Τσίπρας: Δε θα παίζουμε τις κουμπάρες. Λύση την Παρασκευή ή έκτακτη Σύνοδος πριν το Πάσχα

Τσίπρας: Δε θα παίζουμε τις κουμπάρες. Λύση την Παρασκευή ή έκτακτη Σύνοδος πριν το Πάσχα

"Δεν θα παίζουμε τις κουμπάρες", διεμήνυσε ο πρωθυπουργός στους δανειστές. Ζήτησε από τον Τουσκ, τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής πριν το Πάσχα, εάν το Eurogroup της Μάλτας δεν καταλήξει σε συμφωνία

“Κομμένα τα παιχνίδια” διεμήνυσε σε ΔΝΤ και Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής πριν το Πάσχα, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεθαύριο στο Eurogroup στη Μάλτα.

Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός έθεσε το δικό του deadline στους δανειστές, καθώς εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Απρίλιο, τα περιθώρια στενεύουν ασφυτικά. “Εδώ δεν παίζουμε τις κουμπάρες, αλλά με το μέλλον ενός λαού. Αυτό πρέπει να σταματήσει” είπε χαρακτηριστικά, καταγγέλοντας κωλυσιεργία από πλευράς ορισμένων “αμετανόητων” εκ των εταίρων και προειδοποιώντας ότι κινδυνεύει τόσο η ελληνική οικονομία όσο και η ευρωπαϊκή σταθερότητα.

Από την πλευρά του ο κ.Τουσκ δε θέλησε να μπει σε άλλα σενάρια, πέρα από αυτό της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μεθαύριο στο Eurogroup. “Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική στη θετική έκβαση της συνάντησης της Παρασκευής, οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να πετύχουν συμφωνία” είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι “κανείς δε θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα”.

Ενώ ο πρωθυπουργός “έδειξε” το ΔΝΤ ως υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πάντως κινήθηκε στη λογική πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη φέρουν ευθύνη. Σημειωτέον επίσης ότι ο κ.Τουσκ απέφυγε να απαντήσει ευθέως σε δημοσιογραφική ερώτηση για το εάν ισχύει το εργασιακό ευρωπαϊκό κεκτημένο στην Ελλάδα.

Ειδικότερα ο κ.Τσίπρας, αφού υπενθύμισε ότι και το 2015 και το 2016 η Ελλάδα υπέρεβη τους δημοσιονομικούς στόχους (εντός των ημερών σημείωσε αναμένονται τα τελικά στοιχεία που προβλεπεται να δείξουν πρωτογενές πάνω από 3,5%), τόνισε: “Η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα και να αφήσει πίσω της την κρίση και τα καταστροφολογικά σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, που κάποιοι επιθυμούσαν το 2015 και δε δίσταζανα να το δηλώσουν ευθέως, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ίδια τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό το πολιτικό σχέδιο ηττήθηκε οριστικά το καλοκαίρι του 2015 όμως και παρά τα εντυπωασιακά αποτελέσματα εν τω μεταξύ, ορισμένοι πιστωτές παραμένουν ακόμη και σήμερα αμετανόητοι”.

Επέρριψε στους αμετανόητους εκ τω πιστωτών την ευθύνη για το γεγονός ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει κλείσει από το Δεκέμβριο και έκανε λόγο για απαράδεκτη κωλυσιεργία που θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και την ίδια την Ευρώπη, με τη δημιουργία κάθε τόσο τεχνητών εμποδίων.

“Είπα στον Πρόεδρο Τουσκ ότι η αίσθηση που έχουμε στην Ελλάδα είναι ότι καθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία, καθώς η Ελλάδα με καλή πίστη επιδιώκει διαρκώς κοινό έδαφος, κάποιοι την τελευταία στιγμή έρχονται να βάλουν επιπρόσθετες απαιτήσεις, παραβιάζοντας τα συμφωνηθέντα. Κάποιοι επιχειρούν να ροκανίσουν το χρόνο, να βλάψουν την ανάκαμψη, να επαναφέρουν αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα και την Ευρώπη και μάλιστα σε μία κρίσιμη συγκυρία, καθώς επίκειται η κρίσμη εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία και υπάρχει ένταση στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Εξέφρασα με ειλικρίνεια στον Πρόεδρο Τουσκ ότι εγώ και η κυβέρνηση δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε για πολύ ακόμη παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού και της προοπτικής της Ευρώπης”, πρόσθεσε.

O πρωθυπουργός τόνισε ότι η εν εξελίξει διαδικασία στις Βρυξέλλες οφείλει να οδηγήσει σε λύση στο Eurogroup της Μάλτας, στο πλαίσιο όσων είχαν συμφωνηθεί στις 20 Φλεβάρη. Είπε πάντως ότι και ο ίδιος και ο Τουσκ, με βάση τις πληροφορίες που έχουν από το δείπνο της ελληνικής ομάδας με τους θεσμούς χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, έχουν την αίσθηση ότι “βρισκόμαστε μία ανάσα πριν τη συμφωνία”, ωστόσο είχε την υποχρέωση να πει στον Προέδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι εάν παρά τις προβλέψεις δεν υπάρξει συμφωνία την Παρασκευή στο πλαίσιο του άτυπου – όπως υπογράμμισε- οικονομικού διευθυντηρίου της Ευρώπης, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο ώστε να υπάρξει θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα και σε κάθε περίπτωση μέσα στον Απρίλιο, ακόμη και εάν χρειαστεί Σύνοδος Κορυφής.

“Έχουμε βρεθεί εδώ και καιρό σε ένα πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο δε μπορεί κάθε φορά στο παρά πέντε να παραβιάζεται. Εχουμε διαρκώς καλά νέα και κάποιοι μεταφέρουν το γκολποστ παραπέρα. Εδώ όμως δεν παίζουμε τις κουμπάρες, αλλά με το μέλλον ενός λαού. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Εάν το Eurogroup δε βγάλει λευκό καπνό, έχω ήδη ζητήσει από τον κ.Τούσκ τη σύγκληση Συνόδου των κρατών μελών του ευρώ για άμεση λύση”, πρόσθεσε. Ειπε μάλιστα ότι το προηγούμενο διάστημα είχε επικοινωνίες με ηγέτες της ΕΕ με τους οποίους συμφώνησε ότι δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα και η ενότητα της ΕΕ, ότι πρέπει να σταματήσουν άμεσα τα παιχνίδια και να βρεθεί λύση.

Εκτίμησε όμως ότι αυτό δε θα χρειαστεί γιατί θα υπαρξει αποτέλεσμα την Παρασκευή, ξεκαθάρισε όμως ότι αυτή η κωλυσιεργία δε μπορεί να συνεχίζεται.

Τουσκ: Κανείς δε θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την πλευρά του τόνισε καταρχήν ότι γνωρίζει πολύ καλά τις τεράστιες θυσίες των Ελλήνων πολιτών τα τελευταία χρόνια. “Κανείς δεν έχει υποφέρει στην κρίση περισσότερο από τους Έλληνες, όμως πρέπει να είμαστε σαφείς: Κανείς δεν ενδιαφέρεται να τιμωρήσει την Ελλάδα. Ο μόνος στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Η κρίση από μόνη της είναι αρκετά τιμωρητική. Δε χρειάζονται άλλα μέτρα, άλλα μέσα για τιμωρία. Οι προθέσεις μας είναι μόνο καλές και είμαι βέβαιος ότι όλα αυτά τα μέτρα αν και μερικές φορές επώδυνα, είναι εδώ για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αναπτυχθέι και να έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις στο μέλλον” διαβεβαίωσε.

Παραδέχθηκε ότι αυτό ακούγεται παράδοξο, επικαλέστηκε όμως την περίπτωση της πατρίδας του της Πολωνίας, όπου όπως είπε “βιώσαμε στο παρελθόν δραματικές κρίσεις και κάναμε θυσίες, όμως στο τέλος δουλεύει και είμασταν βέβαιοι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι ήταν εκεί για να βοηθήσουν, όχι να τιμωρήσουν και αυτή είναι σήμερα η υποχρέωση και των δύο μας, να διευκολύνουμε τη διαδικασία των δύσκολων διαπραγματεύσεων”.

Δήλωσε ότι “δεν υπάρχει καμία εναλλακτική στη θετική έκβαση της συνάντησης της Παρασκευής, οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να πετύχουν συμφωνία”, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία ότι “είμαστε πολύ κοντά ε συμφωνία”.

Ερωτηθείς εάν σε περίπτωση νέου αδιεξόδου στη Μάλτα, θα συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής πριν το Πάσχα όπως ζήτησε ο κ.Τσίπρας, ο κ.Τουσκ απάντησε: “Δε θέλω να κάνω υποθέσεις και να σχολιάσω επί αρνητικών σεναρίων. Σήμερα είναι πολύ εύκολο να χαλάσει όλη μας η καλή δουλειά και αν δώσουμε λάθος εικόνα. Εγώ θα κάνω τη δουλειά μου, ξέρω τις υποχρεώσεις μου και τα εργαλεία που έχω στη διάθεση μου. Αυτή τη στιγμή θέλω μαζί με τον κ.Τσίπρα να υποστηρίξω τους συναδέλφους μας ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία την Παρασκευή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα