Τσίπρας για Γλυπτά του Παρθενώνα: "Δεν μπορείς να δανειστείς κάτι που σου ανήκει και σου το έχουν κλέψει"

Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας INTIME NEWS

Την έντονη ανησυχία του για τα δημοσιεύματα που μιλούν ρητά για δανεισμό ή για ανταλλαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση με το προεδρείο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Συνάντηση με το προεδρείο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για συμφωνία του Βρετανικού Μουσείου με την Ελληνική κυβέρνηση για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα και ανταλλαγή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την κατάσταση, να συζητήσει με τις εκπροσώπους των αρχαιολόγων και να καταθέσει την άποψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην συνάντηση συμμετείχε επίσης η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου, ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής και ο σύμβουλος του κ. Τσίπρα από το think tank, Τάσος Τανούλας.

ADVERTISING

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών που μιλούν ρητά για δανεισμό ή για ανταλλαγή και με πολύ συγκεκριμένα ανταλλάγματα. «Αυτό είναι έξω από κάθε πλαίσιο και ηθικής αλλά και συνολικής διάστασης, διότι οι θέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι σαφώς και ρητά διατυπωμένες σε όλα τα διεθνή φόρα και κυρίως στην UNESCO από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Και η θέση αυτή είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα κράτος και σε καμία νομική οντότητα, όπως το Βρετανικό Μουσείο, κανένα δικαίωμα - πολύ δε περισσότερο δικαίωμα ιδιοκτησίας - στα παρανόμως αποσπασθέντα - στα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αυτή τη θέση δεν μπορεί κανένας να την παραβλέψει. Δεν μπορείς να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας INTIME NEWS

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι όχι να ξεκινήσουμε μια άγονη αντιπαράθεση επί ενός ζητήματος που μας ενώνει και όχι που μας χωρίζει» και διατύπωσε το αίτημα «να υπάρξει επίσημη ενημέρωση και στις πολιτικές δυνάμεις αλλά και στα θεσμικά όργανα της κοινότητας των αρχαιολόγων που για χρόνια δίνουν αυτόν τον αγώνα και βεβαίως να υπάρξει άμεση αποσαφήνιση ότι κανείς δεν μπορεί να κινηθεί έξω από το πλαίσιο που υπάρχει τουλάχιστον τα τελευταία σαράντα χρόνια από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και ακολουθούν όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, υπογράμμισε αρχικά ότι «η διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών δεν πρέπει να εμπλέκεται σε καμία προεκλογική επιδίωξη και σε κανέναν προεκλογικό χρόνο, γιατί αυτό πάντα μας πηγαίνει πίσω».

Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας INTIME NEWS

Υπενθύμισε επίσης ότι «ο αγώνας της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκίνησε από το 1830 με τη σύσταση του Ελληνικού κράτους, ώστε να αποκατασταθεί μια ιστορική αδικία. Η Μελίνα Μερκούρη στις αρχές του ΄80 κατάφερε να διεθνοποιήσει το θέμα και από τότε ξεκίνησε μια συγκροτημένη πολιτική του Ελληνικού κράτους και του Υπουργείου Πολιτισμού». Άσκησε δε έντονη κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης έκανε μυστικές διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου. Από τη μία πιέζουμε την UNESCO να πει ότι είναι διακυβερνητικό θέμα και από την άλλη ο Πρωθυπουργός υπονομεύει αυτή την προσπάθεια συνομιλώντας με το Βρετανικό Μουσείο», ενώ επεσήμανε την ανάγκη για μια «μόνιμη διαρκή διακομματική επιτροπή της Βουλής» ώστε όλα τα κόμματα να μετέχουν σε αυτόν τον αγώνα και να γνωρίζουν τι γίνεται.

Απάντηση Μενδώνη: "Κάποιοι πορεύονται με βάση τους μικροκομματικούς τους υπολογισμούς"

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, απάντησε στις δηλώσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τονίζοντας πως "σε ένα τόσο μεγάλο και εθνικό ζήτημα θα αναμέναμε τη συστράτευση όλων. Κάποιοι επιλέγουν και στο θέμα αυτό, να πορεύονται με βάση το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά, τους μικροκομματικούς τους υπολογισμούς".

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού:

"Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της κινήθηκε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της οριστικής επιστροφής και της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Οι ενέργειές της είχαν ως αποτέλεσμα την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021 που αναγνωρίζει το θέμα ως διακρατικό, την οριστική επανένωση του θραύσματος Fagan, την ενίσχυση του διεθνούς κλίματος και την πλήρη μεταστροφή της κοινής γνώμης στη Βρετανία υπέρ του ελληνικού αιτήματος.

Ο κ. Τσίπρας, που επί τεσσεράμισι χρόνια ως πρωθυπουργός, δεν έκανε απολύτως τίποτα για την προώθηση του εθνικού μας αιτήματος, της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα, σήμερα εμφανίζεται να ανησυχεί. Οφείλει να γνωρίζει ότι η κυβέρνηση αυτή, όπως έχει πολλές φορές αποδείξει, ξέρει να διαπραγματεύεται και να κατακτά τους στόχους της.

Αυτό κάνει και στην περίπτωση της οριστικής επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα, με βάση την πάγια θέση της χώρας μας, ότι δηλαδή δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών. Σε ένα τόσο μεγάλο και εθνικό ζήτημα θα αναμέναμε τη συστράτευση όλων. Κάποιοι επιλέγουν και στο θέμα αυτό, να πορεύονται με βάση το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά, τους μικροκομματικούς τους υπολογισμούς".

Τσαπανίδου σε Μενδώνη: "Μετατρέπει ένα τόσο κρίσιμο θέμα σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης"

Τη δική της απάντηση στην Υπουργό Πολιτισμού, έδωσε η Πόπη Τσαπανίδου.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε πως "η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, είναι μια υπόθεση που ενώνει όλους τους Έλληνες, πάνω από κομματικές ταμπέλες. Ο αγώνας για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι εθνικός και διαρκεί δεκαετίες", για να προσθέσει:

"Οι ανησυχίες του αρχηγού της αντιπολίτευσης, είναι εύλογες, καθώς προκύπτουν μετά από σειρά δημοσιευμάτων στον βρετανικό Τύπο που μιλάνε για δανεισμό και ανταλλαγή των γλυπτών, αλλά και δημοσιευμάτων στον ελληνικό Τύπο που κάνουν λόγο για υβριδική λύση".

Εν συνεχεία, κάλεσε την κυβέρνηση "να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι σημαίνει και τι συνιστά υβριδική λύση και να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων", ενώ απευθυνόμενη προς την Υπουργό Πολιτισμού τόνισε πως "επιχειρεί με αιχμές να μετατρέψει ένα τόσο κρίσιμο θέμα, σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, ας μην ξεχνά ότι το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο δρόμος για τη μετέπειτα θετική απόφαση της UNESCO, με την υιοθέτηση σύστασης που αναγνώριζε ρητά την ηθική, πολιτιστική και νομική διάσταση της επανένωσης των γλυπτών".

Καταλήγοντας, είπε: "Τα γλυπτά του Παρθενώνα, είναι εθνικής αλλά και οικουμενικής σημασίας υπόθεση. Μέχρι σήμερα καμιά κυβέρνηση δεν την εργαλειοποίησε, δεν προσπάθησε να αποκομίσει πρόσκαιρα μικροπολιτικά οφέλη μιας προεκλογικής επικοινωνίας, Ας μην υποπέσει σ’ αυτό το ατόπημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη".


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γλυπτά Παρθενώνα, Αλέξης Τσίπρας, Μεγάλη Βρετανία
SHARE:

24Media Network