Τσίπρας για τα υπερ-κέρδη: “Σιγά μη φορολογήσει ο κ. Μητσοτάκης τους φίλους του”

Τσίπρας για τα υπερ-κέρδη: “Σιγά μη φορολογήσει ο κ. Μητσοτάκης τους φίλους του”
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας eurokinissi

Στη ρήτρα Μητσοτάκη αντιτείνουμε τη ρήτρα πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ζήτησε να μην κόβεται το ρεύμα στους πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Την άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να φορολογήσει τα υπερ-κέρδη των παρόχων ενέργειας κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επισήμανε ότι δεν μπορεί να κόβεται το ρεύμα σε πολίτες και επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωποι με λογαριασμούς που είναι αδύνατον να πληρώσουν.

«Κανένας συμπολίτης μας να μην μείνει απροστάτευτος σε αυτή την κρίση, να μην οδηγηθούμε σε ανθρωπιστική τραγωδία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ζήτησε από την κυβέρνηση είτε να υπερψηφίσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ είτε να φέρει μια δικής της, ανάλογη και να στηριχθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Δεν μπορεί μια παράνομη κατά την άποψη και των επιστημονικών συλλόγων ρήτρα να επιβάλλεται ως χαράτσι στην μέση οικογένεια και αυτό να οδηγεί σε διακοπές ρεύματος». Θυμίζοντας τις προσφυγές που έχουν γίνει από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων και την ΕΚΠΟΙΖΩ. Μάλιστα άφησε και πολιτικές αιχμές για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης σημειώνοντας πως «τα λέτε και μόνοι σας. Τα είπε στο συνέδριο της Ν.Δ ο κ.Σαμαράς».

Ειδική αναφορά όμως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και στο ζήτημα των υπερ-κερδών της ΔΕΗ και των ιδιωτικών παρόχων. Σημείωσε πως για το ύψος τους «η ΡΑΕ διαδίδει διαρροές χωρίς να έρχεται να δώσει τα ακριβή νούμερα» και «να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και το κοινοβούλιο για το πόσα είναι». Σημείωσε επίσης ότι «ξεκινάει το γαϊτανάκι να αφαιρέσουμε από αυτά τις ζημιές στην λιανική. Αυτό είναι το θέμα; Να μην φορολογήσουμε όσους έχουν αφαιμάξει τον ελληνικό λαό;». Όπως σχολίασε «σιγά μην φορολογήσει ο κ.Μητσοτάκης τους φίλους του που έχουν μπει στη ΔΕΗ και παίρνουν μερίσματα ή τις ιδιωτικές εταιρίες». Ζήτησε από τους πολίτες «να αντισταθούν σε αυτή την χυδαία αισχροκέρδεια» μιλώντας για «ανοχή και συνενοχή της κυβέρνηση Μητσοτάκη» Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «στην ρήτρα Μητσοτάκη αντιτείνουμε την ρήτρα πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «έλλειμμα συναίσθησης για το τι συμβαίνει στην κοινωνία» ενώ «αναμένεται να ανακοινωθεί έναν νέο ρεκόρ στον πληθωρισμό στο 10%». Χαρακτήρισε την ρήτρα αναπροσαρμογής «ρήτρα της ληστείας για κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση». Επισήμανε ότι «νομίζετε ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στον κόσμο που εσείς ζείτε» σημειώνοντας ότι βλέπει την αγανάκτηση στις περιοδείες του σε όλη την χώρα και τονίζοντας πως «αυτοί που διαμαρτύρονται ότι δεν τα βγάζουν πέρα δεν είναι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης είναι και δικοί σας ψηφοφόροι».

Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «συμπεριφέρεστε στους πολίτες με έναν τρόπο κυνικό». Ειδικά μάλιστα για τις προκλητικές αναφορές στελεχών της Ν.Δ επισήμανε: «Σταματήστε να τους κατηγορείτε ότι είναι τζαμπατζήδες» αφού «αν το τσάμπα πέθανε, πληρώστε τα χρέη σας προς το δημόσιο». Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση λέγοντας ότι «θέλω σήμερα να καταθέσω την αγωνία και τον προβληματισμό μας γιατί τα μέτρα τα οποία ανακοινώσατε αφήνουν για μια ακόμη φορά ανέγγιχτο τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας». Δήλωσε παράλληλα ότι «αφήσατε να εννοηθεί ότι θα δώσετε πίσω αναδρομικά 600 ευρώ από τον Δεκέμβρη» τονίζοντας πως «αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ» αφού ο πολίτης «θα βλέπει 50ρικα, 80ρικα και 100ρικά».

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της τροπολογίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του είπε πως «δεν καλούμε σε έναν κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» όπως «δεν μπορείτε να απειλείτε με διακοπή ρεύματος» πολίτες που είναι άνεργοι ή έχουν χαμηλό εισόδημα. Σημείωσε πως «καταθέτουμε μια τροπολογία έχοντας την αίσθηση της ευθύνης απέναντι σε όσα βιώνει το σύνολο της κοινωνίας. Ζητάμε ακόμη και από εσάς να την ψηφίσετε αν θέλετε να στηρίξετε μια κοινωνία που υποφέρει». Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει «σε ουσιαστικά μέτρα. Να παρέμβει το κράτος στην διαμόρφωση της χονδρικής του ρεύματος όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Συνέχισε λέγοντας: «Ενεργοποιήστε τον κοινωνικό ρόλο της ΔΕΗ ώστε να μην λειτουργεί μόνον για την κερδοφορία της και τα μπόνους των γαλάζιων παιδιών». Λέγοντας μάλιστα πως «μετατρέψατε την ΔΕΗ σε μαγαζί βολέματος με τεράστιες αμοιβές».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα