Το τριπλό “μπουρλότο” Σαμαρά στη ΝΔ

Διαβάζεται σε 4'
Το τριπλό “μπουρλότο” Σαμαρά στη ΝΔ
Ο Αντώνης Σαμαράς ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε “όχι” στην επίσκεψη Ερντογάν, στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών. Το Μαξίμου πάντως σφυρίζει αδιάφορα

Η νέα παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά έπεσε σαν “μπουρλότο” στη Νέα Δημοκρατία.

Και αυτό καθώς ο πρώην πρωθυπουργός “χτύπησε” σε τρία επίπεδα.

Πρώτον, εξέφρασε ενστάσεις γενικότερα για τον ελληνοτουρκικό διάλογο και ειδικότερα για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δέκα ημέρες, λέγοντας πως “δεν είναι καλή ιδέα”. 

Δεύτερον, δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και αποδοκίμασε την πολιτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για άνοιγμα στο κέντρο.

Τρίτον, ο κ. Σαμαράς αποδόμησε το νέο φορολογικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μία ακόμη κεντρική πολιτική με προσωπική σφραγίδα Μητσοτάκη, η οποία μάλιστα έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Και αυτό καθώς έρχεται αντιμέτωπη με αντιδράσεις από ένα “προνομιακό” της εκλογικό ακροατήριο.

Το Μαξίμου πάντως σφύριξε αδιάφορα, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει.

“Οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές και δεν έχουμε κάποιο σχόλιο.  Η κυβέρνηση κινείται με βάση το πρόγραμμα και τις διακηρυγμένες θέσεις της.  Στη βάση αυτών εφαρμόζει και την πολιτική της”, έλεγαν ειδικότερα κυβερνητικά στελέχη, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Σαμαρά στην Καθημερινή.

Πράγματι, οι διαφωνίες του κ.Σαμαρά όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία είναι γνωστές και η απόφαση του να μην ψηφίσει το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αναμενόμενη. Η χρονική στιγμή της παρέμβασης ωστόσο ήταν που έφερε σε αμηχανία το Μαξίμου.

Σημειωτέον άλλωστε ότι για παράδειγμα την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε από το Λονδίνο ότι επιθυμεί τη συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό, ο κ. Σαμαράς αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα αυτής της στρατηγικής.

Ο Σαμαράς το παίζει αρχηγός της ακρο- δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ

Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς κατηγορεί τον κ.Μητσοτάκη ότι πάει τη ΝΔ υπερβολικά προς το κέντρο.

Ο πρώην πρωθυπουργός άλλωστε και στο παρελθόν (και στο τελευταίο συνέδριο της ΝΔ,  αλλά και στην εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης προεκλογικά) θέλησε να εμφανιστεί ως εκφραστής της ακρο- δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. Ενώ δεν έχει κρύψει ότι θεωρεί πως η ΝΔ θα έπρεπε να εξελιχθεί σε μία τραμπική, alt right, σκληρή δεξιά.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Ολλανδία όπου κέρδισε τις ευρωεκλογές ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς για να υποστηρίξει ότι και η ΝΔ πρέπει να κινηθεί δεξιότερα εν όψει ευρωεκλογών. Λησμόνησε βέβαια την ανθελληνική ρητορική του Βίλντερς στο παρελθόν.

Ενώ επικαλέστηκε και τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών για να υποστηρίξει πως και στην Ελλάδα η κοινωνία κινείται δεξιότερα, αποδίδοντας σε αυτό τις νίκες ανταρτών.

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δοκιμασία για τον Μητσοτάκη

Το “όχι” του κ.Σαμαρά στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ήταν μεν αναμενόμενο, αλλά επιβεβαίωσε ότι η ψηφοφορία θα αποτελέσει μία δοκιμασία για τον κ. Μητσοτάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι βέβαια απλός βουλευτής και το Μαξίμου έχει ήδη αποφασίσει ότι δεν θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στο συγκεκριμένο θέμα. Εξάλλου μεγαλύτερο πονοκέφαλο αποτελούν οι υπουργοί που δεν θα ψηφίσουν, όπως ο Μάκης Βορίδης, καθώς θα είναι πρωτοφανές τα ίδια τα μέλη της κυβέρνησης να μη στηρίξουν νομοσχέδιο που φέρνει συνάδελφος τους και το οποίο αποτελεί απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού.

 

Δεν θα είναι όμως βέβαια καθόλου ευχάριστη και μία ενδεχόμενη εικόνα αποχής από την ψηφοφορία δεκάδων βουλευτών της ΝΔ. Εξετάζεται πάντως το ενδεχόμενο η ρύθμιση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να μην έρθει αυτόνομα, αλλά να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο νομοσχέδιο για θέματα οικογένειας, ώστε να διευκολυνθεί η θετική ψήφος των βουλευτών ή έστω να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις.

Εξετάζεται επίσης ένας συνταγματικός ελιγμός, δεδομένου ότι οι διαφωνούντες επικαλούνται το ζήτημα της τεκνοθεσίας για να καλύψουν την ομοφοβία τους. Υπενθυμίζεται ειδικότερα ότι ενδέχεται να μην αναγνωριστεί στα ομόφυλα παντρεμένα ζευγάρια δικαίωμα τεκνοθεσίας, αλλά να δοθεί και στους άνδρες το κατά μόνας δικαίωμα στην τεκνοθεσία, που σήμερα έχουν μόνο οι γυναίκες.

Το “όχι” Σαμαρά πάντως δίνει πάτημα σε όσους βουλευτές φοβούνται ότι εάν ψηφίσουν το γάμο ομόφυλων ζευγαριών θα χάσουν ψήφους της συντηρητικής δεξιάς, να ακολουθήσουν τον πρώην πρωθυπουργό και όχι το νυν πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ.

Ως εκ τούτου, το πιθανότερο είναι ότι το Μαξίμου θα αφήσει το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών για μετά τις ευρωεκλογές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα