Το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έθεσε ο Παυλόπουλος στον Ντράγκι

The President of Greece, Prokopis Pavlopoulos, addresses the media during a joint press statement with German President Joachim Gauck as part of a meeting at the Bellevue Palace in Berlin, Germany, Monday, Jan. 18, 2016. (AP Photo/Michael Sohn)
The President of Greece, Prokopis Pavlopoulos, addresses the media during a joint press statement with German President Joachim Gauck as part of a meeting at the Bellevue Palace in Berlin, Germany, Monday, Jan. 18, 2016. (AP Photo/Michael Sohn) AP

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επεσήμανε επίσης στον πρόεδρο της ΕΚΤ πως όσα συμφωνήθηκαν πρέπει να τηρούνται, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους εταίρους

«Με το πέρας της αξιολόγησης, η οποία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα πρώτα δείγματα ανάπτυξης που είναι πλέον ορατά, θα πρέπει να υπάρξει εκπλήρωση υποχρεώσεων και εκ μέρους των εταίρων μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ο κ. Παυλόπουλος, αναφέρθηκε τόσο στη συζήτηση για την ρύθμιση του χρέους όσο και στην αντιμετώπιση των ελληνικών ομολόγων και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την πλευρά της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, η επίσκεψη Παυλόπουλου στους θεσμούς της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης κατέδειξε την σοβαρότητα που αποδίδει η Ελλάδα σε ότι ό,τι αφορά το οικονομικό και κυρίως το τραπεζικό της σύστημα. «Από πλευράς όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, οι οποίες στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, εξέφρασα την συμπαράσταση έτσι ώστε να συνεχίσει την προσπάθεια για να καταστεί επιτέλους η ΕΚΤ πραγματική κεντρική τράπεζα και να έχει όλες τις δυνατότητες που θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίζει ευχερέστερα και αποτελεσματικότερα τις μεγάλες κρίσεις που υπάρχουν και που δεν πρόκειται να τελειώσουν», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και τόνισε ότι και το 2016 οι συνθήκες θα είναι δύσκολες, ενώ επιβαρύνονται και από την προσφυγική κρίση, και η ΕΚΤ πρέπει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που κάνει ο κ. Ντράγκι προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την συμπαράστασή του ως χρέος όχι μόνο προς τον Μάριο Ντράγκι, αλλά προς έναν θεσμό της ΕΕ και της ευρωζώνης, χωρίς τον οποίον, όπως σημείωσε, δεν μπορεί να υπάρξει πορεία προς την οικονομική και νομισματική ένωση της ΕΕ.

Όπως δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ συζητήθηκαν οι υποχρεώσεις που έχουν πλέον οι εταίροι μας μετά το τέλος της αξιολόγησης. «Η Ελλάδα θα πράξει αυτό που της αναλογεί για να είναι συνεπής με όσα συμφώνησε στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος. Με το πέρας της αξιολόγησης, η οποία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα πρώτα δείγματα ανάπτυξης που είναι πλέον ορατά, θα πρέπει να υπάρξει εκπλήρωση υποχρεώσεων και εκ μέρους των εταίρων μας, διότι ο κανόνας "Pacta sunt servanda" ισχύει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους εταίρους της. Είναι βασικός κανόνας της ΕΕ», επισήμανε και διευκρίνισε για ακόμη μία φορά ότι «μιλάμε για την αναδιάρθρωση του χρέους, όχι στη βάση κουρέματος, αλλά στη βάση των κανόνων του ESM, και από κει και πέρα για ό,τι πρέπει να γίνει σχετικά με την αντιμετώπιση των ελληνικών ομολόγων και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την πλευρά της ΕΚΤ, ώστε να επιστρέψουμε στην ομαλότητα που υπήρχε όταν δεν είχαμε αυτού του είδους την οικονομική κατάσταση που προέκυψε μετά την επιβολή των capital controls και για να μπορέσουμε να τελειώσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα με τα capital controls που αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή εξέλιξη του τραπεζικού και οικονομικού μας συστήματος».

Η ΕΚΤ, συνέχισε ο Πρόεδρος, στην κρίση αυτή «έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως ταιριάζει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στους κανόνες αλληλεγγύης που ταιριάζουν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Για να καταλήξει αναφέροντας ότι ευχαρίστησε για αυτό τον κ. Ντράγκι και τους συνεργάτες του και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον με καλύτερους όρους.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνάντηση, έκανε λόγο για “σημαντική πρόοδο” στην ελληνική οικονομία, πάνω στην οποία, όπως είπε, πρέπει να χτίσουμε. «Να μείνουμε στα καλά, να ολοκληρώσουμε την έκθεση ώστε να έχουμε όλα τα οφέλη που θα προκύψουν μετά», δήλωσε και προσέθεσε ότι ήταν μια πολύ καλή συνάντηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παυλόπουλος: Η πορεία προς τα Μνημόνια δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στα λάθη της Ελλάδας

SHARE:

24Media Network