Το σχέδιο της κυβέρνησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό και προνόμια σε εμβολιασμένους 

Το σχέδιο της κυβέρνησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό και προνόμια σε εμβολιασμένους 
Εμβολιασμός (φωτογραφία αρχείου) Shutterstock

Η ΕΜΑΚ ήταν το πρώτο βήμα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και άλλων ομάδων εργαζομένων στο δημόσιο, ενώ όταν ανοίξει η πλατφόρμα για όλους θα συζητηθούν και προνόμια 

Το ενδεχόμενο και μέσα στο καλοκαίρι να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και άλλων ομάδων εργαζομένων στο δημόσιο μετά την ΕΜΑΚ, αλλά και να ανοίξει η συζήτηση για προνόμια σε εμβολιασμένους, εξετάζει η κυβέρνηση.

“Η ΕΜΑΚ ήταν ένα πρώτο βήμα και όλα αξιολογούνται και εξετάζονται”, δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του News 24/7.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ειδικότερα για τους υγειονομικούς πάντως θα έλθει από φθινόπωρο, καθώς τώρα διενεργούν τους εμβολιασμούς και η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει αναταράξεις στο σύστημα.

Εν τω μεταξύ όμως, εξετάζεται να έλθει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για άλλες ομάδες εργαζομένων στο δημόσιο, σε κρίσιμους τομείς, νωρίτερα, μέσα στο καλοκαίρι, όπως για παράδειγμα σε Ένοπλες Δυνάμεις και σώματα ασφαλείας.

Ήδη για παράδειγμα στο Πολεμικό Ναυτικό ζητείται πιστοποιητικό εμβολιασμού από τους αξιωματικούς. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν εξάλλου τη δυνατότητα να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός θα συζητηθεί και για τους εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων, λόγω του υψηλού κινδύνου.

Όπως έχει δηλώσει εξάλλου ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μπορεί να είναι συμβατή νομικά η υποχρέωση εμβολιασμού, γιατί πρόκειται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας υγείας.

Η συζήτηση για προνόμια των εμβολιασμένων και ειδικά για πρόσβαση σε κλειστούς χώρους θα έρθει αναπόφευκτα, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα έχει ήδη τεθεί σε Ευρώπη και Αμερική.

Για παράδειγμα θα μπορούσε κάποιος που θα έχει εμβολιαστεί πλήρως να μπορεί να μπει σε εσωτερικό χώρο εστιατορίου/ μπαρ/ κέντρου διασκέδασης ή να ταξιδέψει χωρίς την υποχρέωση rapid, self test ή PCR. Εξάλλου η διευκόλυνση ελεύθερης κυκλοφορίας εμβολιασμένων θα ισχύει ούτως ή άλλως σε επίπεδο ΕΕ με το “πράσινο πιστοποιητικό”.

Σημειωτέον ότι στην πραγματικότητα ίσως δεν πρέπει να γίνεται λόγος για προνόμια, αλλά για διευκολύνσεις, καθώς για παράδειγμα θα μπορούν και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να μετακινηθούν, αλλά με τεστ και καραντίνα.

Πάντως, προσθέτουν κυβερνητικά στελέχη, είναι νωρίς ακόμη για αποφάσεις, καθώς ακόμα δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για όλες τις ηλικιακές ομάδες (σήμερα ανοίγει για όλα τα εμβόλια για τους 40-44) και είναι δύσκολο να ληφθούν σχετικά μέτρα εάν δεν υπάρχει ήδη ένα ικανό ποσοστό εμβολιασμένων και εάν δεν έχει περάσει κάποιος χρόνος από το άνοιγμα της πλατφόρμας για όλους. Και αυτό διότι θα υπάρξουν εύλογες διαμαρτυρίες από πολίτες που δεν θα έχουν προλάβει να εμβολιαστούν καίτοι το επιθυμούν. Όταν όμως θα υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων για όλους και κάποιος θα εξακολουθεί για τους δικούς του λόγους να μη θέλει να εμβολιαστεί, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτό δε θα “κρατά πίσω” τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα