Τσακαλώτος: 'Νιώθω σαν προπονητής που δεν ξέρει πού είναι το τέρμα'

Πρώτη ημέρα εργασιών στο 27ο συνέδριο "Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας" με τίτλο "H Ελλάδα και το διεθνές μεταβαλλόμενο περιβάλλον: Μια ματιά στο μέλλον" στις 28 Νοεμβρίου 2016 στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental. 
Tο συνέδριο που διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο δράσεων του Επιμελητηρίου με αφορμή της ανακήρυξης του έτους 2016 από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ως Έτος Ανάπτυξης & Απασχόλησης/Growth & Jobs.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Πρώτη ημέρα εργασιών στο 27ο συνέδριο "Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας" με τίτλο "H Ελλάδα και το διεθνές μεταβαλλόμενο περιβάλλον: Μια ματιά στο μέλλον" στις 28 Νοεμβρίου 2016 στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental. Tο συνέδριο που διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο δράσεων του Επιμελητηρίου με αφορμή της ανακήρυξης του έτους 2016 από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ως Έτος Ανάπτυξης & Απασχόλησης/Growth & Jobs. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο αυτό που ζει τις τελευταίες ημέρες με τη διαπραγμάτευση

«Σε αυτή την διαπραγμάτευση νιώθω σαν προπονητής μια ομάδας που δεν ξέρω που βρίσκεται το τέρμα Έτσι δεν μπορώ να στήσω και να κατευθύνω του παίκτες μου».

Με τον γλαφυρό αυτό τρόπο περιέγραψε ο υπουργός οικονομικών κ Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέδριο του Economist στην Φρανκφούρτη την περίοδο που διανύουμε για την Ελλάδα με την Γερμανία και το ΔΝΤ να βρίσκονται σε αντίθεση για μέτρα ελάφρυνσης για τα μέτρα.

Στο πάνελ στο οποίο βρισκόταν με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της  ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ, ο κ. Τσακαλώτος του είπε: «Δεν μας είπε ο Κ. Κερε πώς βρίσκει το πρόγραμμα και αν η ΕΚΤ έχει την ίδια απαισιόδοξη πρόβλεψη όπως το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Είναι το πακέτο μέτρων αρκετό για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους»;

Ο κ. Κερέ απάντησε επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε πει και στην αρχική τοποθέτησή του ότι "δηλαδή το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει πρώτα να δει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και τότε θα αποφασίσει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο υπουργός οικονομικών μίλησε για θέμα τιμής εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών σε ότι αφορά στην υποχρέωση τους να παρέχουμε μέτρα ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα τούτο με δεδομένο ότι η χώρα μας έχει εκπληρώσει πλήρως το μέρος των υποχρεώσεων που της αναλογεί.

Υπενθύμισε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποσχέθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2015. «Μένουν μόνο  14 μήνες για να λήξει το πρόγραμμα. Νομίζω ότι είναι ώρα να αποφασίσει το ΔΝΤ το τι θέλει να κάνει και τι πιστεύει ότι χρειάζεται να γίνει».

«Μου φαίνεται ότι ήρθε η ώρα το ΔΝΤ να αποφασίσει», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός προσθέτοντας ότι από την μεριά τους τα κράτη-μέλη Γερμανία και Ολλανδία ζητάνε την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα από την μία για “την αυστηρότητα” που φέρνει στο πρόγραμμα, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να μην δέχονται ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να έχει άποψη για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Αυτό που ζητούμε από το ΔΝΤ είναι διαύγεια», είπε ο Έλληνας υπουργός «Αν η Ολλανδία και η Γερμανία θεωρούν ότι το ΔΝΤ είναι ένας υπέροχος οργανισμός με σημαντική τεχνογνωσία τότε θα πρέπει να ακούσουν την τεχνογνωσία τους και στο θέμα του χρέους» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΚΤ
SHARE:

24Media Network