Τσίπρας: Ζήτημα ζωής και δημοκρατίας να φύγει η κυβέρνηση

Τσίπρας: Ζήτημα ζωής και δημοκρατίας να φύγει η κυβέρνηση
Ο Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI

Δυναμικά επανέφερε το θέμα των εκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είπε για το μετεκλογικό σκηνικό, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τα εσωκομματικά και τον Παύλο Πολάκη.

Έχουν τελειώσει τα περιθώρια συνεννόησης με αυτή την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά άμεσα εκλογές αφού το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα «ζωής και δημοκρατίας». Αυτό το μήνυμα έδωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι «Κόντρα». Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την πρόταση του για την προοδευτική διακυβέρνηση τονίζοντας ότι μετά τις εκλογές οι δυνάμεις του κέντρου και της αριστεράς θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα του αν θα αφήσουν την χώρα ξανά «στα χέρια της δεξιάς». Επίσης τόνισε αναφορικά με το επικείμενο συνέδριο  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει ως κόμμα αν θέλει να πείσει την κοινωνία πως μπορεί να αλλάξει την χώρα.

Κριτική για την πανδημία

Ο Αλέξης Τσίπρας για πολλοστή φορά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τα ζητήματα της πανδημίας. Σημειώνοντας πως πλέον έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια συζήτησης και συνεννόησης λέγοντας πως «ο κ.Μητσοτάκης είναι αναξιόπιστος. Έχει βασική ευθύνη για την πορεία των πραγμάτων». Τόνισε πως «η χώρα είναι στους θανάτους από τις χειρότερες στον κόσμο. Δεν μας αξίζει αυτό που ζούμε» σημειώνοντας πως  «έχουμε εκατόμβη νεκρών» ενώ στα νοσοκομεία υπάρχουν «άνθρωποι προχείρως δια-σωληνομένοι» και  «οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ έχουν μειωθεί. Είναι 10.000 από ότι πέρυσι». Με βάση αυτά σημείωσε ότι η σημερινή «είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη για την δημόσιας υγείας» και «το να φύγει είναι ζήτημα ζωής και ζήτημα δημοκρατίας». Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων για τα θέματα που αφορούν τον Covid 19. «Τώρα τι συνεννόηση να κάνουμε; Πάνω στα ερείπια; Τώρα είναι η ώρα για την λαϊκή ετυμηγορία» επισήμανε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «τούτη την ώρα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεννόησης με μια κυβέρνηση που έχει ρητορική διχαστική».

Για την ακρίβεια

Αναφερόμενος στο έτερο μεγάλο θέμα της περιόδου, την ακρίβεια ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στο θέμα της ΔΕΗ. «Θέλουμε να έχει το «Δ» μπροστά, να είναι δημόσια; Η θέλουμε να εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα» είπε σχολιάζοντας την στάση της κυβέρνηση λέγοντας ότι στις υψηλές τιμές χονδρικής «είμαστε πρωταθλητές σε όλη την Ευρώπη» ενώ μίλησε για 20% αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μάλιστα λόγο για «εναρμονισμένες πρακτικές στον χώρο της ενέργειας». Συνολικά για την ακρίβεια επισήμανε ότι «το φαινόμενο δεν είναι παροδικό» ενώ έκανε ειδική αναφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αυτός  να αυξηθεί στα 800 ευρώ. Σχολιάζοντας μάλιστα την αναφορά του Κ.Μητσοτάκη για αύξηση του κατώτερου μισθού τον Μάιο σχολίασε: «Αναρωτιέμαι εγώ τον Γενάρη, τον Φλεβάρη, τον Μάρτη και τον Απρίλη πώς θα ζήσει ο κόσμος». Σημείωσε ότι κυβέρνηση δεν θέλει να στενοχωρήσει επιχειρησιακούς κλάδους και εργοδότες που δεν επιθυμούν αύξηση του κατώτερου μισθούς επισημαίνοντας πως «είναι μια κυβέρνηση των deals».

Το αίτημα για εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το μιντιακό καθεστώς που όπως υποστήριξε έχει επιβάλλει η κυβέρνηση. Μίλησε για μία «πρωτοφανή για περιόδους δημοκρατίας υποστήριξη μιας κυβέρνησης». Σημείωσε πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ζητά εκλογές και έως τότε να ασκεί αντιπολίτευση. Όπως τόνισε «σε μία δημοκρατία οι πολιτικές δυνάμεις έχουν το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, της διαδήλωσης, της κινητοποίησης. Είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα ξέρουμε όμως από την ιστορία ότι Δημοκρατία δεν είναι ψηφίζουμε κάθε 4 χρόνια αλλά είμαστε ενεργοί πολίτες». Απαντώντας μάλιστα στην απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αίτημα γι εκλογές αναρωτώμενος: «Αφού είναι τόσο μάγκας και νταής γιατί δεν κάνει εκλογές; Σε πόσες χώρες έχουν κάνει εκλογές εν μέσω πανδημίας;». Σημείωσε πάντως πως «από την έγνοια να σωθούν όσο περισσότερες ζωές γίνεται ζητάμε εκλογές».

Μετά τις εκλογές τα πραγματικά διλήμματα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις μετεκλογικές εξελίξεις. Αναφερόμενος στις μονοκομματικές κυβερνήσεις και τις κυβερνήσεις συνεργασίας αλλά και την θέση του Κ.Μητσοτάκη για «σταθερές» κυβέρνήσεις σχολίασε: «Δεν πιστεύω σε αυτού του είδους την σταθερότητα» τονίζοντας πως «σταθερότητα είναι να βρίσκεις κρεβάτι στην ΜΕΘ όταν το ‘χεις ανάγκη» ή «να μπορείς να έχεις μια προστασία και να μην αισθάνεσαι ανασφαλής». Σημείωσε πως «οι μονοκομματικές κυβερνήσεις ήταν αυτές που μας οδήγησαν στην χρεωκοπία. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια συγκυβέρνηση με ένα κόμμα που είχε μεγάλες ιδεολογικές διαφορές και κράτησε 4 χρόνια». Με βάση αυτά συμπέρανε πως «δεν νομίζω ότι έχει νόημα αυτού του είδους η σύγκριση. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας να στηρίζονται σε μία προγραμματική βάση μπορούν να είναι σταθερότατες».

Αναφερόμενος στην κυβερνητική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ και την πρότασή του για προοδευτική διακυβέρνηση επισήμανε αναφορικά με τις δυνάμεις του κέντρου και της αριστεράς πως τώρα ίσως αρνούνται αυτή την προοπτική. Όμως – είπε ο Αλέξης Τσίπρας – «πρίν να βρεθείς μπροστά στο δίλημμα να απαντήσεις στο μείζον ζήτημα για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα» και το αν  «θα πάει ξανά η χώρα στα χέρια της δεξιάς μπορείς να λες ότι θέλεις». Ξεκαθάρισε πάντως πως η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ  «είναι προϋπόθεση πολιτικά και ηθικά. Πρέπει να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ». Σημείωσε πάντως πως «αν απαντήσω με τους αριθμούς αυτό που απαιτείται είναι οι προοδευτικές δυνάμεις να έχουν μεγαλύτερο άθροισμα» από την συντηρητική παράταξη. Όσον αφορά το αν θα είναι ο ίδιος επικεφαλής της προοδευτικής διακυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «τους πρωθυπουργούς ο λαός τους αποφασίζει όταν αποφασίστηκαν πρωθυπουργοί στα παρασκήνια ήταν βραχύβιες αυτές οι κυβερνήσεις». Επίσης δήλωσε βέβαιος πως «δεν θα χάσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί ήταν και παραμένει τέκνο της ανάγκης».

Σε μήνα του μέλιτος ο Ανδρουλάκης

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής. Όπως είπε «δεν έχει βρει ακόμη τα πατήματά του» και  «περνάει μια περίοδο μέλιτος». Σημείωνοντας πως «η δυσκολία η μεγάλη είναι όταν θα βρεθείς αντιμέτωπος με τα προβλήματα» και πως «τα δύσκολα είναι μπροστά και εκεί θα κριθεί. Στο πως θα απαντήσει στα πολιτικά διλήμματα». Πιο συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «θα είσαι ή με την Δεξιά ή με την δημοκρατική παράταξη. Δεν μπορείς να είσαι και με την δεξιά και με δημοκρατική παράταξη». Επίσης σημείωσε ότι η στάση υπέρ μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης γενικά οδηγεί στο «να γίνεις ΚΚΕ του κέντρου». Σημείωσε πως «το ΠΑΣΟΚ έχασε ένα πολύ μεγάλο μέρος της εκλογικής του δυναμης όχι γιατί δεν είχε άξιους αρχηγούς, αλλά γιατί το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε, υιοθέτησε, συγκυβέρνησε με την Νέα Δημοκρατία». Επίσης δήλωσε ότι δεν θα ζητήσει, άμεσα τουλάχιστον, συνάντηση με τον Ν.Ανδρουλάκη. Επίσης ξεκαθάρισε ότι «ένας είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος: Η Δεξιά, η πολιτική της και ο Κ.Μητσοτάκης»

Επίσης σχολίασε την στάση της Ν.Δ απέναντι στο ΚΙΝ.ΑΛ. Είπε ότι «ο κ.Μητσοτάκης είναι λίγο αμήχανος μπροστά στις εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛ» και «ψάχνει να βρει που θα συναντήσει τον κ.Ανδρουλάκη». Επισήμανε ότι αυτό συμβάινει «γιατί ένα μεγάλο κομμάτι των εκσγυχρονιστών του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε υπό την δική του επιρροή και τώρα επαναπατρίζεται».

“Αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε εμείς πως θα πείσουμε ότι θα αλλάξουμε την χώρα;”

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς και στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως για την πρόταση του να εκλέγεται ο πρόεδρος και η Κ.Ε του κόμματος από την βάση αλλά και τις αλλαγές που προτείνει για το καταστατικό και την λειτουργία του κόμματος. Όπως είπε στόχος είναι «να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση του πολίτη με την πολιτική» σημειώνοντας πως «το δικό μας το μοντέλο δίνει αξία στα μέλη του κόμματος». Επίσήμανε ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κόμμα που τα μέλη θα είναι ισχυρά, να αυξήσουμε τον αριθμό των μελών, να απλοποιήσουμε την διαδικασία εγγραφής» γιατί «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ένα κόμμα πολύ πιο μαζικό».

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται σχετικά με την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Αν ήθελα να κάνω το κόμμα αρχηγικό δεν θα δημιουργούσα προϋποθέσεις αναβάθμισης της Κεντρικής Επιτροπής» αλλά μόνον της προεδρικής εκλογής. Τόνισε πως «δεν πιστεύω στα αρχηγικά κόμματα» επίσης ότι «δεν πιστεύω στους ηγέτες που επιβάλλονται αλλά στους ηγέτες που εμπνέουν».

Συνολικά ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «θέλω να αποφασίζει δημοκρατικά το μεγαλύτερο μέγεθος συλλογικότητας» εκτιμώντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά ένα κόμμα της αριστεράς. Είναι το μεγαλύτερο εκλογικά κόμμα αριστεράς και κεντροαριστεράς σε όλη την Ευρώπη και είναι κόμμα πρότυπο γιατί κυβέρνησε σε δύσκολες συνθήκες και συνεχίζει να εμπνέει». Χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ΄τοι «αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε εμείς πως θα αλλάξουμε την χώρα;».

Για τις διαφωνίες και τον Πολάκη

Αναφερόμενος στις διαφωνίες που καταγράφονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα και πάντα κατάφερνε να συνθέτει τις διαφωνίες και να προχωράει μπροστά». Ανέφερε μάλιστα πως «πιστεύω ότι σιγά – σιγά ακόμη και αυτοί που έχουν αντιδράσει θα το σκεφτούν καλύτερα». Επίσης ξεκαθάρισε ότι «δεν εκβιάζω» και πώς δεν επιθυμεί την εκδίωξη οποιουδήποτε από το κόμμα.

Ειδική αναφορά έκανε στον Παύλο Πολάκη. Σχολιάζοντας τις επιθέσεις την Ν.Δ με την φράση: «Η Ν.Δ έχει ανάγκη περισσότερο Πολάκη από όσο μπορούμε να καταναλώσουμε». Επίσημανε για τις κατά καιρούς δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού πως «σε άλλα συμφωνώ σε άλλα διαφωνώ» και ιδίως «για την εκφορά του λόγου». Σημείωσε πάντως ότι δεν τίθεται θέμα ζημιάς στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Παύλο Πολάκη  «όσο λειτουργεί εντός ενός συντεταγμένου πλαισίου».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα