Το θέμα των αποζημιώσεων έθεσε ο Παυλόπουλος, λίγο πριν δει τη Μέρκελ

Το θέμα των αποζημιώσεων έθεσε ο Παυλόπουλος, λίγο πριν δει τη Μέρκελ

"Δεν μπορούμε να φανταστούμε το μέλλον μας έξω από την Ευρώπη και την Ευρωζώνη", τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσημη υποδοχή του από τον Γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ. Τι είπε για γερμανικές αποζημιώσεις και προσφυγικό

“Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της”, διαβεβαίωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσημη υποδοχή του από τον Γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ. “Αν στην πορεία του προγράμματος υπάρχει ανάγκη διορθώσεων, θα το δούμε με βάση το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης”, προσέθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

“Δεν μπορούμε να φανταστούμε το μέλλον μας έξω από την Ευρώπη και την Ευρωζώνη”, τόνισε και υπογράμμισε με νόημα την παράλληλη εκπλήρωση των υποχρεώσεων των εταίρων, τόσο ως προς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης όσο και ως προς το ζήτημα του χρέους.

“Αν στην πορεία του προγράμματος υπάρχει ανάγκη διορθώσεων, θα το δούμε με βάση το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης”, προσέθεσε.

Παράλληλα, επεσήμανε τη συμβολή της Γερμανίας και του ιδίου στο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη. “Συμβάλλατε τα μέγιστα, ώστε να εμπεδωθεί η άποψη πως η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και πρέπει να παραμείνει στο ευρώ”, είπε και συμπλήρωσε: “Εδώ συνεχίζεται και μια άλλη μεγάλη παράδοση: του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Χέλμουτ Σμιτ: των ανθρώπων που οδήγησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη, στις γραμμές που και σήμερα συνεχίζουμε”.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αποζημιώσεων. “Ήταν γενναίο αυτό που πράξατε με βάση την αναγνώριση των εγκλημάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας εμείς θεωρούμε πως ορισμένες απαιτήσεις αναφορικά με το κατοχικό δάνειο είναι πάντα νομικώς επιδιώξιμες. Αλλά δεν θα γίνει μονομερώς”, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, όσον αφορά το προσφυγικό είπε πως είναι ένα πρόβλημα που αφορά τη δομή, την προοπτική της Ευρώπης και τόνισε πως “η Καγκελάριος έχει τηρήσει μια γενναία στάση, γνωρίζουμε με πόσες δυσκολίες έχει πάρει αυτή την απόφαση, αλλά οι μεγάλοι ηγέτες αναδεικνύονται μέσα από τις προκλήσεις, να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό με βάση τις αξίες του ανθρωπισμού”.

Σημειώνεται πως στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος θα δει την Καγκελάριο Μέρκελ, εκπροσώπους επιχειρηματιών και ομογενειακών κοινοτήτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα