Το Μαξίμου υπερασπίζεται ασφαλιστικό - φορολογικό

Maxims mansion in Athens, Greece on October 22, 2015. /  , ,   22  2015.
Maxims mansion in Athens, Greece on October 22, 2015. / , , 22 2015. KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την Κυριακή στη Βουλή βρίσκεται στον αντίποδα των συμφωνιών που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, καθώς προστατεύει τους πιο αδύναμους και κατανέμει δικαιότερα τα βάρη, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές

Τη γραμμή υπεράσπισης του πολυνομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό χαράσσει το Μαξίμου εν όψει της ψηφοφορίας της Κυριακής, καθώς ήδη έχει προκηρυχθεί κύμα απεργιών και διαδηλώσεων.

Με ενημερωτικό σημείωμα η κυβέρνηση σπεύδει να διασκεδάσει τόσο τις ανησυχίες των ασφαλισμένων, όσο και των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα βρεθούν υπό πίεση την Κυριακή. Βασικό επιχείρημα του Μαξίμου είναι πως το πολυνομοσχέδιο αυτό βρίσκεται στον αντίποδα των συμφωνιών που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, καθώς προστατεύει τους πιο αδύναμους και κατανέμει δικαιότερα τα βάρη. Η κυβέρνηση εξαπολύει επίσης νέα επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και ιδίως της Νέας Δημοκρατίας, την οποία κατηγορεί ότι υπέγραψε λευκά χαρτιά κοινωνικής καταστροφής, φροντίζοντας μόνο κολλητούς και συνεργάτες.

Αναλυτικά τι υποστηρίζει η κυβέρνηση στο ενημερωτικό σημείωμα:

"Η κυβέρνηση πέτυχε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς πάνω στους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, με μια μεταρρύθμιση η οποία: Διασφαλίζει πλήρως τις συντάξεις. Προστατεύει τους πιο αδύναμους.Κατανέμει δικαιότερα και αναλογικότερα τα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Αυτή η νομοθετική πρόταση βρίσκεται στον αντίποδα των συμφωνιών που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και στις οποίες θεωρείτο δεδομένη η δραστική οριζόντια μείωση των συντάξεων, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, η πλήρης ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η κατάργηση του αφορολόγητου και η επιβάρυνση – για μια ακόμα φορά – των πιο αδύναμων, δηλαδή αυτών που τόσα χρόνια σήκωσαν το τεράστιο βάρος της κρίσης.

Οι ίδιοι που είχαν συμφωνήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο κοινωνικής καταστροφής, έκαναν ότι μπορούσαν προκειμένου να υπονομεύσουν την διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Επιχείρησαν να υποκινήσουν συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και να δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης. Χαρακτήρισαν την κατάθεση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου ως μονομερή ενέργεια έναντι των δανειστών, και έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να το αποσύρει, προκειμένου να μην προκληθεί εμπλοκή στην διαπραγμάτευση.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 12 Απριλίου, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάθεση του ασφαλιστικού και του φορολογικού στην Βουλή, ο εκπρόσωπος της ΝΔ είχε δηλώσει:

«Πέρυσι, ο κήρυκας της θεωρίας των παιγνίων, που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και στο τρίτο Μνημόνιο, ήταν ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης. Φέτος, έχουμε τρεις κήρυκες της ίδιας επικίνδυνης θεωρίας. Τους κυρίους Γ. Κατρούγκαλο, Γ. Σταθάκη και Ε. Τσακαλώτο. Δηλαδή, τον Υπουργό που μαζί με τον κ. Τσίπρα παρακαλούσε το Δ.Ν.Τ. να συμμετέχει επί τριετία στο πρόγραμμα. Το έργο είναι παιγμένο ξανά και ξανά.Από την “επικείμενη συμφωνία” στη “σύγκρουση”. Και από τη “σύγκρουση” στην οδυνηρή για τους πολίτες συνθηκολόγηση. Όμως, αυτήν τη φορά, η παράσταση δεν κόβει εισιτήρια…»

Σήμερα διαψεύδονται οικτρά. Και ο ελληνικός λαός βλέπει πολύ καθαρά, ποιοί είναι αυτοί που διαπραγματεύονται αποφασιστικά υπερασπιζόμενοι την κοινωνική συνοχή και ποιοι υπέγραψαν λευκά χαρτιά κοινωνικής καταστροφής, φροντίζοντας μόνο για τους κολλητούς και τους συνεργάτες τους."

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ασφαλιστικό: Την Κυριακή η ψηφοφορία

Το ΠΑΜΕ στο Μαξίμου για το ασφαλιστικό

SHARE:

24Media Network