Το ΠΑΣΟΚ, τα ορφανά του ‘φορέα’ και ο Τσίπρας

Το ΠΑΣΟΚ, τα ορφανά του ‘φορέα’ και ο Τσίπρας
Ο υποψήφιος για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς Νίκος Ανδρουλάκης ψηφίζει στην Ρόδο την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/RODOSPRESS.GR/ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ) Eurokinissi

Κοινό μυστικό: η κομπανία «Μητσοτάκης και φίλοι» περίμενε να περάσει στον δεύτερο γύρο ο Γ. Καμίνης. Να πέσουν όλοι επάνω του, να τον βγάλουν επικεφαλής του "νέου φορέα". Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ το πήραν είδηση και όρμησαν στις κάλπες. Όχι και να πάρουν το κόμμα τους οι ξένοι. Κλάμα ο δήμαρχος - και ο Σταύρος.

Του Γιώργου Λακόπουλου

Αλλά οι αρχιτέκτονες της εξαφάνισης του ΠΑΣΟΚ και τα ορφανά του “φορέα” δεν πτοούνται. Θέλουν, σώνει και καλά, αυτό που έγινε την Κυριακή να είναι “σεισμός”… εναντίον του Τσίπρα. Κολοκυθοκορφάδες.

Κατ’ αρχάς, αυτό που έγινε την Κυριακή ήταν καλό αλλά δεν ήταν και “μπουμ”. Ο Βενιζέλος μόνος του είχε πάρει περισσότερους. Και πάντως αυτοί που πήγαν να ψηφίσουν δεν το έκαναν για να φτιάξουν κόμμα-δεκανίκι της ΝΔ. Το αντίθετο. Τοποθετούνται απέναντι στη Δεξιά. Είναι στο DNA τους, γιατί είναι ΠΑΣΟΚ ως το κόκαλο. Εμειναν στο ΠΑΣΟΚ παρότι οι ηγεσίες του έβγαλαν στο σφυρί την ιδεολογία του. Αν χώθηκαν στις ουρές κάποιοι “γαλάζιοι” για να αβαντάρουν τους εκλεκτούς τους, δεν αλλάζει η εικόνα.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία “νέα Αλλαγή”. Απλώς το έργο “νέος φορέας” κατέβηκε πριν καν ανέβει. Υπάρχει μόνο το ΠΑΣΟΚ. Εχει πρόεδρο τη Φώφη Γεννηματά και θα την ξαναβγάλει, ή θα την αντικαταστήσει στο επόμενο συνέδριό του – όπως προβλέπει το καταστατικό του.

Αν η κυρία κερδίσει και την Κυριακή, τα πράγματα θα περιέλθουν αυτομάτως στην πρότερη κατάστασή τους. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θα έχει λιγότερο νεράκι. Αν κερδίσει ο Ανδρουλάκης, πάλι το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στη θέση του. Αν σκεφθεί να το διαλύσει, ακούγοντας τις ορμήνιες του Σημίτη, θα πρέπει να ρωτήσει τη βάση του. Τα μέλη του… Είναι έξυπνο παιδί για να βάλει το πιστόλι στον κρόταφό του. Θα είναι αστείο αν κερδίσει τη Κυριακή να πει: “Τώρα ελάτε να διαλύσουμε το ΠΑΣΟΚ και να ιδρύσουμε φορέα”.

Οι μπαρούφες λοιπόν ότι στο Μαξίμου “τρέμουν” είναι για να κρυφτεί η αποτυχία του σχεδίου να αντικατασταθεί το ΠΑΣΟΚ με άλλο κόμμα. Πάπαλα. Το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου “είναι εφτάψυχο”, όπως λέει ο Λαλιώτης… Και στο Μαξίμου δεν τους κάνει ούτε ζέστη ούτε κρύο. Το “μετά τον φορέα” ΠΑΣΟΚ θα είναι ένα κόμμα στα κυβικά του. Ούτε το μαντείο του Μαραντζίδη δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Θα είναι όμως σε καλύτερη -και υγιέστερη- κατάσταση γιατί θα απομακρυνθεί από την περιοχή επαφής με τη ΝΔ. Θα μετακινηθεί στις ιστορικές ράγες του – αυτό ήταν το μήνυμα της κάλπης.

Μόνο σε αυτό αλλάζει το πολιτικό σκηνικό: κόμμα-ρεζέρβα της ΝΔ τέρμα. Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί τώρα να πάει στις εκλογές κλείνοντας το μάτι: “Μπορεί να μην πάρω αυτοδυναμία, αλλά έχω και τα κουκιά της Φώφης”. Τα κουκιά δεν είναι της Φώφης, είναι του ΠΑΣΟΚ. Των ψηφοφόρων του που δεν πολυγουστάρουν νταλαβέρια με το μητσοτακαίικο.

Ούτε η ιστορία αλλάζει, ούτε η συλλογική μνήμη εξαφανίζεται επειδή κάποια ΜΜΕ που αλλαξοπίστησαν έγραψαν ότι ο Κώστας Μητσοτάκης ήταν μεγάλος πολιτικός και κρίμα που δεν έμεινε καμιά δεκαετία πρωθυπουργός. Αν έμενε “όχι μόνο θα πουλούσε και την Ακρόπολη, αλλά θα την πουλούσε μισοτιμής”, όπως του είπε κάποτε στη Βουλή ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Τα κεφάλια μέσα, λοιπόν. Πίσω από τους τίτλους φάνηκαν οι προθέσεις. Αλλά Κεντροαριστερά που τακιμιάζει με τη Δεξιά δεν υπάρχει. Η πραγματική Κεντροαριστερά είναι εδώ: με τον Τσίπρα εν δυνάμει κεντρικό εκφραστή της από το 2015 και με τρία κόμματα στη Βουλή. Ποιος θα είναι ο συσχετισμός μεταξύ τους, θα το αποφασίσουν στις επόμενες εκλογές όσοι ανήκουν στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη. Πάντως όχι όσοι διακινούν τα non pαpers της ΝΔ – ως πληροφορίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα