Τσίπρας: Fake το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ – 5 αλήθειες για το τί πραγματικά προβλέπει

Τσίπρας: Fake το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ – 5 αλήθειες για το τί πραγματικά προβλέπει
Διακαναλική Συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφορετικό το πρόγραμμα της Ν.Δ στο Μεσοπρόθεσμο από τις προεκλογικές της εξαγγελίες τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ . Μείωση μισθών στο δημόσιο και περιορισμό κρατικών δαπανών.

Αποκαλυπτήρια για το ποιό ειναι το πραγματικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας συνιστά η έκθεση που κατέθεσε στο πλαίσιο το Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος τόνισε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στο πάνελ μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν επίσης η Έφη Αχτσιόγλου, η Αθηνά Λινού, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Διονύσης Τεμπονέρας, που επίσης απαντούσαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι στο πραγματικό πρόγραμμα της Ν.Δ που προκύπτει από αυτά τα στοιχεία προβλέπει μειώσεις στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, μόλις 1,3% αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα μείωση των δαπανών του δημοσίου ενώ δεν περιλαμβάνει σχεδόν καμμία από τις προεκλογικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πιο συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που έχει κατατεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2023-2026 τονίζοντας πως όσα παρατίθενται εκεί, είναι εντελώς διαφορετικά από τις προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ. Τονίζοντας ότι αυτά τα οποία κατέθεσε στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστούν ουσιαστικά το πραγματικό πρόγραμμα του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας “κωδικοποίησε” την ανάλυση των στοιχείων που έχουν κατατεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα σε “πέντε αλήθειες για το πραγματικό πρόγραμμα της Ν.Δ”

Αλήθεια 1η: Το πραγματικό πρόγραμμα της Ν.Δ Δεν περιλαμβάνει παρά μονάχα ένα από τα μέτρα του προεκλογικού της προγράμματος για τις μικρές αυξήσεις στο μισθολόγιο του δημοσίου. Αντιθέτως δεν περιλαμβάνει τις περισσότερες από τις υπόλοιπες υποσχέσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμά της.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών όπως για παράδειγμα την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ, δεν περιλαμβάνει την μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τα σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Δεν περιλαμβάνει τις προεκλογικές εξαγγελίες στον χώρο της Παιδείας.

Αλήθεια 2η: Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας οι δαπάνες του μισθολογίου του δημοσίου σε σταθερές τιμές την 4ετία 2023-2026 μειώνονται κατά 730 εκατομμύρια ευρώ.

Άρα το πραγματικό πρόγραμμα προβλέπει οι πραγματικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων όχι μόνον να μην αυξηθούν αλλά να μειωθούν.

Αλήθεια 3η: Καταγράφονται στα 11,6 δις ευρώ οι δαπανες που καλύπτουν ανάγκες των δημόσιων υπηρεσιών. Δηλαδή μειώνονται κατά 1,1 δις ευρώ ή σωρευτικά κατα 10% στην τετραετία. Έτσι το Ελληνικό ΔΗμόσιο το 2026 θα αγοράζει 10% λιγότερα αγαθά που ειναι απαραίτητα για την λειτουργία του δημοσίου. Αναφέρθηκε μάλιστα ενδεικτικά στα αναλώσιμα των νοσοκομείων.

Αλήθεια 4η: Το πραγματικό πρόγραμμα της Ν.Δ προβλέπει την εξέλιξη των μέσων αμοιβών της εργασίας με αύξηση 12,8% σε ονομαστικούς όρους. Δηλαδη – εκτίμησε ο Αλ.Τσίπρας- “λένε ψέματα όταν λένε για μισθό 1500 ευρώ”.

Επισήμανε ότι σε πραγματικές τιμές η προβλεπόμενη αύξηση μόλις που πλησιάζει το πενιχρό 1,3%. Η μέση αύξηση των μισθωτών υπολείπεται σημαντικά της μέσης αύξησης της παραγωγικότητας που θα κινηθεί στο 7%.

Αλήθεια 5η: Η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποίησε τον πληθωρισμό για την συλλογή φόρων 6 δις ευρώ.
Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε τονίσει πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ειναι “να γίνει επιτέλους μια σε βάθος προγραμματική αντιπαράθεση” με τις “πραγματικές θέσεις των κομμάτων και για την στρατηγική τους στην επόμενη 4ετία”.

Στην λογική αυτή επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στην κατεύθυνση του “να αποκαλύψουμε το πραγματικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας” και την “κρυφή της ατζέντα στην οικονομία και κυρίως στην δημόσια υγεία”. Παράλληλα σημείωσε πως αυτά που πραγματικά προβλέπει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ειναι και ο λόγος που “αρνήθηκε να πάμε από κοινού τα προγράμματά μας στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Όπως είπε “οι εξαγγελίες της δεν περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο. Ειναι fake εξαγγελίες”

.

Όπως ήταν αναμενόμενο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σπύρου Πνευματικού. Επισημαίνοντας ότι απηχούν τις πραγματικές απόψεις της για τον χώρο της υγείας, θυμίζοντας ότι εν λόγω βουλευτής έχει εκφράσει ανάλογες θέσεις και στο παρελθόν. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι “κατανοούμε γιατί οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ κου Πνευματικού δεν ήταν κάποιο λάθος”, αλλά η “ατζέντα που έκρυβε η ΝΔ και τη φανέρωσε”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα