Το Μαξίμου “αδειάζει” τη Μπακογιάννη για το Κόσοβο

Διαβάζεται σε 4'
Η Ντόρα Μπακογιάννη
Η Ντόρα Μπακογιάννη Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μετά τις αντιδράσεις από Κύπρο για το πόρισμα ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Π.Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι η θέση της Ελλάδας παραμένει σταθερή και εκφράζεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη.

Σαφείς αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη όσον αφορά στην έκθεση της για ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης παίρνει και το Μαξίμου, μετά το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση της πρώην υπουργού Εξωτερικών στο πλαίσιο της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για ένταξη του Κοσόβου στον Οργανισμό, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Κύπρο. Ο λόγος είναι πως επικρατεί ανησυχία για δημιουργία προηγούμενου και για άλλες αποσχιστικές οντότητες, δηλαδή ότι ανοίγει “κερκόπορτα” για τα κατεχόμενα. Για αυτό άλλωστε οι Κύπριοι βουλευτές καταψήφισαν την σχετική πρόταση.

Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε πως ούτως ή άλλως το Κόσοβο δεν πληροί τις προϋποθέσεις και προανήγγειλε ότι η Ελλάδα θα καταψηφίσει το αίτημα ένταξης, όπως έχει κάνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, καταρχήν επισήμανε ότι καμία απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν μπορεί να επηρεάσει την ένταξη ή μη του Κοσόβου. “Οι ελληνικές θέσεις παραμένουν οι ίδιες διαχρονικά. Θέλουμε να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο κρατών όπως προβλέπουν οι μεταξύ τους συμφωνίες”, συνέχισε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε:

Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει. Παραμένει ίδια η θέση της χώρας διαχρονικά, κάτι που έχει αποτυπωθεί σε όλα τα επίπεδα και στο επίπεδο του ΥΠΕΞ κ. Γεραπετρίτη και αυτός είναι που εκφράζει την ελληνική θέση απόλυτα”.

Τα καρφιά Γεραπετρίτη

Υπενθυμίζεται ειδικότερα ότι ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξη του (Κανάλι Ένα 90,4FM) σημείωσε ότι το όργανο που θα αποφασίσει περί ένταξης ή μη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ξεκαθάρισε ότι “η θέση της Ελλάδας παραμένει σταθερή και αναλλοίωτη” και τόνισε; “Όπως πράξαμε και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η Ελλάδα θα απέχει από την ψηφοφορία αυτή. Δεν θα υποστηρίξει δηλαδή το αίτημα για ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης για λόγους πολιτικούς”.

Ο υπουργός Εξωτερικών πήρε επιπλέον αποστάσεις από την έκθεση της κ. Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι: “Δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί κάποια από τα θεμελιώδη ζητήματα και κατ’ εξοχήν η δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο και κατά τούτο δεν έχει αλλάξει η ουσιώδης πολιτική μας”.

Δήλωσε επίσης ότι: “Η Ελλάδα παραμένει στην εξωτερική πολιτική αρχών. Δεν αλλάζουμε άποψη ει μη μόνον αν αλλάζουν τα πραγματικά περιστατικά επί τη βάσει των οποίων λαμβάνονται οι αποφάσεις. Θα συνεχίσουμε σε αυτή τη λογική των αρχών. Εμείς ενθαρρύνουμε τη συζήτηση μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου. Έχουν εξάλλου υπάρξει αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή στην Αχρίδα. Θέλουμε την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Βεβαίως, αυτό εξαρτάται από τη βούληση των μερών να συνταχθούν με τα συμφωνημένα και με το Διεθνές Δίκαιο. Κατά τούτο, στην παρούσα φάση η ελληνική κυβέρνηση θα απέχει από την ψηφοφορία αυτή”.

Τι απαντά η Μπακογιάννη

Σημειωτέον ότι μετά τις αντιδράσεις η ίδια η κ.Μπακογιάννη είχε δηλώσει ότι ούτε η ίδια αναγνωρίζει το Κόσοβο ούτε προκύπτει τέτοιο ζήτημα από την Έκθεσή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Μάλιστα, έκανε λόγο για «ακροδεξιές επιθέσεις» τις οποίες δέχεται, ενώ υπογράμμισε ότι «ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξέρει πάρα πολύ καλά ότι το θέμα δεν έχει σχέση με την Κύπρο».

Η κ. Μπακογιάννη επικαλέστηκε επίσης τα καλά λόγια που είπαν για την έκθεση οι πρώην πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρα και Γιώργος Παπανδρέου αν και απείχαν από την ψηφοφορία.

“Οι άνθρωποι που καταδιώκονται στο Κόσοβο είναι οι Σέρβοι. Άρα, αυτούς είχε στόχο να προστατεύσει η Έκθεση. Οι Σέρβοι αντιδρούν, και το καταλαβαίνω και το σέβομαι, διότι οτιδήποτε αφορά ένα κομμάτι που ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από 20 χρόνια δεν το αποδέχονται, και ορθώς δεν το αποδέχονται, και ούτε εγώ θα το αποδεχόμουνα στη θέση τους”, υποστήριξε επιπλέον. Ενώ παρέπεμψε στην απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, «που ξεκάθαρα λέει ότι το θέμα της Κύπρου και το θέμα του Κοσόβου δεν μπορούν ποτέ και με κανέναν τρόπο να συσχετιστούν».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα