαλλακτική στάση σε ζητήματα πολιτικών διαφοροποιήσεων.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ηγεσία του κόμματος εκτίμησε πως ο Ανδρέας Λοβέρδος εδώ και αρκετό καιρό δεν συμπεριφέρεται ως στέλεχος του κόμματος, αλλά ως υποψήφιος πρόεδρος. Με ότι αυτό σημαίνει σε πολιτικό αλλά και σε οργανωτικό επίπεδο. Πολιτικά ο πρώην υπουργός είναι σαφές από τις κατά καιρούς δηλώσεις του ότι εκφράζει το δικό του πολιτικό στίγμα. Με αιχμή μάλιστα τις αντιλήψεις του περί συμμαχιών. Αν και αποδέχεται σε επίπεδο διακηρύξεων την ανάγκη για αυτόνομη πορεία του ΚΙΝ.ΑΛ επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ότι πρώτιστο ζήτημα είναι η σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και ο «αποκλεισμός του» από την έννοια των «προοδευτικών δυνάμεων». Θέση που μεταφράζεται από πολλούς στο ΚΙΝ.ΑΛ ως λογική του μονόδρομου της σύμπλευσης με την Νέα Δημοκρατία.

Σε οργανωτικό επίπεδο, ο Ανδρέα Λοβέρδος φέρεται να κινείται πλέον αποκλειστικά ως υποψήφιος αρχηγός. Οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει συνεχείς επικοινωνίες με στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ προκειμένου να στηρίξουν την υποψηφιότητά του. Μάλιστα όχι μόνον σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε περιφερειακές οργανώσεις του κόμματος.

Η συνθήκη αυτή γίνεται αντιληπτή ως ασυμβίβαστη με το αξίωμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Μια θέση που θεωρείται ότι απαιτεί την έκφραση των πολιτικών θέσεων του κόμματος καθημερινά στο κοινοβούλιο και κατ’ επέκταση στην κοινωνία, δεδομένο που δεν μπορεί να είναι συμβατό με κάποιον ο οποίος προωθεί την ατζέντα των προσωπικών πολιτικών του φιλοδοξιών.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος συναντήθηκε σήμερα το πρωί με την Φώφη Γεννηματά μετά από πρωτοβουλία της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. Στην επαφή των δύο, που έγινε σε κλίμα πολιτισμού και συνεννόησης, φαίνεται ότι αποκαταστάθηκαν οι νέοι ρόλοι. Η επιχειρηματολογία της Φ.Γεννηματά, έγινε αποδεκτή από τον ιδιο. Για τον λόγο αυτό άλλωστε και η δήλωση που έκανε αμέσως μετά την ανακοίνωση ήταν σε χαμηλούς τόνους. Επίσης στην σημερινή ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής δεν αναφέρθηκε στο γεγονός της καθαίρεσής του. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος θα παραμείνει αρμόδιος για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής του ΚΙΝ.ΑΛ. Δείγμα ότι η Φώφη Γεννηματά δεν επιθυμεί ολιστική ρήξη με το εν λόγω στέλεχος. Αντιθέτως προσδοκά την συνεργασία του ακομή και μετά τις εσωκομματικές εκλογές.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαφανεί αν η εξέλιξη αυτή θα δρομολογήσει μία γενικευμένη συζήτηση για την πολιτική πορεία και τα εσωκομματικά του ΚΙΝ.ΑΛ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα