Τουρκία και θαλάσσιες ζώνες στην συνάντηση Δένδια με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής

Τουρκία και θαλάσσιες ζώνες στην συνάντηση Δένδια με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής

Οι δύο πολιτικοί εξέφρασαν την κοινή πεποίθηση ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για την σημερινή κατάσταση στην Λιβύη και πως η αυριανή πραγματικότητα στη χώρα προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων

Με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής των αντιπροσώπων, Ακίλα Σάλεχ, συναντήθηκε στο Τομπρούκ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Οι δύο πολιτικοί εξέφρασαν την κοινή πεποίθηση ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για την σημερινή κατάσταση στην Λιβύη και πως η αυριανή πραγματικότητα στη χώρα προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων.

«Συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο Πρόεδρος Μακρόν. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας.

Ξεκινώντας τη δήλωσή του, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στη Λιβύη και τη συνάντησή του με τον «Πρόεδρο του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα, του Λιβυκού Κοινοβουλίου, τον Ακίλα Σάλεχ, ήδη επισκέπτη μας στην Ελλάδα».

Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Δένδιας, η απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Ο κ. Δένδιας διαμήνυσε πως η Ελλάδα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη θάλασσα και είναι έτοιμη να βοηθήσει ακόμη περισσότερο.

Δένδας και Σαλέχ συμφώνησαν επίσης στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση, που προϋποθέτει τόσο τη Διαδικασία του Βερολίνου, όσο και την πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι.

Ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Σαρατζ-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010, υπήρξε μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Οι κ.κ. Δένδιας και Ακίλα συζήτησαν για το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη και συνεννοήθηκαν για τη δυνατότητα να λειτουργήσει ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές. Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης, επισήμανε ο κ. Δένδιας.

«Και, βεβαίως, είχα τη χαρά να ανακοινώσω στον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου την απόφαση του Κώστα Τασούλα, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, για την επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Λιβύης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα