Τσίπρας για το μεταναστευτικό: Τι ζητούσαν από την κυβέρνηση, να βυθίζουμε τις βάρκες με το λιμενικό;

Τσίπρας για το μεταναστευτικό: Τι ζητούσαν από την κυβέρνηση, να βυθίζουμε τις βάρκες με το λιμενικό;
7-11-2011-ΑΘΗΝΑ--ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ .(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Δηλώσεις Τσίπρα για το μεταναστευτικό με επίθεση στη ΝΔ. "Μάς παρέδωσε ανύπαρκτο έργο", τόνισε. Αναλυτικά, η σύντομη τοποθέτησή του και οι διευκρινίσεις περί μεταναστών και προσφύγων (Vids)

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το μεταναστευτικό, λέγοντας ότι οι θέσεις της είναι ακραίες.

“Είναι υπόλογη η ΝΔ για ανυπαρξία έργου” είπε ο Αλέξης Τσίπας, αναφερόμενος στο τι παρέλαβε η κυβέρνησή του τον Ιανουάριο.

Ο τέως πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησής του τους τελευταίους 7 μήνες, καταρχήν με τη δημιουργία του σχετικού υπουργείου, αλλά και τις αλλαγές στη νομοθεσία για το χρόνο κράτησης.

Πιο αναλυτικά, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε: “Τι αλήθεια ζητούσαν από την κυβέρνηση, να βυθίζουμε τις βάρκες των μεταναστών με το λιμενικό; Η ΝΔ μας παρέδωσε το τίποτα, ανεπαρκέστατες υποδομές και μηδενική απορρόφηση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό”, ενώ διευκρίνισε ότι ” οι άνθρωποι που πεθαίνουν στα σύνορα δεν είναι μετανάστες, αλλά πρόσφυγες”.

Ο ίδιος στις δηλώσεις του συμπλήρωσε: “Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε το ζήτημα από το μηδέν. Δημιουργήσαμε υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, που γνωρίζαμε πως γινόταν εργαλείο για τις προσφυγικές ροές. Κι ενώ τετραπλιασιάστηκαν για το 2015 οι ροές, μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 δεν είχε γίνει τίποτα, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα. Τα τελικά αιτήματα κατατέθηκαν από τη δική μας κυβέρνηση”.

Ο ίδιος ολοκλήρωσε στη σύντομη τοποθέτησή του ότι: “Το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Δοκιμάζεται η ανθρωπιά μας, η ικανότητα της Ευρώπης να λειτουργεί ως ενωμένη Δεν αρκεί η συγκίνηση, να συμπάσχουμε, να δράσουμε από κοινού. Στις ζωές αυτών των ανθρώπων κρίνονται οι ανθρωπιστικές αξίες και οι παραδόσεις”.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

«Ισχυρή γροθιά στο στομάχι της ΕΕ», χαρακτήρισε σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τις εικόνες με τα νεκρά παιδιά και τους χιλιάδες πρόσφυγες , ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ για την μεταναστευτική της πολιτική και την απουσία δομών και μηχανισμών από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει αποτύχει πλήρως η πολιτική της καταστολής από την ΕΕ και τώρα, πρόσθεσε , υπάρχει αμηχανία , μπροστά σε ένα παγκόσμιο δράμα που προκάλεσαν κυρίως οι στρατιωτικές επεμβάσεις. Αναφερόμενος στη ΝΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την κατηγόρησε για «μεγάλη ανευθυνότητα» και ότι επιχείρησε να εκμεταλλευθεί το πρόβλημα και να απευθυνθεί στα πιο ακραία λαικά ένστικτα. Την κατηγόρησε επίσης για ανικανότητα να διαχειριστεί στοιχειωδώς το πρόβλημα.

Ωστόσο, είπε ο πρώην πρωθυπουργός, ο λαικισμός και η ψηφοθηρία, έχουν και τα όριά τους. Η ΝΔ μας παρέδωσε το απόλυτο τίποτα, ενώ περιμέναμε τα κύματα των προσφύγων, είπε ο κ. Τσίπρας. Η ΝΔ , πρόσθεσε, είναι επίσης υπόλογη γιατί μας παρέδωσε ανεπαρκέστατες υποδομές και σημείωσε ότι οι άνθρωποι που πεθαίνουν στα σύνορα, είναι πρόσφυγες, τους οποίους, η Ελλάδα έχει υποχρέωση με βάση το διεθνές δίκαιο να προστατεύσει και να τους εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Στάθηκε στην κριτική της ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τα περί ανοικτών συνόρων, λέγοντας: «Τι αλήθεια ζητάγανε από την κυβέρνηση; να βυθίζουμε με τα πλοία του ελληνικού λιμενικού τις φουσκωτές λέμβους προσφύγων και να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε υγρό τάφο χιλιάδων παιδιών σαν τον Αιλάν;».

Τονίζοντας το ενδιαφέρον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ίδρυση υπουργείου Μετανάστευσης, έθεσε το πρόβλημα στην ΕΕ και πέτυχε την σύγκληση Συνόδου Κορυφής, που ενέκρινε μετεγκατάσταση από την Ελλάδα προς την Ευρώπη 16.000 προσφύγων αρχικά και άλλων 8000 τώρα. Ο κ. Τσίπρας έκανε σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου στο θέμα αυτό και σημείωσε ότι το πρόβλημα αυτό, είναι πλέον το πιο σημαντικό ζήτημα που απειλεί την Ευρώπη. Δοκιμάζεται η ανθρωπιά μας, η αποτελεσματικότητά μας, η ικανότητα της Ευρώπης να μοιράζεται τα βάρη με αλληλεγγύη , είπε ο κ. Τσίπρας.

Δεν αρκεί η συγκίνηση, πρέπει να δράσουμε από κοινού και με αλληλεγγύη, γιατί κρίνονται ο ανθρωπισμός και οι αξίες της Ευρώπης, είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα