Το θρίλερ καλά κρατεί. Τετάρτη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Το θρίλερ καλά κρατεί. Τετάρτη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Από αριστερά, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, συμμετέχουν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2012. (EUROKINISSI // ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Διαβάστε στο NEWS 247 γιατί αναβλήθηκε εκ νέου η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου

Σε θρίλερ για γερά νεύρα έχει εξελιχθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών η οποία μετά τις αλλεπάλληλες αλλαγές χρονικού πλαισίου, τελικά πήρε οριστική αναβολή για τη Τετάρτη το μεσημέρι.

Αν οι αρχηγοί εγκρίνουν τα μέτρα, όπως όλα δείχνουν το απόγευμα ή την Πέμπτη θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο και εν συνεχεία, την Παρασκευή θα κατατεθούν τα δυο κείμενα που θα ψηφίσει. Ένα κείμενο με το PSI και ένα με το Προ-Μνημόνιο.

Εν τω μεταξύ, λίγο μετά τις 21:30, μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι εκπρόσωποι της Τρόικας,  στο πλαίσιο νέας συνάντησης με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, για να οριστικοποιηθεί το κείμενο του νέου οικονομικού προγράμματος.

Την ίδια στιγμή, στελέχη της ΝΔ αλλά και του ΛΑΟΣ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση δεν έκρυψαν την δυσφορία τους. Συνεργάτες του Α. Σαμαρά εξέφρασαν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε φτάσει στα γραφεία της λ. Συγγρού το τελικό κέίμενο της τρόικας, ενώ έντονη ήταν η δυσαρέσκεια και για τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο, ο οποίος δεν είχε ενημερώσει τηλεφωνικά για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, με δήλωσή του έξω από τα γραφεία του κόμματός του, όπου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ, τόνισε ότι είναι αδιανόητο να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη χωρίς οι πολιτικοί αρχηγοί να είναι ενήμεροι και να έχουν διαβάσει το κείμενο για τη δανειακή σύμβαση με την τρόικα, το οποίο θα φτάσει τελικά στα χέρια τους το πρωί της Τετάρτης.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ενημέρωσε τα μέλη της Κ.Ο. για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα απέναντι στο νέο Μνημόνιο. Στη συνέχεια, με ονομαστική ψηφοφορία, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης εξουσιοδοτήθηκε για τους περαιτέρω χειρισμούς.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είχε σύσκεψη στη Βουλή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, τον εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος Χρήστο Πρωτόπαπα, τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνο Μπεγλίτη και τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη.

Σημειώνεται ότι μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, που στηρίζουν την κυβέρνηση, πρόκειται να συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί και να επικυρώσει την τελική συμφωνία.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, και του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας

Αντικείμενο της συνάντησης, ήταν η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση των μέτρων, ύψους 3,2 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ), που θα περιληφθούν στο προμνημόνιο, προκειμένου να ανάψει το “πράσινο φως” για το νέο πρόγραμμα και, κατ’ επέκταση, τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Βενιζέλος παρομοίασε τις απαιτήσεις των δανειστών με “Λερναία Ύδρα”, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “κλείνουμε συνεχώς μέτωπα και τα μέτωπα ανοίγουν σε άλλα σημεία” .

Πιθανότατα την Κυριακή η ψηφοφορία στη Βουλή για το PSI

Πιθανότατα την Κυριακή θα έλθουν προς ψήφιση στην Βουλή το PSI και η δανειακή σύμβαση, χωρίς τα εφαρμοστικά μέτρα ή κατά πάσα πιθανότητα με μερικά από αυτά, καθώς για τα υπόλοιπα δεν υπάρχει χρόνος ως τότε, σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του δικαίου, το οποίο θα ρυθμίζει τη δανειακή σύμβαση, οι ίδιες πηγές είναι σε αναμονή, ενόψει της ανάγνωσης του κειμένου που θα δοθεί προς μελέτη στους πολιτικούς αρχηγούς.

Το “ραβασάκι” της τρόικας

Από τις έως τώρα πληροφορίες, φέρεται να έχουν συμφωνηθεί μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ και να αναζητούνται μέτρα περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν “κλείσει”, είναι οι περικοπές 1,1 δισ. ευρώ από τον τομέα της υγείας, περίπου 400 εκατ. ευρώ από τον τομέα της άμυνας, περίπου 400 εκατ. ευρώ από τις περικοπές σε καταναλωτικές και ελαστικές δαπάνες του Δημοσίου, περίπου 400 εκατ. ευρώ από τη νέα μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, περίπου 45 εκατ. ευρώ από την περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων και περίπου 75 εκατ. ευρώ από τη μείωση του εκλογικού επιδόματος. Δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος των περικοπών στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ, το οποίο θα κυμαίνεται από 200- 440 εκατ. ευρώ.

Στο εργασιακό καθεστώς, η τρόικα εμμένει σε μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, σε περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 25% σε μέσο όρο, στην κατάργηση της μετενέργειας, καθώς και στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με δραστικές παρεμβάσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συμβάσεις και τους Γενικούς Κανονισμούς των ΔΕΚΟ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα