Τσίπρας: Εμείς προτείνουμε προοδευτική κυβέρνηση. Ο Μητσοτάκης συνεργασία με τον Βελόπουλο;

Τσίπρας: Εμείς προτείνουμε προοδευτική κυβέρνηση. Ο Μητσοτάκης συνεργασία με τον Βελόπουλο;
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στον νεοφιλελεύθερισμό τόνισε σε συνέντευξή του στο ΙΟΝΙΑΝ TV ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Η κατάρρευση της κυβέρνησης κρύβεται πίσω από την αλλαγή ρότας του Μητσοτάκη που τώρα αναζητά κυβερνητικό εταίρο, εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση καταρρέει υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής και γι’ αυτό ξαφνικά θυμήθηκε τις κυβερνήσεις συνεργασίας που «μέχρι χθες» περιφρονούσε. Αυτή είναι η εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί του ότι οι ψηφοφόροι θα κρίνουν αν η Ν.Δ θα μετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας χθες κάλεσε τον πρωθυπουργό να …εξηγήσει με ποιόν σκέπτεται να συνεργαστεί. Παράλληλα επανέφερε την πρόταση του για προοδευτική κυβέρνηση των δυνάμεων που αντιτίθενται στον νεοφιλελευθερισμό στην βάση ενός προγράμματος στήριξης της κοινωνίας.

O Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι IONIAN TV ερμηνεύοντας την -«οβιδιακή» όπως την χαρακτηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ- μεταμόρφωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σημείωσε πως «όσο περνάει ο καιρός δεν φθείρεται μόνο η δυναμική του, αλλά και τα επιχειρήματα του, γι’ αυτό αναγκάζεται να τ’ αλλάξει και στο τέλος της ημέρας το δίλημμα ‘σταθερότητα ή χάος’ θα είναι ένα δίλημμα που θα έχει γίνει ‘σταθερότητα ή Μητσοτάκης’, διότι θα έχει ταυτιστεί ο ίδιος με το χάος». Πρόσθεσε μάλιστα πως ο πρωθυπουργός άλλαξε ρότα «υπό την πίεση της κοινωνικής κριτικής».

Μάλιστα κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει με ποιόν προτίθεται να συνεργαστεί προκειμένου να επιτευχθεί η «σταθερότητα» στην οποία επαίρεται ότι πιστεύει. Ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ «διότι οι ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορές είναι τεράστιες». Σχολίασε επίσης πως ο Νίκος Ανδρουλάκης «έχει δηλώσει ότι θέλει μια σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης κυβέρνηση; Δεν νομίζω ότι ο κ. Ανδρουλάκης λοιπόν – εκτός αν ήθελε να αυτοκτονήσει πολιτικά – θα πήγαινε να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη σε μια κυβέρνηση που κάθε άλλο παρά σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης είναι». Με βάση αυτά επανέφερε το ερώτημα: «Ο κ. Μητσοτάκης με ποιον θα συνεργαστεί στη βάση του προγράμματος που ως κυβέρνηση σήμερα εφαρμόζει – γιατί φαντάζομαι δεν έχει μετανιώσει γι’ αυτά που κάνει αλλιώς θα τα άλλαζε». Με ποιον; Με τον κ. Βελόπουλο; Αν αυτός είναι ο σχεδιασμός του ας το πει»

Μέχρι τις εκλογές …βοήθειά μας

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε σαφώς την θέση του υπέρ την προκήρυξης εκλογών προκειμένου να υπάρξει μια προοδευτικής διακυβέρνησης στην βάση μίας προγραμματικής σύγκλισης. Τόνισε πως «εμείς ζητάμε εκλογές γιατί διαπιστώνουμε ότι αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε. Το είτε θα αλλάξουμε είτε θα βουλιάξουμε νομίζω σήμερα έχει την κυριολεκτική του σημασία». Σχολίασε πως «στο πρώτο άκουσμα της είδησης ότι οι εκλογές θα γίνουν την ‘Ανοιξη του ‘23, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης – αν μπορεί κανείς να τον πιστέψει σε αυτό – η απάντηση είναι …βοήθεια μας, πώς βγαίνουμε έως τότε αν δεν αλλάξουν πολιτικές».

Νεοφιλελεύθερη δεξιά η προοδευτικές δυνάμεις

Όσον αφορά την πολιτική διέξοδο που υπάρχει για τον τόπο ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «εμείς πολύ καθαρά λέμε εδώ και τρία χρόνια και παραπάνω, από τότε που θεσπίσαμε την απλή αναλογική, ότι η χώρα μπορεί να κυβερνάται με κυβερνήσεις συνεργασίας αλλά στη βάση προγραμματικής σύγκλισης, πολιτικών προγραμμάτων». Αναφέρθηκε στο σημερινό πολιτικό δίλημμα λέγοντας ότι «οι διαφορετικές κατευθύνσεις είναι αυτής της νεοφιλελεύθερης δεξιάς που εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης και, από την άλλη, των προοδευτικών δυνάμεων». Με βάση αυτό σημείωσε ότι «μπορεί να υπάρξει και μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, που εμείς θεσπίσαμε, σταθερότητα στη χώρα με μια κυβέρνηση συνεργασίας πάνω σε προγραμματική βάση προοδευτικής σύγκλισης». Αναφερόμενος στις βασικές προγραμματικές προϋποθέσεις είπε ότι αυτή η κυβέρνηση θα . «θα φροντίσει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, θα βάλει πλαφόν στα υπερκέρδη της ενέργειας κθα μειώσει το κόστος στους καταναλωτές και επιχειρήσεις, θα φροντίσει να στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το κοινωνικό κράτος».

Αιτία η πολιτική κατάρρευση

Η «στροφή» του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κυβέρνηση συνεργασίας αποτιμάται στον ΣΥΡΙΖΑ ως επιβεβαίωση της κάθετης πτώσης της πολιτικής επιρροής της κυβέρνησης. Θυμίζουν μάλιστα ότι πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός αποκαλούσε επιτιμητικά τις κυβερνήσεις συνεργασίας «πειραματισμούς» και σχήματα που δεν μπορούν να αντέξουν «στην δοκιμασία του χρόνου». Όπως επισημαίνουν η θεωρία της αυτοδύναμης κυβέρνησης ως μόνη εγγύηση σταθερότητας εγκαταλείπεται δείχνοντας ότι ήταν «επικοινωνιακή φούσκα» όπως ακριβώς και η εδραζόμενη σε δημοσκοπήσεις πεποίθηση της Ν.Δ ότι θα πάρει «αυτοδύναμα» ποσοστά.

Αντιφάσεις

Στην Κουμουνδούρου πάντως εντοπίζουν και αρκετές αντιφάσεις (δείγμα πανικού ίσως;) στην πρωθυπουργική ρητορική. Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του αφήνει ανοιχτά όλα τα μετεκλογικά ενδεχόμενα μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, από την άλλη όμως υπονομεύει την εκλογική διαδικασία δηλώνοντας πως θα επιδιώξει και δεύτερες συνεχόμενες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση όμως επιβεβαιώνεται η εκτίμηση που έχει υπάρξει εδώ και πολύ καιρό από τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει μια ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας.

Καταλυτικό το θέμα της ακρίβειας

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι καταλυτικό ρόλο για την αλλαγή πλεύσης της Ν.Δ έχει παίξει το θέμα της ακρίβειας. Που «κούμπωσε» με όλη την σωρευμένη οργή που υπήρχε για την έως τώρα κυβερνητική πολιτική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και στις δημοσκοπήσεις (που συνήθως …ρίχνουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ) να καταγράφεται άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και πτώση της Ν.Δ. Στα ποιοτικά στοιχεία κυρίαρχο ρόλο παίζει η ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια, η βεβαιότητα τους πως θα συνεχιστεί κ που αφορά 8 στους 10 αλλά και κριτική στα μέτρα της κυβέρνηση που τα ¾ των πολιτών θεωρούν ανεπαρκή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα