Τσίπρας: Διαψεύδονται οι Κασσάνδρες για την περικοπή των συντάξεων

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Πρωθυπουργού στην 3η σύνοδο "Thessaloniki Summit 2018"
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Πρωθυπουργού στην 3η σύνοδο "Thessaloniki Summit 2018" EUROKINISSI

"Μέτρα για αδύναμους, μεσαία τάξη και επιχειρηματικότητα θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός, θα εφαρμοστούν τα μέτρα της ΔΕΘ, δεν περικόπτονται οι συντάξεις", τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Thessaloniki Summit. Επανέλαβε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα προστατεύσει τα συμφέροντα της Ελλάδας και θα ενισχύσει την ανάπτυξη της Β.Ελλάδας.

"Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν", τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο 3ο Thessaloniki Summit και αναφερόμενος στα θετικά νέα από το Eurogroup. Σημείωσε ότι οι συντάξεις δε θα περικοπούν και ότι ο εφετινός προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει μέτρα ελάφρυνσης των αδύναμων, αλλά και μέτρα υπέρ της μεσαίας τάξης και επιχειρηματικότητας. Έκλεισε έτσι το μάτι και στο ακροατήριο της ΝΔ, ενώ υπερασπίστηκε τη συμφωνία των Πρεσπών για άλλη μία φορά, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις οικονομικές θετικές συνέπειες της.

"Η χώρα για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια βρίσκεται εκτός μνημονίων. Πετύχαμε παράλληλα μια συμφωνία για το χρέος που μας ανοίγει ένα καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας. Για πρώτη φορά έχουμε μια ρύθμιση για το χρέος που το καθιστά βιώσιμο και διαχειρίσμο. Το σημαντικότερο, με την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, σε αντίθεση με τα δυο προηγούμενα, βρίσκονται πλέον στα χέρια μας τα εργαλεία οικονομικής πολιτικής.

Thessaloniki Summit 2018: Στιγμιότυπο λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του πρωθυπουργού
Thessaloniki Summit 2018: Στιγμιότυπο λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του πρωθυπουργού MAKRIDISPAVLOS

Και αυτό θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στο φετινό προϋπολογισμό.

Όπου όχι μόνο δε θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας αλλά μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στη πραγματική οικονομία. Μέτρα όχι μόνο για αδύναμους αλλά και για τη μεσαία τάξη και την επιχειρηματικότητα", ανέφερε ειδικότερα.

"Όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα θετικά.

Thessaloniki Summit 2018: Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος του Ομίλου της 24Μedia Δημήτρης Μάρης
Thessaloniki Summit 2018: Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος του Ομίλου της 24Μedia Δημήτρης Μάρης MOTION TEAM / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Συνεπώς φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά θα διαψευστούν όσοι είχαν επενδύσει στη καταστροφή και προεξοφλούσαν περικοπή των συντάξεων.

Αλλά και όσοι προεξοφλούσαν ότι δε θα υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλα στη φετινή ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη και όλη η Βόρεια Ελλάδα, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι αποτελούν όχι μόνο τον ισχυρότερο περιφερειακό βραχίονα του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας, αλλά και το βραχίονα εκείνο που είναι κρίσιμος για τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. "Είναι κρίσιμος για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που ανοίγονται πλέον μπροστά μας, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών", προσθεσε.

Thessaloniki Summit 2018: Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρωθυπουργού
Thessaloniki Summit 2018: Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρωθυπουργού ANDREA BONETTI

Εκτίμησε ότι: "Η Συμφωνία των Πρεσπών, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελεί διεθνές πρότυπο διευθέτησης διαφορών με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο. Μια συμφωνία που αναδεικνύει την Ελλάδα, που προστατεύει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της χωρίς να κρύβεται στο καβούκι της, με τη ματιά της στο μέλλον".

Και υπογράμμισε πως "ειδικότερα σε ότι αφορά στην οικονομία, η απόφαση που θα πάρουμε σύντομα για τη σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας -Σκοπίων- Βελιγραδίου, ή τα έργα που θα πραγματοποιηθούν στη βάση των Μέτρων Οικοδόμησής μας, ή η απόφαση της EBRD να χρηματοδοτηθούν έργα διασυνοριακών υποδομών και διασυνδεσιμότητας προκειμένου να στηριχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, επιβεβαιώνουν το δρόμο που ανοίγει μπροστά μας".

Thessaloniki Summit 2018: Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρωθυπουργού
Thessaloniki Summit 2018: Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρωθυπουργού MAKRIDISPAVLOS

Ανέφερε δε ότι υπάρχουν αντίστοιχα πολλά περιθώρια για διασυνοριακή συνεργασία με χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων και με την Αλβανία.

Ο κ.Τσίπρας σχολίασε εξάλλου ότι "τα περιφερειακά σχήματα και οι συνέργειες, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια, με επίκεντρο την Βόρεια Ελλάδα. Όπως είδαμε φέτος στη ΔΕΘ όπου αξιωματούχοι των ΗΠΑ βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι με ομολόγους τους της περιοχής για να συζητήσουν για αμερικανικές επενδύσεις με εφαλτήριο τη Θεσσαλονίκη".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: thessaloniki summit 2018, Τσίπρας, Θεσσαλονίκη, Συντάξεις, Προϋπολογισμός
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Thessaloniki Summit 2018: Οι ομιλίες της πρώτης ημέρας

Πάιατ: Η συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί

Μπαγίς στο News 24/7: "Μπορούμε να κάνουμε την περιοχή πεδίο συνεργασίας και όχι συγκρούσεων"

Δημήτρης Μάρης: Απασχόληση, εκπαίδευση και αλλαγή νοοτροπίας τα κλειδιά για ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο

SHARE: