Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Το Μαξίμου φοβάται τους υπουργούς

Διαβάζεται σε 5'
Υπουργικό Συμβούλιο
Υπουργικό Συμβούλιο Aris Oikonomou / SOOC

Δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της ΝΔ για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η απειθαρχία των υπουργών όμως είναι άλλης τάξης ζήτημα. Οι ελιγμοί του Μαξίμου

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης άναψε χθες νέες φωτιές στην κυβέρνηση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Και αυτό καθώς όχι μόνο επανέλαβε χθες την αντίθεση του, με επιχείρημα ττην τεκνοθεσία. Αλλά γιατί προειδοποίησε ότι δεν θα συμμορφωθεί σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους υπουργούς.

Μάλιστα ο κ. Βορίδης εμμέσως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. Σε σχετικό ερώτημα δήλωσε ειδικότερα: “Στα ζητήματα της συνειδήσεως εγώ δεν μπορώ να κάνω πίσω. Αν μου πει κάποιος, ‘θα το κάνεις υποχρεωτικά αυτό’, δεν μπορώ να το κάνω”.

Είναι δεδομένο βέβαια ότι δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως στο Μαξίμου δεν έχουν ακόμη καταλήξει πως θα χειριστούν το θέμα των υπουργών.

Διότι δεν έχει την ίδια πολιτική βαρύτητα η απουσία (αρκετών) απλών βουλευτών από την ψηφοφορία, με την αποχή των υπουργών από ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης στην οποία μετέχουν.

Τυπικά βέβαια δεν μπορεί να αφεθούν μόνο οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να επιβληθεί κομματική πειθαρχία στους υπουργούς. Από την άλλη θα είναι πρωτοφανές να μην στηρίζουν μέλη της κυβέρνησης νομοσχέδιο που φέρνει συνάδελφος τους.

Ελιγμοί Μαξίμου με το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο εν προκειμένω θα φέρει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Η οποία ειρήσθω εν παρόδω είναι το μόνο μέλος της κυβέρνησης με αρκετό πολιτικό θάρρος και φιλελεύθερη συνέπεια ώστε να τολμήσει να δηλώσει ότι θα το ψηφίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το “επίμαχο” για τη ΝΔ ζήτημα δεν θα είναι στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου του Δεκεμβρίου, επομένως πιθανόν δεν θα έρθει πριν τα Χριστούγγενα.

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών θα γίνει πράξη, όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ απαντώντας σε ερώτηση του NEWS 24/7, και δη μέχρι το καλοκαίρι. Ενδεχομένως όμως να κατατεθεί μετά τις ευρωεκλογές, για να αποφευχθεί ψήφος διαμαρτυρίας προς τα ακρο- δεξιά.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, προκειμένου να μη δημιουργηθούν εντυπώσεις από την αποχή της μισής Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μελών του υπουργικού συμβουλίου, από ένα νομοσχέδιο, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει υποστηρίξει, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών να μην έρθει ως ξεχωριστή πρόταση νόμου, αλλά ως ρύθμιση σε ένα ευρύτερο νομοσχέδιο για θέματα ισότητας και οικογένειας, που θα περιλαμβάνει και “τυράκια” στους πιο “παραδοσιακούς” δεξιούς.

Ένα επιπλέον σενάριο, που δεν επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται επί του παρόντος, αφορά σε συνταγματικούς ελιγμούς της κυβέρνησης με το ζήτημα της τεκνοθεσίας, πάνω στο οποίο “πατάνε” οι περισσότεροι διαφωνούντες. Αντί λοιπόν τα ομόφυλα ζευγάρια να έχουν ίσα δικαιώματα με τα ετερόφυλα σε τεκνοθεσία μετά το γάμο, εξετάζεται να δοθεί και στους άνδρες το δικαίωμα της κατά μόνας τεκνοθεσίας, που σήμερα έχουν μόνο οι γυναίκες.

Μία τέτοια συνταγματική “πιρουέτα” φυσικά θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε προσφυγές απο ομόφυλα ζευγάρια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τις οποίες λογικά θα κερδίσουν. Εν τω μεταξύ όμως, εκτιμούν στο κυβερνητικό επιτελείο, και θα έχει περάσει ο γάμος των ομόφυλων ενισχύοντας το κεντρώο και φιλελεύθερο προφίλ του κ. Μητσοτάκη, και θα έχουν αποφευχθεί εσωκομματικά και ενδοκυβερνητικά παρατράγουδα.

Οι “ύποπτοι” υπουργοί

Η κ.Ζαχαράκη όπως αναφέρθηκε είναι η μόνη υπουργός που έχει δηλώσει ευθέως ότι θα ψηφίσει το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ ο κ.Βορίδης ο μόνος που ευθέως έχει δηλώσει ότι δεν θα το ψηφίσει.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν επίσης ότι δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα υπουργοί προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Αλλά και υπουργοί με στενή σχέση με το Μαξίμου όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης. Αναμένεται επίσης να ψηφίσουν υπέρ στελέχη με κεντροδεξιό προφίλ όπως η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Το ερώτημα είναι κυρίως τι θα πράξουν οι υπουργοί που έχουν αναδειχθεί στη ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος όχι μόνο να μην ψηφίσει, αλλά να προβεί και σε δήλωση αποδοκιμασίας. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει άλλωστε “καταγγείλει” ότι η ΝΔ επί Μητσοτάκη διολισθαίνει στο… δικαιωματισμό. Και υποστηρίζει μία πιο… τραμπική ΝΔ.

Τα βλέμματα καταρχήν στρέφονται στον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος πάντως έχει δημοσίως κρατήσει ουδέτερη στάση και έχει επιφυλαχθεί να τοποθετηθεί εφόσον δει το τελικό νομοσχέδιο. Έχει δηλώσει μάλιστα ότι δεν είναι “αξιωματικά αρνητικός” στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Παρόλα αυτά το πιθανότερο είναι την ώρα της ψηφοφορίας ο κ. Γεωργιάδης να έχει… άλλη δουλειά. Από την άλλη εάν τεθεί ζήτημα διακινδύνευσης της κυβερνητικής ισχύος (ή και της υπουργικής του καρέκλας σε ένα ανασχηματισμό), δεν είναι βέβαιο τι θα πράξει.

Ερωτηματικό αποτελεί επίσης η στάση στελεχών που είτε αναδείχθηκαν στη ΝΔ επί Σαμαρά όπως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, είτε έχουν χτίσει ένα προφίλ που απευθύνεται σε συντηρητικό ακροατήριο, όπως η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα