Το μήνυμα Σαμαρά για την ενδοκυβερνητική κρίση με το γάλα: "Προχωράμε και όλα θα γίνουν κανονικά όπως πρέπει"

Στιγμιότυπο από τις εργασίες της 2ης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014.
(EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕ)
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της 2ης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014. (EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕ) EUROKINISSI

Ήταν πολύ καλές οι ημέρες αυτές για την Ελλάδα. Η ελληνική προεδρεία θεωρείται επιτυχημένη, τόνισε από τις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς (vid)

Μία ιδιαίτερα θετική εικόνα σχημάτισε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στους δημοσιογράφους, στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα.

Από το καυτό ζήτημα της Ουκρανίας, το οποίο συνέδεσε με το γενικότερο θέμα της ενέργειας και λέγοντας πως η Ευρώπη πρέπει να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της.  "Η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει τις δικές της ενεργειακές πηγές", σημείωσε.

Υποστήριξε ακόμη πως ήταν μεγάλη επιτυχία για την ελληνική προεδρία, η συμφωνία για τον SRM, ενώ για το πρωτογενές πλεόνασμα είπε σχετικά:

"Δεχθήκαμε συγχαρητήρια για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και των δημοσιονομικών στόχων."

Συνέχισε τονίζοντας πως η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες και πως η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει τους κλάδους της καινοτομίας και της έρευνας με παράλληλη στήριξη των ενεργειακών πηγών της ανατολικής Μεσογείου.

"Για το θέμα της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, βγήκε απόφαση που υπογραμμίζει ότι οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Τα μέτρα που θα ληφθούν θα βοηθήσουν την Ελλάδα να πάει μπροστά, μείωση ενεργειακού κόστους και φορολογίας.

Για το κλίμα είπε πως η μετάβαση της Ευρώπης σε μια εποχή καθαρής τεχνολογίας πρέπει να γίνει χωρίς να αγνοείται η επίπτωση στο κόστος, ενώ υποηράμμισε πως το διήμερο της Συνόδου Κορυφής βελτίωσε την εικόνα της Ελλάδας.

Ακολούθησαν οι ερωτήσεις από τους εκπροσώπους του Τύπου, όπως αυτή για την τραπεζική ενοποίηση, για την οποία είπε:

"Ηταν το πιο δύσκολο θέμα για την τραπεζική ενοποίηση..με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανοίγει ο δρόμος για σταθεροποίηση ευρωζώνης και την ενίσχυση της ρευστότητας. Τα στρες τεστ έχουν ήδη γίνει, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα.. το βήμα αυτό που έγινε προσλαμβάνει και μελλοντικές κρίσεις αξιοπιστίας καθώς προλαμβάνει γεγονότα και κρίσεις όπως αυτές ...Ανοίγει ο δρόμος για εξασφάλιση καταθέσεων σε ευρωζώνη, για τη διασφάλιση ρευστότητας στην ευρωζώνη και για το έγκαιρο έλεγχο των στρεβλώσεων πριν αυτές δημιουργήσουν προβλήματα. Μεγάλο βήμα ασφάλειας , ενότητας στο χώρο του ευρώ..γίνονται βήματα και προς την κατεύθυνση της διαφάνειας..."

Τόνισε ακόμα πως αποφασίστηκε η επιστροφή εθνικών θησαυρών που αφαιρέθηκαν παράνομα από ένα κράτος μέλος, ενώ για το θέμα της ενέργειας, σε σχέση με την χώρα μας, είπε:

"Στόχος η ενεργειακή αποτελεσματικότητα.. Διαφοροποίηση πηγών εφοδιασμού. Να μην εξαρτώμαστε από ένα μόνο σύστημα αγωγών. Να μην εξαρτώμαστε μόνο από έναν ή δύο προμηθευτές. Το πιο σημαντικό η δυνατότητα να αναπτύξεις ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας. Αυτό που έχει δημιουργήσει φτερά στη Ρωσία στη σύγκρουση που υπάρχει είναι το γεγονός ότι η Ρωσία μονοπωλεί τον τομέα της ενέργειας. Η ανάπτυξη δικών μας πηγών θα έδινε στην Ευρώπη αυτό που της λείπει.. την αυτάρκειά της. Επεσήμανα ότι η ανατολική μεσόγειος αποκτά μια ιδιαίτερη σπουδαιότητα στην Ευρώπη..

Μιλάμε για τον νότιο διάδρομο της ανατολικής μεσογείου.. γίνεται αναφορά και στο νότιο διάδρομο και στη μεσόγειο , υπάρχει το τρίγωνο της Ευρώπης Ελλάδα Κύπρος Ισραήλ, κοιτάσματα ... είναι πια καθαρό ότι οι διαστάσεις γίνονται απολύτως κατανοητές από τους Ευρωπαίους. Η Ελλάδα γίνεται ένας από τους μελλοντικούς πρωταγωνιστές να κλείσει η πληγή της ενεργειακής ανασφάλειας."

Δεν αλλάζει η σχέση μας με την Ρωσία λέει ο πρωθυπουργός

Για τις σχέσεις Ελλάδος - Ρωσίας οι οποίες περνούν σε νέα φάση, πιθανότατα πιο δύσκολη, ο πρωθυπουργός σημείωσε:

"Η Ευρώπη επιμένει στην ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αυτό δεν αλλάζει τη σχέση που έχει οικοδομήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με τη Ρωσία, σχέση η οποία φωτογραφίζεται από τον τεράστιο αριθμό των Ρώσων τουριστών και που θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, δεν είναι κάτι που ανατρέπεται , και για τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων αυτό είναι άσχετο με την εξέλιξη στην Ουκρανία.

Έγινε μια πράξη άμεσης παρέμβασης στη χώρα που ήταν ανεξάρτητη. Υπάρχει το θέμα του δημοψηφίσματος, η Ευρώπη συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, απλώθηκαν και άλλες ποινές που θα προχωρήσουμε εναντίων της Ρωσίας, δεν έχει τελειώσει αλλά τα συμπεράσματα είναι πολύ πιο αυστηρά. Η έκκληση που γίνεται από την Ευρώπη είναι για την αποκλιμάκωση της έντασης."

Πολύ προσεκτικός ως προς το γάλα ο Σαμαράς, αναφέρθηκε σε "παραφωνίες"

Τέλος, για το μείζον ζήτημα των ημερών, αυτό του γάλατος δηλαδή και της τιμής του, ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα ολιγόλογος και προσεκτικός.

"Είναι άδικο αλλά και στενάχωρο για τον κόσμο", είπε, "την ώρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της να βγει από το τέλμα να υπάρχουν παραφωνίες".

"Προχωράμε και όλα θα γίνουν κανονικά όπως πρέπει" είπε, αποφεύγοντας οποιαδήποτε άλλη αναφορά επί του θέματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

To non paper του Κωστή Χατζηδάκη στους βουλευτές για να τους πείσει να ψηφίσουν τη διάταξη με το γάλα

Δηλώσεις Σαμαρά από Βρυξέλλες

SHARE:

24Media Network