Το νέο “ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία” παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας

Το νέο “ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία” παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας
O Αλέξης Τσίπρας (Φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

“Έγειρε” η πλάστιγγα για τον μετασχηματισμό του κόμματος: Ανοίγουν οι πόρτες για εγγραφή νέων μελών πριν το Συνέδριο, αλλάζοντας συσχετισμούς και ισορροπίες. Νέο, ενιαίο όργανο θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο Συνέδριό του, γεγονός που σηματοδοτεί την ενιαιοποίηση με την Προοδευτική Συμμαχία. Καταργούνται τα διπλά ενιαία όργανα σε όλα τα επίπεδα. Ο Π. Σκουρλέτης γραμματέας της ΚΟΕΣ που θα οδηγήσει στο Συνέδριο, που θα διεξαχθεί έως το τέλος Ιανουαρίου. Κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τρίτη.

Νέα ξεκίνημα καλείται να πραγματοποιήσει με το Συνέδριό του ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ήδη πλέον το στίγμα του, ρίχνοντας το βάρος του ουσιαστικά, υπέρ ενός νέου, ενιαιοποιημένου φορέα με την Προοδευτική Συμμαχία.

Στη σχετική σύσκεψη, μάλιστα, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Κουμουνδούρου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι θα λειτουργεί μεν συλλογικά, αλλά με μια νέα ηγετική ομάδα στο πλευρό του, καθώς στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο διευθυντής του γραφείου του Μιχάλης Καλογήρου και ο εκπρόσωπος Τύπου Αλέξης Χαρίτσης.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του Αλ. Τσίπρα , οι οποίες έγιναν ομοφώνως δεκτές:

-Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τα τέλη Ιανουαρίου.

-Στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου θα οριστεί Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Συνέδριο. Την ευθύνη, δηλαδή, για το Συνέδριο δεν θα την έχει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργώντας, έστω εκ παραλλήλου, με την Πολιτική Επιτροπή της Προοδευτικής Συμμαχίας. Το γεγονός αυτό οδηγεί με ασφάλεια στο συμπέρασμα πως ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ενιαιοποιείται. Ιδίως, εάν όπως όλα δείχνουν, ενιαιαοποιηθούν και τα κατώτερα από την Κεντρική Επιτροπή όργανα και δημιουργηθούν κοινά όργανα σε περιφέρειες και μεγάλες πόλεις.

-Ανοίγουν τα Μητρώα του κόμματος και εγγράφονται νέα μέλη πριν το Συνέδριο. Έτσι τα νέα μέλη θα έχουν αποφασιστικό ρόλο και για τις πολιτικές θέσεις που θα υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και θα ψηφίσουν για τα νέα όργανα, δημιουργώντας νέους συσχετισμούς στο νέο κόμμα.

-Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει και του Φεστιβάλ που θα πραγματοποιήσει, όπως και στην εγγραφή ΄νεων μελών.

-Γραμματέας της ΚΟΕΣ θα οριστεί ο Πάνος Σκουρλέτης, όπως διαβεβαίωσε στη σύσκεψη της Πέμπτης στην Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας τέλος στα σενάρια που προωθούσε μεγάλο μέρος των φιλοκυβερνητικών μέσων περί αντικατάστασής του.

Το  ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Τρίτης, όπου αναμένονται οι τοποθετήσεις των μελών της που θα δώσουν και το κλίμα του προσυνεδριακού λόγου στην Κουμουνδούρου. Αμέσως μετά θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή της Προοδευτικής Συμμαχίας υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τέλη Σεπτεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα