Τραγωδία στο Πολεμικό Ναυτικό. Το μοιραίο ελικόπτερο προσέκρουσε σε λόφο

Στη φωτογραφία η φρεγάτα F-466 (ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ) στο Λακκί της Λέρου την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016. Από τη συγκεκριμένη φρεγάτα απονειώθηκε το μοιραίο ελικόπτερο Agusta Bell, στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16, για την εκτέλεση άσκησης, όταν στις 02:45 τα ξημερώματα χάθηκε το ίχνος του, η επαφή του με τα ραντάρ και οι επικοινωνίες, όπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών. 
(EUROKINISSI/LEROSNEWS.GR)
Στη φωτογραφία η φρεγάτα F-466 (ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ) στο Λακκί της Λέρου την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016. Από τη συγκεκριμένη φρεγάτα απονειώθηκε το μοιραίο ελικόπτερο Agusta Bell, στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16, για την εκτέλεση άσκησης, όταν στις 02:45 τα ξημερώματα χάθηκε το ίχνος του, η επαφή του με τα ραντάρ και οι επικοινωνίες, όπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών. (EUROKINISSI/LEROSNEWS.GR) EUROKINISSI

Πως έπεσε το ελικόπτερο. Εντοπίστηκαν οι σοροί δύο εκ των τριών μελών του πληρώματος. Τι αναφέρουν στο News247 ανώτατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού. Το χρονικό της τραγωδίας

Συγκλονίζουν τα στοιχεία, όσο περνά η ώρα, για την συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν τρεις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού. Το ελικόπτερο φαίνεται πως προσέκρουσε σε λόφο. Σε βαθύ πένθος οι ένοπλες δυνάμεις.

Ενώ είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό και του τρίτου μέλους του πληρώματος που επέβαινε  στο ελικόπτερο 212, συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες για την πτώση του ελικοπτέρου.

Όπως αναφέρουν στο News247 ανώτατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού το ελικόπτερο φαίνεται πως τελικά προσέκρουσε σε λόφο της νησίδας Κίναρος. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν στο News247 πως οι λόγοι που προσέκρουσε το ελικόπτερο στον λόφο μένουν να αποσαφηνισθούν, αν δηλαδή υπήρξε ενδεχομένως κάποιο απότομο καθοδικό ρεύμα, αν υπήρξε λάθος χειρισμός, ή κάποιο άλλο σφάλμα του κινητήρα ή αν οι εντολές που είχε ήταν να πετάξει σε χαμηλότερο ύψος από ότι επιτρεπόταν, βάση της γεωγραφίας της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως ανέφερε και ο Α/ΓΕΕΘΑ το τελευταίο στίγμα του ελικοπτέρου ήταν στα 390 πόδια (118 μέτρα) όταν το υψηλότερο σημείο στη νήσο Κίναρο είναι πάνω από 200μέτρα, ενώ στο σημείο της συντριβής μεταβαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης  Βίτσας με τον αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη.

Τραγωδία στο Πολεμικό Ναυτικό. Το μοιραίο ελικόπτερο προσέκρουσε σε λόφο

Το χρονικό της πτήσης

Το ελικόπτερο AB-212 του Πολεμικού Ναυτικού, είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16, για την εκτέλεση τακτικού παίγνιου, όταν στις 2:45 τα ξημερώματα χάθηκε η επαφή με τα ραντάρ. Στο ελικόπτερο επέβαιναν δυο υποπλοίαρχοι, ο κυβερνήτης Αναστάσιος Τουλίτσης, ο συγκυβερνήτης Κων/νος Πανανάς και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος  Ευαγγέλου.

Αμέσως όλα τα σώματα τέθηκαν σε επιφυλακή.  Στις έρευνες συμμετείχαν από το πρώτο λεπτό  ομάδα των υποβρυχίων καταστροφών, η 1η Μοίρα της ειδικής δύναμης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΜΕΕΔ), τμήμα αλεξιπτωτιστών του Στρατού Ξηράς και τμήμα της ΕΜΑΚ

-4:40 τα ξημερώματα: Εντοπίσθηκε θερμικό ίχνος του ελικοπτέρου, από τις θερμικές κάμερες των ελικοπτέρων Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού και του Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, ΒΔ της νήσου Κινάρου.

-7:01 το πρωί εντοπίσθηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου, με τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη να σημειώνει ότι “δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του από τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα. Δεν ακούστηκε τίποτε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι έρευνες

Σε βάθος 50 έως 100 μέτρων στη θάλασσα και την ξηρά, βορειοδυτικά της Κινάρου, συνεχίζονται οι έρευνες των ειδικών τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων για τον εντοπισμό των αγνοουμένων χειριστών και των υπολοίπων συντριμμιών του ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο κατέπεσε και συνετρίβη στην περιοχή.

Επίσης, στις έρευνες συμμετέχουν οι φρεγάτες ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ, ΕΛΛΗ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, ΑΔΡΙΑΣ, τα οργανικά ελικόπτερα ΣΙΚΟΡΣΚΙ της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ και ΑΒ-212 της φρεγάτας ΑΔΡΙΑΣ και δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία έχουν απογειωθεί από τη Χίο και τη Ρόδο.

Όπως έγινε γνωστό, ο κυβερνήτης, υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης γεννήθηκε το 1979, είναι έγγαμος και έχει περισσότερες από 1.300 ώρες πτήσης στα ελικόπτερα. Ο συγκυβερνήτης, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς γεννήθηκε το 1982, είναι έγγαμος με παιδιά και ο ναυτίλος ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου γεννήθηκε το 1980 και επίσης έχει παιδιά.

Η αναλυτική ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ. Δείτε το βίντεο με την ανακοίνωση του υπουργείου:

Σημειώνεται πως πριν καλά καλά η Ελλάδα προλάβει να εντοπίσει τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, που κατέπεσε στη νήσο Κίναρο, η Τουρκία προκαλεί απαγορεύοντας την προσέγγιση των σωστικών συνεργείων στην θαλάσσια περιοχή της συντριβής του ελικοπτέρου.

*Στην φωτογραφία η φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς" στο Λακκί της Λέρου. Από την συγκεκριμένη φρεγάτα απονηώθηκε το μοιραίο ελικόπτερο  Agusta Bell, στο πλαίσιο της άσκησης "Αστραπή 2/16".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τραγωδία στο Πολεμικό Ναυτικό. Συντριβή ελικοπτέρου με τριμελές πλήρωμα στην νήσο Κίναρο

Νέα τουρκική πρόκληση. Θέλουν να αναλάβουν την έρευνα στην Νησίδα Κίναρο

SHARE:

24Media Network