Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπάιντεν: Τι είπαν για τα ελληνοτουρκικά

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπάιντεν: Τι είπαν για τα ελληνοτουρκικά
AP

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο Λευκό Οίκο “ειπώθηκαν όλα πολύ αναλυτικά” για Τουρκία, αλλά η συζήτηση έγινε περιφερειακά στο πλαίσιο των εξελίξεων στην Αν. Μεσόγειο και κατά του αναθεωρητισμού.

Ενθουσιασμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν, καθώς όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, “το κλίμα στο Λευκό Οίκο δεν ήταν ποτέ καλύτερο σε επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το βασικό μήνυμα από τη συνάντηση είναι ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το ρόλο της Ελλάδας ως μιας δημοκρατικής χώρας που αποτελεί σημείο αναφοράς στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Οι ίδιες πηγές λένε ότι οι ΗΠΑ “αντιμετωπίζουν τον πρωθυπουργό ως έναν ηγέτη ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το διεθνές περιβάλλον έχει σταθερές απόψεις και είναι ένας πολύ αξιόπιστος εταίρος.”

Η κυβέρνηση επομένως δηλώνει ικανοποιημένη από την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του κ.Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, επισημαίνοντας επιπλέον ότι και η ηγεσία του Κογκρέσου ήταν παρούσα στη δεξίωση στο Λευκό Οίκο.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς έχει ιδαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και δεσμούς (εκλογικούς) με την ελληνομερικανική κοινότητα.

“Ήταν ιδιαίτερα τιμητικό που αφιέρωσε τόσο χρόνο για αυτή την επίσκεψη”, εκτιμούσαν οι ίδιες πάντα πηγές, σημειώνοντας από την άλλη ότι ο πρωθυπουργός “έχει το δικό του status, γνωρίζει τα διεθνή θέματα, και έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό στη Δύση”.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι: “Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση, έρχονται αμερικανικές εταιρείες, φάνηκε ότι δεν είναι μια χώρα που πήγε ως φτωχός συγγενής αλλά ως μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με μια οικονομία που αναπτύσσεται και την επιλέγουν κολοσσοί για να επενδύσουν. Μια χώρα που έχει αλλάξει πίστα. Από χώρα της κρίσης είναι πια μια χώρα που μπαίνει δυναμικά στο χάρτη σε όλους τους τομείς”.

Μητσοτάκης– Μπάιντεν κατά τις ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Συζήτησαν εκτενώς τις εξελίξεις στην Ουκρανία, και το γεγονός ότι Ευρώπη και Αμερική προτάσσουν ενιαίο μέτωπο κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Ο πρωθυπουργός βέβαια στις δημόσιες τοποθετήσεις του σημείωσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει “να πυροβολήσει τα πόδια της” με εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Και στις διμερείς επαφές έγινε φυσικά μεγάλη υζήτηση για τα θέματα της ενέργειας, για το πώς η Ευρώπη θα απεξαρτηθεί από ρωσικό φυσικό αέριο και πως η Αμερική θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση

Αναλυτική κουβέντα έγινε για το ρόλο της Αλεξανδρούπολης και τις πρόσφατες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας.

Μητσοτάκης- Μπάιντεν συμφώνησαν επίσης ότι υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία Ελλάδα και ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν. Και ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί τη χώρα μας.

Συζήτησαν επίσης για το Κυπριακό, στο οποίο αναφέρθηκε και δημόσια ευθέως ο κ.Μητσοτάκης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος Μπάιντεν αντιλαμβάνεται πλήρως τη θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός.

Δημοσίως πάντως ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε ο κ.Μπάιντεν αναφέρθηκαν στην Τουρκία. Κατ’ ιδίαν πάντως συζήτησαν για τα ελληνοτουρκικά και “ειπώθηκαν όλα πολύ αναλυτικά”, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. “Αλλά η συζήτηση δεν έγινε στη λογική αντιπαράθεσης. Συζητήθηκε περιφερειακά στο πλαίσιο των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στο νέο παγκόσμιο τοπίο” προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έδειξε στον πρόεδρο των ΗΠΑ ένα χάρτη της “γαλάζιας πατρίδας” για να καταδείξει την επεκτατικότητα και την παραβιαστική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ως προς την αμυντική συνεργασία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Πρόεδρο Μπάιντεν, κατ’ ιδίαν και δημοσίως, την επιθυμία της χώρας να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35.Μια μοίρα F35 – αεροσκάφη 5ης γενιάς – είναι μια μακροχρόνια επένδυση για τη χώρα όχι ένα πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Αν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε όλες τις παραμέτρους θα έχουμε αεροσκάφη από το 2028 και μετά. Εξάλλου τότε θα είναι και η περίοδος που θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να τα αποκτήσουμε”, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές και προσέθεταν: “Όταν μιλάμε για την Ελλάδα του 2030 οφείλουμε να συζητάμε και για αμυντικά προγράμματα της χώρας πέντε- δέκα χρόνια μετά.”

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι την Παρασκευή η Lockheed Martin εξέφρασε εγγράφως το ενδιαφέρον να διερευνηθεί η δυνατότητα επένδυσης στην ΕΑΒ.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα έχει ως εξής:

  • Άφιξη στο Κογκρέσο (16:40 ώρα Ελλάδας)
  • Συνάντηση με Πρόεδρο Βουλής Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι (16:50)
  • Ομιλία στο Κογκρέσο (18:00)
  • Συνάντηση με Καμάλα Χάρις (18:40)
  • Δεξίωση από την κ.Πελόζι (19:00)
  • Συναντήσεις με Ελληνοαμερικανούς βουλευτές και με ηγεσία μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων (από 20:00). Σημειωτέον ότι αυτές οι συναντήσεις κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές, στο πλαίσιο του lobbying ώστε η Τουρκία να μην πάρει νέα F16
  • Δείπνο με ομογενειακές οργανώσεις (02:10 Ελλάδας)

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσει

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα