Τσίπρας: Είστε ενορχηστρωτής της έντασης κ. Μητσοτάκη

Τσίπρας: Είστε ενορχηστρωτής της έντασης κ. Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας eurokinissi

"Κατηγορώ" του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό. "Την οργή των νοικοκυραίων να φοβάστε" τόνισε εγκαλώντας τον ότι επενδύει στον διχασμό επειδή απέτυχε στην αντιμετώπιση της πανδημίας.  

Η ενότητα του λαού είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχει η χώρα σε αυτές τις στιγμές και η κυβέρνηση με ευθύνη του πρωθυπουργού την υπονομεύει επισήμανε αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτηση του στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα απέδωσε πλήρη ευθύνη στον πρωθυπουργό για την πυροδότηση κλίματος έντασης ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση εισπράττει «την οργή των νοικοκυραίων».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης «εσείς προσωπικά είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης. Ενώ τη περασμένη Τρίτη είχατε τη πληροφορία από τις αρχές, πληροφορία που μόνο εσείς θα μπορούσατε να έχετε, ότι χούλιγκαν από όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Αττικής θα συνέρρεαν στη Νέα Σμύρνη για να αμαυρώσουν την ειρηνική διαμαρτυρία των πολιτών, αντι να φροντίσετε να τους απομονώσετε, αντι να φροντίσετε να διασφαλίσετε την ασφάλεια των διαδηλωτών, το μόνο που φροντίσατε ήταν να ρίξετε τις ευθύνες στους πολιτικούς σας αντιπάλους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν σαφής ως προς τα κίνητρα του πρωθυπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κύριε Μητσοτάκη δεν μπορείτε πιά. Αποτύχατε στην πανδημία.Αποτύχατε στην οικονομία.Και τώρα θέλετε τη δική σας αποτυχία να την πληρώσουν οι πολίτες αυτής της χώρας. Να στρέψετε τη μισή κοινωνία απέναντι στην άλλη μισή». Μάλιστα ερμηνεύοντας την οργή που εκφράστηκε στις μαζικές αντιδράσεις των κατοίκων της Νέας Σμύρνης τόνισε πως αυτή υπάρχει γιατί «ενώ έχετε αποτύχει παταγωδώς, δεν έχετε την ευθιξία να πείτε μια συγνώμη, να αναλάβετε μια ευθύνη. Γιατί την ώρα που κυνηγάτε τους πολίτες και επιβάλλετε δυσβάσταχτα πρόστιμα, εσείς βολτάρετε ανέμελα στην Πάρνηθα και γλεντάτε στην Ικαρία. Γιατί τόσους μήνες όλο λέτε ότι πετύχατε ότι τα κάνετε όλα τέλεια όλο η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου.Και κάθε φορά που αποφασίζετε μέτρα τα φορτώνετε όλα στον ταλαιπωρημένο πολίτη. Για αυτό υπάρχει οργή. Και δεν είναι η οργή των μπαχαλάκηδων. Είναι η οργή των νοικοκυρέων. Αυτή την οργή να φοβάστε».

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση: «Αποτύχατε με τραγικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και γιατί ακόμα και σήμερα, με χιλιάδες νεκρούς, χιλιάδες κρούσματα, και εκατοντάδες να χαροπαλεύουν στις ΜΕΘ, εξακολουθείτε να αγνοείτε τη σκληρή πραγματικότητα. Και ακόμα χειρότερα: Να εμφανίζετε στους πολίτες μια πλαστή πραγματικότητα. Κι ακόμα χειρότερα κι από αυτό: Να εκμεταλλεύεστε την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλλετε σκληρά μέτρα, περιορισμούς στη δημοκρατία και στα δικαιώματα, αντιλαϊκές ρυθμίσεις».

Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στα ζητήματα των μέσων ενημέρωσης. Ανέφερε ότι «διαβρώσατε έναν από τους πυλώνες της δημοκρατίας που είναι η ενημέρωση του πολίτη. Με μια πρωτοφανή επιχείρηση εξαγοράς, εκβιασμών, και πιέσεων, με σημαία τις γνωστές λίστες της κρατικής διαφήμιση, μετατρέπετε το αγαθό της ενημέρωσης σε προπαγάνδα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε παράλληλα και στα παραβιάσεις των μέτρων για την πανδημία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αναφερόμενος στην ποδηλατάδα στην Πάρνηθα αλλά και το γλέντι στην Ικαρία. Όπως είπε «σας κατηγορώ γιατί όχι σε μία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, επιδεικνύετε μια απαράδεκτη υπεροψία και αλαζονεία, παραβιάζοντας ανέμελα και προκλητικά τα σκληρά μέτρα που εσείς επιβάλλετε στους πολίτες».

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στην αστυνομική βία. Είπε ωπς «έχουμε τώρα και τα τάγματα εφόδου της αστυνομίας σας, να κακοποιούν νέους, οικογένειες επειδή βγήκαν μια βόλτα στη πλατεία της γειτονιάς τους. Και να δημιουργείτε στους πολίτες την αίσθηση ότι βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας Στις γειτονιές τους και στα σπίτι τους». Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε και πάλι στον πρωθυπουργό αναφέροντας πως «και άλλες φορές υπήρξαν πράγματι υπερβολές από επίορκους αστυνομικούς, που καταδικάστηκαν όμως αμέσως από την πολιτική ηγεσία. Ενώ εσείς τώρα όχι μόνο δεν επιλέξατε να ζητήσετε μια συγνώμη. Έστω από το στόμα του υπουργού.Όχι μόνο δεν θέσατε αμέσως σε διαθεσιμότητα τον δράστη αστυνομικό. Αλλά δώσατε και σκονάκια στους βουλευτές σας να στοχοποιούν το θύμα, βγάζοντας στη δημοσιότητα το φάκελο των πολιτικών του φρονημάτων».

Μάλιστα στο συγκεκριμένο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές και για την υπόθεση Λιγνάδη. Δήλωσε πως «για τον πολίτη που ξυλοκοπήθηκε στη Νέα Σμύρνη, μέσα σε λίγες ώρες ξέρατε και τι καφέ προτιμάει.Για τον Λιγνάδη που διορίσατε Καλλιτεχνικό διευθυντή στο Εθνικό, εδώ και ενάμισι χρόνο είχατε πλήρη άγνοια και πέσατε από τα σύννεφα.Περίεργο αυτό το επιτελικό κράτος».

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Διαλύστε την ομάδα “Δράση” – Διακομματική επιλογή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες της για την πανδημία στην λαϊκή διαμαρτυρία επισήμανε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί η Ελληνική Αστυνομία κατέθεσε στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δεν αποδέχεται την αποτυχία της κυβέρνησής του στην αντιμετώπιση της πανδημίας ρίχνοντας τις ευθύνες στα συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται.

«Το μόνο που δεν μας είπατε είναι ότι το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του στην Βουλή σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει απέχθεια απέναντι στην λαϊκή έκφραση. Σημείωσε πως «οι πολίτες δεν ψηφίζουν μόνον κάθε 4 χρόνια. Έχουν δικαίωμα να εκδηλώνουν την δυσαρέσκειά τους». Κατηγόρησε μάλιστα τον πρωθυπουργό για έντονα διχαστικό λόγο.

Επισήμανε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ότι «επιρρίπτετε την ευθύνη για την πανδημία στις διαδηλώσεις» τονίζοντας ότι «είναι αστείο να θέλετε να πείσετε την ελληνική κοινωνία, ούτε τους ψηφοφόρους σας δεν πείθετε». Μάλιστα σημείωσε πως όταν στις 7 Οκτωβρίου έγινε το συλλαλητήριο στο Εφετείο για την Χρυσή Αυγή η κυβέρνηση μιλούσε για αύξηση των κρουσμάτων στην Αθήνα. Όμως τα κρούσματα – σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας – καταγράφθηκαν στην Θεσσαλονίκη όπου δεν έγινε κανένα συλλαλητήριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην κριτική για την λειτουργία της αστυνομίας επί ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε πότε ο Κ.Μητσοτάκης λέει αλήθεια σήμερα που κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για χρήση βίας ή όταν ως αντιπολίτευση ζητούσε από την κυβέρνηση να «λύσει τα χέρια της αστυνομίας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη για αστυνομική βία έχουν αυξηθεί κατά 75% ενώ επισήμανε πως «εμείς διαλύσαμε την ομάδα Δελτα και εσείς την επανασυστήσατε ως ομάδα Δράση». Επισήμανε πως στελεχώθηκε με ανεκπαίδευτους αστυνομικούς που δεν έχουν περάσει με πανελλήνιες.

Οι προτάσεις Τσίπρα για την Αστυνομία

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την λειτουργία της αστυνομίας. Ζήτησε την άμεση διάλυση της ομάδας «Δράση», δεσμευόμενος ότι θα διαλυθεί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην κυβέρνηση, καθώς και να γίνονται οι προσλήψεις αστυνομικών μόνο μέσω πανελληνίων.Επίσης πρότεινε την σύσταση διακομματικής επιτροπής για την επιλογή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα ζήτησε από την κυβέρνηση να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου του Βασίλη Μάγγου επικαλούμενος επιστολή του πατέρα του την οποία έλαβε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στα θεσμικά μέτρα που πρότεινε ο πρωθυπουργός. Αναρωτήθηκε αν υπάρχει συνεννόηση με τον Συνήγορο το Πολίτη για τον διορισμό βοηθού του για ζητήματα αστυνομικής βίας. Επίσης έθεσε το ερώτημα του γιατί δεν φορούν διακριτικά στις στολές τους παρότι η κυβέρνηση δηλώνει ότι υιοθέτησε τις προτάσεις της επιτροπής Αλιβιζάτου.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την πανδημία και τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα έχει λιγότερους νεκρούς από άλλες χώρες. Σημείωσε πως αυτό «είναι ένα επιχείρημα που δεν μπορεί να εκστομίζεται από αυτό εδώ το βήμα; Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ε.Ε που είμαστε επί 5 μήνες σε lockdown και με τα νοσοκομεία μας στο κόκκινο» ενώ «υπάρχουν 100 πολίτες μας διασωληνωμένοι όχι σε ΜΕΘ». Σημείωσε πως «πανηγυρίσατε ότι έχουμε 8,2% ύφεση».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα