Τσίπρας: “Αλληλεγγύη στον Αυγενάκη, η ευθύνη στον Μητσοτάκη”

Τσίπρας: “Αλληλεγγύη στον Αυγενάκη, η ευθύνη στον Μητσοτάκη”
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή Eurokinissi

Σκληρή κριτική από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα, τις αμερικανικές βάσεις και τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο.

Στην ολομέλεια της Βουλής ήρθε η κύρωση του πρωτοκόλλου τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στους χειρισμούς Μητσοτάκη με αναφορές στα εθνικά θέματα αλλά και στο ποδόσφαιρο.

“Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε ποδοσφαιρικούς παράγοντες και θα διαχειριστείτε μια εθνική κρίση,θα διαχειριστείτε τον Ερντογάν” είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι “η ανησυχία αυτή είναι πολιτική, κοινωνική, εθνική, ειλικρινής”. Αυτό διότι, είπε, στην οικονομία “οι οιωνοί δεν είναι καλοί”, στην κοινωνία η κυβέρνηση εφαρμόζει “με αγριότητα μια πολιτική που ευνοεί τα πάνω στρώματα, και συμπιέζει ακόμα παρακάτω τα κάτω” και στο προσφυγικό βρίσκεται στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, όπως είπε. “Δυστυχώς μαζί σας βρίσκεται σε αδιέξοδο και η χώρα και σε μεγάλο αναβρασμό οι τοπικές κοινωνίες”, συνέχισε, μιλώντας για “αδυναμία και επιτελική ανικανότητα” της κυβέρνησης να διαχειριστεί προβλήματα. “Γιατί εσείς γεννάτε αντί να λύνετε προβλήματα”, τόνισε.

Για την πολιτική έναντι της Τουρκίας είπε αναλυτικά:

“Σας είχα πει ότι η πολιτική της αδράνειας ήταν μια λαθεμένη και επικίνδυνη πολιτική γιατί αυτή συνεισφέρει στο να αποθρασύνεται η Τουρκία. Μπροστά στην πιο επιθετική κίνηση της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας, των τελευταίων 20 ετών, δηλαδή στη σύναψη αυτού του παράνομου συμφώνου με την Λιβύη, τόνισα ότι πρέπει όλα τα μεγάλα κόμματα είναι να συμφωνήσουμε σε μια κοινή στρατηγική.

Ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία της στρατηγικής είναι να μην είμαστε δεδομένοι για κανέναν ούτε για τους συμμάχους μας και θυμάμαι ότι απαντήσατε θετικά και δηλώσατε ότι προσυπογράφετε αυτή την άποψη. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι στην επίσκεψή σας στον Λευκό Οίκο εφαρμόσατε αυτά τα λόγια, ιδίως τη στιγμή που ανακοινώνετε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Ελλάδα είναι πιστός και πρόβλέψιμος σύμμαχος”.

Για το νομοσχέδιο για τις βάσεις, ανέφερε: “Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα έπρεπε καν να είχε κατατεθεί έως ότου εξασφαλιστούν οι διαβεβαιώσεις. Η η σπουδή σας να το ψηφίσετε χωρίς να διασφαλιστούν αυτές οι διαβεβαιώσεις σας καθιστούν και υπεύθυνο για οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη που όλοι θέλουμε να αποφευχθεί”.

“Σήμερα είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ μια κοινή εθνική στρατηγική” συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός.

“Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κοινή εθνική στρατηγική δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν σταματήσετε να διαλαλείτε παντού πόσο δεδομένη είναι η χώρα, πόσο δεδομένος είστε εσείς πόσο δεδομένη είναι η κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική.

Ορθώς συναινέσατε στην επιχείρηση Σοφία. Ζητήσατε όμως κάτι από τις δύο χώρες που ενδιαφέρονται πρωτίστως την Ιταλία και την Γερμανία; Τραγελαφικές οι ανακοινώσεις για πλωτά φράγματα που θα κρατούν τους πρόσφυγες μακριά από τα ελληνικά νησιά”, συνέχισε.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης, δεν μπορεί σήμερα να συμφωνήσει με την υπερψήφιση της συμφωνίας. Διότι δεν πληρούνται σήμερα οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να αποβεί θετική για τα συμφέροντα της χώρας. Διότι διαφωνούμε κάθετα με τη λογική του «δεδομένου» που προωθείτε.  Ψηφίζουμε παρών, σήμερα”, ανέφερε.

Επανερχόμενος στις εξελίξεις για το ποδόσφαιρο, δήλωσε: “Κωμικοτραγικά όσα γίνονται τις τελευταίες μέρες στο χώρο του ποδοσφαίρου”. “Επιτρέψτε μου να πάω κόντρα στο ρεύμα των τελευταίων ημερών και να εκφράσω την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μου στον κ.Αυγενάκη, πολύ απλά γιατί για αυτούς τους άθλιους χειρισμούς την ευθύνη δεν έχει ο κ.Αυγενάκης, την έχει ο κ.Μητσοτάκης” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας. “Απόλυτα δική σας η ιδέα αυτής της τροπολογίας που όξυνε την κατάσταση αντί να την εξομαλύνει όπως πιστεύατε”.

“Υπεύθυνος είστε εσείς κ.Μητσοτάκη γιατί η διαπλοκή σας με τους μεγαλόσχημους που σας στήριξαν προκειμένου να εκλεγείτε σας οδήγησε σ’αυτούς τους πρωτοφανείς ακροβατισμούς” τόνισε.

“Το μπάχαλο στο ποδόσφαιρο δεν είναι κυρίως δείγμα ανικανότητας και ανεπάρκειας αναδεικνύει ένα μεγαλύτερο ζήτημα, ότι αδυνατείτε να ξεπληρώσετε τα γραμμάτια που υπογράψατε με την διαπλοκή προεκλογικά”, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας απάντησε στον πρωθυπουργό:

“Έχω την αίσθηση ότι κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε τι ακριβώς σας λέμε ή ότι πράγματι δεν μας παρακολουθείτε. Όντως, εμείς διαπραγματευτήκαμε τη συμφωνία, όμως η κύρωσή της σήμερα πριν διασφαλιστούν από την πλευρά των ΗΠΑ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι μια λάθος κίνηση. Όπως σας είπα στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαμε η εξωτερική πολιτική δεν είναι ζήτημα αγάπης, φιλίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε, όπως είπατε προηγουμένως, γιατί είχαμε πρώτιστο ζήτημα το συμφέρον της χώρας.

Οι ΗΠΑ πρέπει να δεσμευτούν ότι αν κλιμακωθούν οι προκλήσεις από τους γείτονές μας δεν θα αρκεστούν σε ρητορικές παρεμβάσεις”.

Απαντώντας στις κατηγορίες Μητσοτάκη για λάθος χειρισμούς βάσει της “μη προβλεψιμότητας”, τόνισε:

“Εγώ ο απρόβλεπτος είμαι ο πρωθυπουργός που κατάφερε να βγει η χώρα από τα μνημόνια μετά από μια οκταετή κρίση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που κατάφερε να αναβαθμίσει την αξιοπιστία της χώρας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που έχετε το θράσος να μιλάτε εσείς για κωλοτούμπα μέσα σε αυτή την αίθουσα”.

“Εγώ ο απρόβλεπτος όταν πήγα στις ΗΠΑ δεν κάθισα βουβός απέναντι στον Τραμπ. 72 δευτερόλεπτα μιλήσατε. Η απρόβλεπτη κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει συνέντευξη τύπου ώστε να ακουστούν οι θέσεις μας” είπε ακόμη για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

“Μιλήσατε εσείς για νταβατζήδες, ποιοι είναι; Ποιος; γιατί δεν τα λέτε; Ο κ.Μαρινάκης; Ο κ.Σαββίδης; Μιλάτε εσείς για φερέφωνα των ιδιοκτητών των Μέσων Ενημέρωσης; Εσείς τα λέτε; Αλήθεια συμβαίνει αυτό στον τόπο; Καλώς ορίσατε στη χώρα μας. Εσείς είστε πίσω από τις κρίσιμες αποφάσεις. Εσείς δεν ήσασταν με το που βγήκατε μειώσατε τη φορολογία στα συμβόλαιά τους με τους ποδοσφαιριστές, κάνοντας δώρο σε αυτή τη διαπλοκή που τώρα καταγγέλλετε; Καλά ξεμπερδέματα”, κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα