Τσίπρας για συντάξεις: Χωρίς περικοπές μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας

Τσίπρας για συντάξεις: Χωρίς περικοπές μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας
O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο ΥΠΕΞ Eurokinissi

"Η ΕΕ ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις" δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Τη μη περικοπή των συντάξεων προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την χθεσινή έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν.

Κατά την τυπική παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο εξωτερικών, απευθυνόμενος στον απελθόντα υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο πρωθυπουργός είπε:

«Φεύγεις σε μια ημέρα χαράς για την εξωτερική μας πολιτική», «μια ημέρα χαράς», όπως είπε, «διότι όχι μόνο ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με τους γείτονες μας (σ.σ.της πΓΔΜ) που ανοίγει μια προοπτική ευημερίας και ειρήνευσης στην περιοχή μας αλλά και γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις, μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, πράγμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο για πιο αισιόδοξες μέρες για τον ελληνικό λαό».

Αργά χθες το βράδυ έγινε ένα ακόμη βήμα που δείχνει και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό αίτημα για την μη περικοπή των συντάξεων. Στην «πρώτη ανάγνωση» των προσχεδίων προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου δεν ζητήθηκε καμία περαιτέρω διευκρίνιση για τα μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού και βεβαίως την πρόθεση της Ελλάδας να μην περικόψει την προσωπική διαφορά στις παλιές συντάξεις για το 2019 και παράλληλα να εφαρμόσει από τον επόμενο χρόνο ένα πακέτο ελαφρύνσεων, ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Τα δύο βήματα μέχρι την οριστικοποίηση αναστροφής του μέτρου

Μέχρι και το νόμο που θα καταργήσει τον νόμο της περικοπής των συντάξεων, που ψηφίστηκε στο 2017, με απαίτηση του ΔΝΤ και την πίεση Γερμανίας και Γαλλίας χρειάζονται να γίνουν άλλα δύο βήματα.

Η επιτροπή έχοντας συμφωνήσει με την Ελλάδα για το δημοσιονομικό χώρο του 2019 εισηγούμενη θετικά για το ελληνικό αίτημα στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει στα μέσα Νοεμβρίου για την πρώτη μετά το μνημόνιο αξιολόγηση.

Το ελληνικό αίτημα θα συζητηθεί και στο περιθώριο του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, το οποίο θα έχει ως επίσημο αντικείμενο την συζήτηση των απαντήσεων που θα δώσουν όσες χώρες δέχθηκαν παρατηρήσεις στους προϋπολογισμούς τους από την περασμένη Δευτέρα, που κατατέθηκαν τα προσχέδια προϋπολογισμών. Όπως είναι αναμενόμενο πρωταγωνίστρια των συζητήσεων θα είναι η Ιταλία και όχι η Ελλάδα. Ωστόσο, οι επαφές που θα έχει ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στο περιθώριο της συνόδου θα δώσουν το πολιτικό κλίμα στο οποίο θα αντιμετωπιστεί το ελληνικό αίτημα στο Eurogroup, που μπορεί να γίνει εκτάκτως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου για την Ιταλία ή σε αυτό στις 3 Δεκεμβρίου.

Η «ειδική» έγκριση του αιτήματος για την αναστροφή των περικοπών των συντάξεων από τους υπουργούς οικονομικών του Ευρώ δεν θα ήταν απαραίτητη αν η Ελλάδα δεν ήταν σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Θα αρκούσε μόνο η έγκριση της επιτροπής και ένα τυπικό πέρασμα από ένα Eurogroup, μαζί με τους προϋπολογισμούς άλλων κρατών μελών.

Ωστόσο, το πρόσθετο αυτό βήμα θα έχει και τα καλά του. Ως γνωστόν, δύο από τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, η εκταμίευση σε δόσεις των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα ( ANFA SNPs) αλλά και το χαμηλότερο επιτόκιο σε ομόλογα ύψους 11,5 δισ. ευρώ που δανείστηκε η Ελλάδα το 2012 για επαναγορά χρέους τελούν υπό την αίρεση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Έτσι, η έγκριση των ελληνικών παρεμβάσεων για το 2019 από το Eurogroup θα συνοδευτεί και από την εκταμίευση 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και μια έμμεση ελάφρυνση στις δαπάνες για τόκους ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα