Το ΥΠΕΞ "αναχαιτίζει" τα μαχητικά του Ερντογάν: Εσείς παραβιάζετε, εμείς υπεραμυνόμαστε

Ρ. Τ. Ερντογάν
Ρ. Τ. Ερντογάν AP

Η Αθήνα απαντά στις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τις υπερπτήσεις μαχητικών στο Αιγαίο, συστήνοντάς στη γείτονα να προάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Απαράδεκτες χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τη νέα προκλητική αναφορά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Αιγαίο, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι όσο θα απογειώνονται τα ελληνικά μαχητικά στην περιοχή, τόσο θα απογειώνονται και τα τουρκικά.

Το ΥΠΕΞ συστήνει στην Άγκυρα να προάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας, ακολουθώντας το νηφάλιο και υπεύθυνο παράδειγμα της Αθήνας, τόσο για δικό της όφελος, όσο και προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.

ADVERTISING

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει:

προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία, είναι απολύτως απαράδεκτη.

Στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα.

Η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του. Η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Ως προς το Αιγαίο ειδικότερα, επαναλαμβάνουμε ότι το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του.

Η Τουρκία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα".

Οι "ρουκέτες" Ερντογάν για το Αιγαίο

Στη συνέντευξή του στο Haberturk, ο Τούρκος πρόεδρος υπήρξε πιο εμπρηστικός από ποτέ αναφερόμενος στο Αιγαίο. «Όταν κάπου κάπου τα αεροσκάφη μας απογειώνονται στο Αιγαίο, βλέπετε πως απογειώνονται και τα αεροσκάφη από την Ελλάδα. Όμως όταν απογειωθούν τα αεροσκάφη της Ελλάδας και απογειώσουμε και τα δικά μας τότε λένε ‘''γιατί τα απογειώσατε''! Τι σημαίνει δηλαδή; Αυτά δεν είναι τουριστικά αεροπλάνα. Όταν εσύ απογειώνεις, τότε θα απογειωθεί και το δικό μου. Αυτή η υπόθεση δεν έχει συγχώρεση. Αν συμβεί κάτι άλλο τι θα γίνει; Aς δέσουμε τον γάιδαρο μας σε γερό κοντάρι και μετά έχει ο Θεός»», δήλωσε ο Ερντογάν.

Παράλληλα, προσπάθησε να αιτιολογήσει την εγκατάσταση των ρωσικών S-400 - που έχουν προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ κατά της Άγκυρας - λέγοντας ότι θα τους ενεργοποιήσει όπως ακριβώς έκανε και η Ελλάδα με τους S-300.

Κουμουτσάκος: Δεν υπάρχουν παζάρια

Ανήκουστες είναι οι δηλώσεις Ερντογάν σύμφωνα με τον Τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, που ζητά από την κυβέρνηση να του "ξεκόψει κάθε τέτοια σκέψη".

Ολόκληρη η ανακοίνωση Κουμουτσάκου:

«Ο Τούρκος Πρόεδρος ζητά, με προκλητικό τρόπο, από την χώρα μας κάτι ανήκουστο. Να εγκαταλείψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο και να σταματήσει να υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία. Αν αυτό εννοεί η Άγκυρα, όταν μιλά για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να της ξεκόψει κάθε τέτοια σκέψη. Στα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας δεν χωρούν παζάρια και συμψηφισμοί».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ερντογάν, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νέα τουρκική πρόκληση: Αναχαιτίστηκαν μαχητικά που πετούσαν πάνω από Οινούσες και Παναγιά

Κύπρος, παραβιάσεις στο Αιγαίο και Αγιά Σοφιά: Τι ζητά το Ευρωκοινοβούλιο από την Τουρκία

Ερντογάν: Η αγορά των S-400 δεν αφορά το ΝΑΤΟ, ούτε την ασφάλεια των ΗΠΑ

24Media Network