Το Μαξίμου επικαλείται κίνδυνο αντισυνταγματικότητας για να μην πει τους ναζί με το όνομα τους

Το Μαξίμου επικαλείται κίνδυνο αντισυνταγματικότητας για να μην πει τους ναζί με το όνομα τους
Ο Ηλίας Κασιδιάρης στη Δίκη της Χρυσής Αυγής ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Την Τετάρτη θα ψηφιστεί το "μπλόκο" στο κόμμα Κασιδιάρη, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι δεν θα μπορούσε η διάταξη να κρίνει την ιδεολογία κομμάτων.

Αποφασισμένη να προχωρήσει στο νομοθετικό “μπλόκο” στο κόμμα Κασιδιάρη εμφανίζεται η κυβέρνηση, απορρίπτοντας την κριτική της αντιπολίτευσης για τη ρύθμιση ως προσχηματική και υποστηρίζοντας ότι θα υπήρχε κίνδυνος αντισυνταγματικότητας και θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου εάν κρινόταν η ιδεολογία κομμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία που στόχο έχει να μην ανακηρύσσονται εγκληματικές οργανώσεις ως κόμματα που μετέχουν στις εκλογές, από τον Άρειο Πάγο, θα συζητηθεί την Τετάρτη (8/2) στην ολομέλεια της Βουλής.

“Στόχος της νέας διάταξης είναι να θέσει τις προϋποθέσεις, ώστε εγκληματικές οργανώσεις να μην ανακηρύσσονται από τον ‘Άρειο Πάγο ως κόμματα και να μην συμμετέχουν στις εκλογές με το μανδύα ενός πολιτικού κόμματος. Η διάταξη σε καμιά περίπτωση δεν εισέρχεται σε κυνήγι αναζήτησης και κρίσης της ιδεολογίας των κομμάτων.

Κάτι τέτοιο, άλλωστε, θα έβαζε τον Άρειο Πάγο στη θέση να διακριβώσει εάν ένα κόμμα έχει ναζιστικά ή ρατσιστικά χαρακτηριστικά ή αν τα μέλη του μετέχουν σε δράσεις που εμφορούνται από ναζιστικά ή ρατσιστικά κίνητρα. Αυτό όμως θα ήταν εξαιρετικά ευάλωτο, εξαιρετικά ανοιχτό σε ερμηνείες, θα δημιουργούσε συνθήκες που δύσκολα θα μπορούσαν να ελεγχθούν και θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου στην ελληνική Δικαιοσύνη και στην ελληνική πολιτική σκηνή”, υποστήριξε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση είναι ανοιχτή έστω και την τελευταία στιγμη σε αλλαγές, που έχουν προτείνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη της αριστεράς, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε το φόβο ότι οι αντιδράσεις ορισμένων κομμάτων είναι προσχηματικές. “Δεν μπορεί να μην ξέρουν ότι αυτά που λένε περιπλέκουν τα πράγματα και δυσκολεύουν το ανώτατο δικαστήριο. Περισσότερο δείχνουν να προσπαθούν να αποφύγουν να συναινέσουν σε κάτι που φέρνει η κυβέρνηση παρά να δώσουν λύσεις” υποστήριξε.

Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει καθε περιθώριο συναίνεσης, αρκεί να μην αναιρεί την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης, απευθύνοντας στα κόμματα της αντιπολίτυευσης το ερώτημα εάν θέλουν μία εγκληματική οργάνωση όπως η ΧΑ ή άλλες παρόμοιες, να ενδυθούν το μανδύα πολιτικών κομμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 εκφράζουν φόβους πως με τη ρύθμιση της κυβέρνησης ανοίγει παράθυρο για απαγόρευση πολιτικών σχηματισμών και της αριστεράς στο πλαίσιο της θεωρίας των δύο άκρων.

Ο κ. Οικονόμου πάντως υποστήριξε ότι η νέα ρύθμιση δεν έρχεται ούτε ξαφνικά, ούτε σε νομικό κενό, αλλά είναι το επιστέγασμα μιας συνολικής προσπάθειας της ελληνικής πολιτείας προς την κατεύθυνση αυτή.

Υπενθύμισε ότι ήδη, από το 2013 υπήρξαν διατάξεις για μη χρηματοδότηση κομμάτων που είχαν χαρακτηριστεί ως εγκληματικές οργανώσεις και συγκεκριμένα:

“Το 2021 ψηφίστηκε διάταξη, σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατόν εκείνοι οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης, να είναι ταυτόχρονα και ηγέτες σε “πολιτικά κόμματα”. Η διάταξη εκείνη (άρθρο 92 του ν. 4804/2021), που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, προέβλεπε ότι δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών δεν έχουν τα πολιτικά κόμματα των οποίων ο Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος τους έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη για ορισμένα αδικήματα σε βάρος της πολιτείας.

Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε συνεπώς ότι: “Η κυβέρνηση έρχεται σήμερα να κλείσει ένα “παράθυρο” εκείνης της διάταξης, που δεν είναι άλλο, από το να ενδύεται μία κατ’ ουσίαν εγκληματική οργάνωση το μανδύα κομματικού σχηματισμού. Αφορά μάλιστα και τις περιπτώσεις εκείνες που η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί “αχυράνθρωποι”, ως δήθεν αντικαταστάτες, αλλά στην πραγματική ηγεσία βρίσκονται και την ασκούν εκείνα τα πρόσωπα, τα οποία βαρύνονται με σημαντική ποινική καταδίκη. “Ακουμπά” δηλαδή και τον πραγματικό ηγέτη της οργάνωσης αυτής, του μορφώματος αυτού και τον “αχυράνθρωπο”.”

Υπογράμμισε δε ότι η κυβέρνηση είχε ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση από τον περασμένο κιόλας Νοέμβριο, σχολιάζοντας με νόημα: “Εδώ δεν χωρούν ούτε υποσημειώσεις, ούτε αστερίσκοι, ούτε εξαιρέσεις, ούτε προσχηματικές διαφωνίες. Η Δημοκρατία χρειάζεται θεσμική οχύρωση για να παραμείνει ακμαία και ισχυρή απέναντι σε κάθε επίβουλο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα